Töhrimisjäljet irtoavat kuivajäällä ja jopa lasimurskalla

Siltojen alustat ja alikulut ovat laittomien töhryjen maalaajien suosikkikohteita. Kuva: arkisto / Esa Urhonen

Puomit laskeutuvat alas ja ohi klonksuttava tavarajuna tuo eteen monenkirjavan kokoelman erilaisia tägejä eli graffitinimimerkkejä.

Juniin tehdyt laittomat töhryt tuovat VR:lle vuosittain puolen miljoonan euron siivouslaskun, mutta aika ajoin kalliiseen puhdistusprojektiin joutuvat talojenkin asukkaat.

Isoissa kaupungeissa kuvia tehtaillaan ahkerasti, esimerkiksi Helsingin Sanomat raportoi tammikuun lopulla puutaloalue Käpylään tulleen 39 samanlaista tägiä pienen ajan sisällä.

Raumalla töhryongelma on kuitenkin hyvin minimaalinen. Esimerkiksi RTK-Palvelu Oy:n palveluesimies Jose Villalle ei tullut heti yhtään tapausta mieleen.

– Melkein voi sanoa, ettei sellaisia tule yhtään vastaan. En edes muista, että parin viime vuoden aikana olisi mistään jouduttu poistamaan.

Rauman kaupungin kunnossapitopäällikkö Reijo Ringbom kertoo, että kaupungin kiinteistöihin töhryjä tehdään hyvin harvoin.

– Ei niitä onneksi tule. Näkyvimmät mieleen tulevat olivat talviharjoitteluhallin kivipintaisen sokkelin tien puolelle ilmestyneet kirjoitukset, hän muistelee.

Erilaiset töhryt ja kirjoitukset yritetään Villan ja Ringbomin mukaan puhdistaa ensin erilaisilla poistoaineilla.

Jos ne eivät auta, niin sitten siirrytään tehokkaampiin puhdistus- tai pinnoitustapoihin.

– Päällemaalaus ja pinnoittaminen on ehkä se yleisin tapa etenkin puupinnalle. Graffitinpoistoaineella voi jostain materiaalista lähteä todella tehokkaasti, toisesta taasen ei lähde oikein millään.

– Aina kun joku uusi idea tai aine tulee, niin kyllä me testaillaan toimisiko se meidän käytössä, Ringbom kertoo.

Yksi töhryihin käytetty uusi puhdistustapa on kuivajääpuhallus.

Raumalaisyritys LHI-Service Oy on käyttänyt kyseistä pudistustapaa tehokkaasti muun muassa Turussa töhrityn juutalaisen synagogan julkisivun puhdistamiseen.

– Siihen oli ilmeisesti heitetty maalilla täytetyillä vesi-ilmapalloilla. Se on ollut tähän mennessä isoin kohteemme, LHI-Service Oy:n toimitusjohtaja Lauri Isberg kertoo.

– Se oli ihan koko päivän homma kahdella koneella. Siitä tulee iso lasku sille, joka asiasta jää kiinni. Siivoaminen on sen verran kallista puuhaa.

Hän sanoo, että kuivajääpuhdistus on alun perin yhdysvaltalainen keksintö, jolla haluttiin saada hellävaraisesti maalit pois lentokoneista.

Raumalaisyrityskin käyttää laitteita monenlaiseen tarkoitukseen, joista erilaisten töhryjen poisto on hyvin pieni osa.

– Olemme poistaneet sillä graffiteja Raumalla talviharjoitteluhallin ja elokuvateatteri Iso-Hannun seinästä. Menetelmästä ei tule mitään jätettä, sillä jää haihtuu taivaan tuuliin.

Rakennuksen pintamateriaali vaikuttaa siihen, minkälainen käsittely kohteeseen kannattaa valita.

Maalattuun lauta- tai betoniseinään on järkevämpi maalata päälle, sillä kuivajääkäsittely voi irrottaa seinästä töhryn lisäksi myös maalin.

Aina ei pelkkä kuivajääkään riitä, vaan esimerkiksi talviharjoitteluhallin seinässä oli turvauduttava vielä järeämpiin konsteihin.

– Talviharjoitteluhallista graffiti lähti lopulta irti niin, että lisäsimme puhallukseen toisella yrittämällä lasimurskaa, Isberg toteaa.