Tolppapitsin katoaminen mysteeri

Pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin mieli on vähintäänkin yhtä harmaa kuin haastattelupäivän syksyinen ilma. Lokakuussa Thorströmin Rauman kuuluisimpaan törmäilypaikkaan, torin nurkan kivitolppaan, asentama heijastava nyplätty pitsi sai olla paikallaan vain parisen viikkoa.

– Kiinnitin asiaan huomiota jokin aika sitten, kun ajelin autolla paikan ohi. Kai se nyt oli arvattavissa, että näin tulee käymään ennemmin tai myöhemmin, mies huokailee.

Tarmo kertoo pohtineensa kadonneen pitsin arvoitusta pitkään ja viettäneensä asian tiimoilta jopa unettomia öitä.

– Pitsi lienee tarttunut jonkun satunnaisen ohikulkijan matkaan. Jos kaupungin virkamiehet olisivat käskeneet heijastinliiviuroot poistamaan sen, siitä olisi varmasti tullut tieto minullekin.

– Voi olla, että pitsi on lähtenyt vaikka saksalaisen turistin mukana Suomen rajojen ulkopuolelle. Joku nimittäin kertoi havainneensa eräänkin germaanin tuijotelleen pitsiä silmät kiiluen, paljastaa Thorström.

Vaikka tapaus harmittaa taiteilijaa niin vietävästi, ei mies kuitenkaan meinaa heittää knypylöitä kanaaliin.

– Tuo tolppapitsi oli sellainen prototyyppi ja sen paikkakin oli joitakin ajoneuvoja ajatellen teknisesti hieman liian korkealla. Siihen olin tyytyväinen, että päivänvalossa se ei juurikaan näkynyt, mutta iltaisin se näkyi, kuten pitikin.

– Veikkaanpa, että joulun lähestyessä tolppaan tulee uusi heijastava pitsi, tosin eri materiaalista, ja vastaavanlaisia saattaa ilmestyä muuallekin kaupunkiin, tokaisee tarmokas Thorström salaperäisesti.

Miekkonen mustassa baskerissaan ei kuitenkaan aio paljastaa sen koommin ajankohtaa, eikä mahdollisia uusia iskun kohteita.

– Antaa ihmisten itse huomata. Pitsejä käyn virittelemässä yön hiljaisina tunteina, kun ei väkeä ole liikaa liikkeellä.

Palkkio luvassa

Kahvilassa mustaa kahvia hörpättyään Tarmo Thorströmin mieli piristyy ja hän tokaisee:

– Laita sinne lehteen, että kaipaan kadonneesta pitsistä kaikenlaisia havaintoja. Pitsin löytymiseen johtavat tiedon palkitsen hienolla pitsikravattipaidalla.

Hän pohtii myös joko web-kameran tai riistakameran asentamista torin kulmaan seuraamaan, mitä tolpan ympärillä tapahtuu. Samalla siinä voisi tarkkailla raumalaisautoilijoiden ajolinjoja.