Toimittajalta: Aina pitää olla turvallista liikkua


Onkohan tämä turvallista? Olin palailemassa lauantain iltakymmenen jälkeen pyörälläni takaisin kotiin päin, kun jostain takaraivosta yhtäkkiä putkahti moinen ajatus.
Oli pimeää (olin varustautunut lampulla ja huomioliivillä).

Jäin siinä polkiessani miettimään, miksi oikeastaan sen ohikiitävän hetken ajattelin, että polkupyöräily siihen vuorokauden aikaan olisi turvatonta? Olen monesti ollut liikkeellä myöhään yksinäni, usein jalkaisin.
Sitten muistin monia muitakin vastaavanlaisia tuntemuksia, osa jo kaukaa nuoruudesta.

Olen pieneltä paikkakunnalta, jossa huvitukset olivat kymmenien kilometrien päässä ja niihin piti kulkea bussilla. Huvibussi kiersi pohjalaisen kylän keskustan kautta, ja pysäkille oli kotinurkilta vielä yli viiden kilometrin matka. Sen kuljin mopoikäisenä usein isoveljen mopolla.

Illan rientojen päätyttyä jäin kyydistä syyspimeässä, mopoparkki ei ollut kovin kaukana. Sitten jostain keskeltä valotonta rakennusrykelmää putkahti aikuinen mies, joka tunki rinnalle ja alkoi kysellä mitä kuuluu. Sydän hakkasi, pelottikin. Muistan liki juosseeni tuttavan omakotitalon pihaan, jossa mopo oli.

Jälkeenpäin mietin, että tilanteessa ei periaatteessa ollut mitään vaarallista, toisaalta tyyppi olisi voinut jättää minut rauhaan.

Tunne siitä, olenko turvassa, onko minun turvallista liikkua yksin, on varmasti tuttu useille tytöille ja naisille. Se on ikään kuin sisäänrakennettu ajatus, jotain voi sattua ja aika ajoin jotain valitettavasti on sattunutkin.

Kuinka moni on vilkuillut olkansa taakse yksin kulkiessaan tai kiertänyt vähän sivummalta, jos vastassa on ollut poikajoukko?

Matkalla musikaalin ensi-illasta ohitin nuorisojoukon ja kiihdytin vaistomaisesti askeleitani, kukaan ei tosin kiinnittänyt minuun mitään huomiota.

Ja vaikka minulle ei koskaan ole tapahtunut mitään ikävää, olen monesti yksin liikkuessani käynyt mielessäni läpi pakostrategiaa sen varalle, että joku hyökkäisi kimppuuni.

Osallistuin jokunen vuosi sitten jopa naisten lyhyelle itsepuolustuskurssille. En tosin usko, että niistä taidoista olisi minulle hätätilanteessa mitään hyötyä.

Eikö olisikin hienoa, jos tällaisia asioita ei tarvitsisi pohtia ollenkaan. Näin ei ikävä kyllä ole.

Naisten turvallinen liikkuminen nousi kansainväliseksi someilmiöksi nuoren brittinaisen kadottua jäljettömiin kotimatkallaan maaliskuussa. Hän löytyi myöhemmin surmattuna.

Monet naiset ovatkin sen jälkeen jakaneet sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan turvattomuuden tunteestaan ja somekampanjoinnilla on nostettu esille naisten oikeus turvalliseen liikkumiseen.

Kaikkina vuorokaudenaikoina. Myös yksin.