Toimittajalta: Vanha vaan ei vielä vanhus

Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikana on päivitelty sitä, miten vanha Joe Biden on. Hän on virkaansa vastaanottaessaan maansa vanhin presidentti kautta aikain. Biden täyttää marraskuussa 78. Tosin hänelle hävinnyt Trumpkaan ei ole mikään nuorukainen, ikää hänelläkin 74 vuotta.

Molemmat aika elinvoimaisen oloisia herroja.

Eläkeläinen, ikääntyvä, ikääntynyt, seniori, ikäihminen ja lopulta vanhus. Vanheneminen on pitkä ja moninainen prosessi.

Työuran päättymisen jälkeen ihmisellä on vielä monta elämänvaihetta, vanhuus on niistä vasta viimeisin.

Ihmiset ikääntyvät yksilölliseen tahtiin. Toimintakyvyn perusteella vanhuus määritellään alkavaksi 75 vuoden iässä, ja vain joka kolmas 70–74-vuotias pitää itseään vanhana.

Vanhuuden käsite on muuttunut sitä mukaa kun elinajanodote on kivunnut ylöspäin. Käsitystämme vanhuudesta ja vanhenemisesta Helsingin Sanomat piti sunnuntaisessa pääkirjoituksessaan vanhentuneena.

Kirjoituksessa kerrottiin Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimuksesta, jonka mukaan nykypäivän 75- ja 80-vuotiaiden fyysinen ja älyllinen toimintakyky on huomattavasti parempi kuin ikäisillään 1990-luvulla.

Yle esitti viime viikolla dokumentin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden presidentistä, viime syksynä 87 vuoden ikäisenä kuolleesta Ruth Bader Ginsburgista, joka vielä 80-vuotiaana lankutti ja nosteli painoja. Hän ei suinkaan ole ainoa.

Ei siis mikään ihme, että tämän maan seitsemänkymppiset kritisoivat ääneen kevään koronarajoituksia, joissa vanhuksiksi niputettiin kaikki 70:tä vuotta vanhemmat. Ikää mittarissa voi olla reippaasti yli 70 vuotta, mutta ihminen ei silti ole vanhus, jos sellaiseksi määritellään ihminen, jonka toimintakyky on huomattavasti heikentynyt ja hän vaatii muiden hoivaa.

Huomasin korona-aikana kasvavaa holhoamisen tarvetta vanhoja kohtaan meissä nuoremmissa. Eräs tuttavani kertoi siitä, miten hänen piti ”vahtia” vanhempiaan, etteivät nämä vain menneet kauppaan tai muille asioilleen. Ulkona liikkuvia ikääntyneitä syyllistettiin ja komennettiin pysymään kotona.

Suhtautuminen vanhaan ihmiseen vertaisenaan näyttäisi joskus olevan vaikeaa. Toimittaja, kirjailija Minna Lindgren on romaaneillaan pyrkinyt osoittamaan, että ikääntyvät kelpaavat tarinan sankareiksi siinä missä nuoremmat. Lindgrenin päähenkilöitä ovat olleet niin 74-vuotias leskirouva kuin yli 80-vuotias, ensirakkauttaan etsivä mies.

Isäni on vanha, mutta ei vanhus. Vietimme viikonloppuna isänpäivää ja förskottiin 85-vuotissyntymäpäivää, joka oli maanantaina. Hyväkuntoinen pohjalainen maanviljelijä tekee edelleen päivän tinkinsä pöllimetsässä eikä suostu käyttämään kännykkää.

Ennen päivällistä keskustelimme vilkkaasti USA:n presidentinvaaleista hänen ja kolmekymppisen tyttäreni kanssa.

Keskustelu ilahdutti: siinä kuuluivat kolmen sukupolven äänet.