Titta Laine muodin sykkeessä jo 50 vuotta

Titta Laine on työskennellyt muotialalla jo puoli vuosisataa. Sinä aikana mm. verkkokokauppa on muuttanut asiakkaiden ostokäyttäytymistä. Titta kuitenkin muistuttaa, ettei verkkokaupasta saa sellaista palvelua kuin perinteisestä vaateliikkeestä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

– Viisikymmentä vuotta olen ollut tiskin takana ja nyt olen joutunut miettimään, että oliko se sitten tässä? Candidan yrittäjä Titta Laine pyörittelee päätään.

Kuninkaankadulla sijaitseva vaateliike on täynnä kevään ihastuttavaa muotia, mutta asiakkaat ovat kaikonneet, kuten ovat myös muista Vanhan Rauman erikoisliikkeistä.

Vuonna 1984 Candida-liikkeen omakseen ostanut Titta Laine ei olisi tuolloin voinut kuvitellakaan, että liiketoiminnan uhaksi voisi nousta ihmishenkiäkin vaativa maailmanlaajuinen tauti.

– Haluan uskoa, että tästäkin vielä selvitään, tavalla tai toisella. Nuorena yrittäjänä koin 1990-luvun laman ja silloinkin ajattelin, että me kyllä pääsemme yli vaikean ajan. Nykyinen kriisi tuli kuitenkin täysin puskista, emmekä tiedä ollenkaan, miten kaikki päättyy. Kädet ristissä tässä ollaan kaikkien yrittäjien puolesta. Toivon sydämestäni, että raumalaiset suosisivat erityisesti nyt Vanhan Rauman kivijalkakauppoja.

Kansalaiskoulun liikelinjalta valmistunut nuori Titta oli jo kouluaikanaan hyvin kiinnostunut vaatteista ja muodista.

–  Shoppailin ja hengailin usein Helkelää vastapäätä Kuninkaankadulla sijainneessa Carissa-vaateliikkeessä, kunnes liikkeen omistajat pyysivät minua töihin. Ensimmäinen työpäiväni oli 15. huhtikuuta 1970. En ehtinyt olla töissä kuin muutaman kuukauden, kun liike siirtyi nykyiseen osoitteeseensa Kuninkaankatu 6:een, vanhan tupakkakaupan tiloihin.

Puolen vuosisadan ajan Titta on saanut elää keskellä vaatemuodin trendejä, joita on tullut ja mennyt ja syntynyt taas uudestaan. Hän on myös nähnyt, miten koko kaupankäynti on muuttanut muotoaan.

– Ketjuliikkeet ja viimeisimpänä verkkokauppa ovat muuttaneet ihmisten ostokäyttäytymistä. Etenkin nuoriso asioi verkkokaupassa. Mekin olemme tyttäreni Lindan kanssa miettineet sellaisen perustamista. Ehkäpä Linda sitten joskus tulevaisuudessa aloittaa myös nettimyynnin, Titta pohtii.

Ostokäyttäytymisen muutoksesta kertoo Titan mukaan myös se, että ihmiset tulevat nykyään kauppaan entistä myöhempään ajankohtaan.

– Esimerkiksi lauantaisin ostoksille lähdetään vasta joskus puoli yhdentoista aikaan, kun aiemmin asiakkaita riitti heti aamusta alkaen.

Titta Laine lehtijutussa vuonna 1970 yllään strech-tunika, Jersey-bootcut-housut ja paksupohjaiset tolppakorkokengät. Yhdistelmä, joka toimisi tänäkin päivän

Muotiliikkeen pyörittäminen ei Titan mukaan ole mitään helppoa hommaa, sillä sisäänostot pitää tehdä jo varhaisessa vaiheessa.

– Toisaalta tämä työ pitää nuorekkaana ja virkeänä, kun koko ajan pitää olla ajan hermolla.

Candidassa käy ostoksilla kaikenikäisiä naisia, myös Rauman rajojen ulkopuolelta. Liikkeessä asioi edelleen sellaisiakin asiakkaita, jotka tuntevat Titan jo Carissan ajoilta.

– Ei ole ollenkaan tavatonta, että kolme sukupolvea tulee meille samaan aikaan ostoksille, hän hymyilee.

Monessa käänteessä Titta Laine muistaa kehua henkilökuntaansa, joka on ollut hänelle korvaamaton apu.
Osaavaa ja neuvokasta henkilökuntaa tarvittiin esimerkiksi silloin, kun Titta joutui vakavaan onnettomuuteen ja oli vähällä menettää toisen jalkansa.

– Se tapahtui vuonna 1999 kesämökillämme, jossa puunkaato-operaatiossa kaaduin käynnissä olevan moottorisahan päälle. Kaksi vuotta siinä meni, ennen kuin olin taas täysin työkuntoinen. Onneksi minulla on ollut aina upea henkilökunta.

Nyt Candidan ruorissa on Titan tytär Linda Laine, joka hallitsee ”äitiään paremmin” esimerkiksi sosiaalisen median kuviot.

– Pienyrittäjän pitää olla aktiivinen somessa, ja Linda osaa hyvin tämän puolen. Hän on myös työtä pelkäämätön tehopakkaus, joten liike on näiltä osin hyvissä käsissä.

Miettiessään oman työuransa parhaimpia puolia Titta mainitsee ensimmäisenä asiakkaat.

–  Asiakkaat ja heiltä saamani hyvä palaute antavat voimaa jatkaa. Meillä on myös ihanat tavarantoimittajat, joiden kanssa olemme tehneet jo vuosia yhteistyötä – ja tietenkin se loistava henkilökunta!

Vaikka Titta Laine on ylittänyt jo eläkkeelle siirtymisiän, hän ei aio silti jäädä kokonaan pois myyntityöstä.

– Nyt voin ottaa kuitenkin vähän rennommin, ja jatkossa aion olla enemmän Lindan 4-vuotiaan Oiva-pojan seurana, Titta lupaa.