Toimittajalta: Nuori ansaitsee mahdollisuuden kasvaa – epäkypsyydestä pois kasvamista ei auta se, että joku sanoo ajattelematonta mopoikäistä netissä yhteiskunnan häpeäpilkuksi

Twitterissä kuohui tämän viikon aluksi, kun muuan Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario jakoi palasen poliisin arjesta.

Suhruista kuvankaappausta pohjusti teksti, jossa kerrottiin jonkun pyydystäneen oravan, ”hirttäneen” sen mopoon ja potkineensa sen hengiltä. Teko oli sitten videoitu ja jaettu.

Poliisi vakuutti, että asia tutkitaan ja tekijät saavat oppitunnin pienemmän ja heikomman suojelemisesta.

Alkuperäinen twiitti meni julki maanantai-iltapäivällä. Vielä saman päivän iltana poliisi joutui lisäämään twiitin muistuttaakseen some-keskustelijoita painokkaasti siitä, että ”tämä asia ei kaipaa haaveita selkäsaunasta eikä kommentteja saunan takaa”.

Kirjoittaessani tätä kolumnia poliisi julkaisi vieläpä asiasta pitkän tiedotteen tiistaina.

Siinä keskityttiin kahteen asiaan. Ensinnäkin itse tekoon, jossa ei lopulta ollut syytä epäillä rikosta, koska orava oli ollut jo valmiiksi kuollut. Rikoksen mukaan kyse on ollut sen sijaan ”lähinnä kypsymättömyydestä johtuvasta, joskin erittäin mauttomasta käyttäytymisestä”.

Toiseksi poliisi korosti, ettei tapaukseen osallisten nuorten julkinen lynkkaaminen tai heidän kotiosoitteidensa kaivelu ole asiallista toimintaa.

”Sosiaalisen median ryhmissä levinnyt keskustelu, tekoihin tai tekijöihin kohdistuva ala-arvoinen kommentointi, viestit, ja jopa asiaan mitenkään liittymättömien henkilöiden uhkailu ei ole ollut aikuismaista tai muutenkaan sellaista johon nuoret halutaan kasvattaa”, poliisi kirjoittaa.

Näin se on. Ja ennen kuin kukaan ehtii syyttää minua järjettömien tekojen puolustelemisesta, kyse ei ole siitä. Teko on mauttomuudessaan asiaton, harkitsematon, jopa idioottimainen.

Olen tässä penäämässä vain kahta asiaa: malttia aikuisille ja kasvun mahdollisuutta nuorille. Jälkimmäinen edellyttää ensimmäistä ja on vähintä, mitä nuoret voivat saada.

Twitterissä sitä ei tahtonut saada nuori, joka ilmaantui kommenttiketjuun kertomaan asiasta oman näkemyksensä. Hän kertoi olleensa tilanteessa ja kuvassa näkyvän mopon olevan hänen.

Kaverit olivat oravan hänen mopoonsa sitoneet ja estäneet häntä ottamasta sitä pois.

Vilpittömän oloinen, rohkeasti itseään puolustanut ja kenties jo katuvakin nuori sai vastaukseksi muun muassa tällaisen lauseen:

”Olette ihmiskunnan häpeäpilkut.”

Mitä, jos sinun mopoiluikäistä lastasi nimitettäisiin julkisella foorumilla yhteiskunnan häpeäpilkuksi?

Mitä, jos häneen uhattaisiin kohdistaa silmitöntä väkivaltaa siksi, että hän on ajautunut väärään porukkaan ja ollut osallisena jossakin ajattelemattomassa?

Tällainen on maailma, jossa elämme. Toivottavasti pystymme nousemaan epäkypsyyden yläpuolelle, varsinkin me aikuiset.

Poliisi pystyi – ja kertoi nuortenkin pystyneen.

”Nuoret tietävät ja ovat nöyrästi tunnustaneet ylittäneensä sopivuuden rajat. Oppimista ja kasvamista tapahtuu, joskus poliisinkin pienellä avulla.”

Nuoret saivat mahdollisuuden kasvaa. Sen he ansaitsevat.

Kirjoittaja on Marva Median toimittajaksi päätynyt häpeäpilkku, joka on joskus itsekin ollut siinä kuuluisassa joukossa, jossa tyhmyys tiivistyy.