Toimittajalta: Viekö Käärijä-ilmiö meidät jälleen torille?

Käärijä Cha Cha Cha -biisillään on yksi tämän vuoden euroviisu-suosikeista.
Käärijä Cha Cha Cha -biisillään on yksi tämän vuoden euroviisu-suosikeista. Kuva: Nelli Kenttä/VMG/UMK

Uuden musiikin kilpailu eli UMK huipentui lauantaina Käärijän murskavoittoon. Eri genrejä iloisesti sekoittava Cha cha cha oli harvinaislaatuisesti sekä yleisön että raadin selvä suosikki.

Tämän vuoden UMK keräsi poikkeuksellisesti jo etukäteen ennätysmäärän kiinnostusta. Suomeen syntyi hetkessä Käärijä-ilmiö. Se on sinällään jo erikoista, sillä kovin moni ei Käärijästä ollut ennen UMK:ta kuullut mitään.

Ilmiön takana eivät ole kuitenkaan pelkästään suomalaiset. Ulkomaiset euroviisufanit ovat myös antautuneet mukaan tanssiin.

Muun muassa Ruotsista kuuluu kummia. Cha Cha Cha on saanut puolelleen muun muassa Aftonbladetin toimittaja Tobbe Ekin, joka on kappaleesta suorastaan innoissaan. Yleensä miekkonen on lytännyt Suomen ehdokkaat tennareidensa alle. Nyt mies lataa Suomen biisistä ylistyssanoja, joita ei ole koskaan ennen kuultu.

Edes suomen kieli ei tunnu haittaavan kansainvälisiä viisutietäjiä. Voisiko se siis viitata siihen, että toukokuussa päästään jälleen torille?

Joitakin soraääni on tullut, lähinnä Suomen sisältä. Käärijän esitys ei toki ole mikään laulutaidon mestarinäyte, mutta eihän sen enää pidä sitä nykyviisuissa ollakaan. Upeiden lauluesitysten rinnalla merkitykselliseksi Euroviisuissa ovat nousseet kunnon showt ja bileet pystyyn -meininki. Sitä Käärijä tajoaa nyt mitä suuremmissa määrin.

Jos Cha Cha Cha ei saa eurooppalaisten tanssivarvasta liikkeelle, ja vihreä navan näkyviin jättävä toppi hymyä huulille, on se ihme!

Anu Elo

Kirjoittaja on Länsi-Suomen ja Raumalaisen uutispäällikkö.