Trendikkäimmät talot maalataan nyt mustiksi

Kerttu Soinila ja Roope Junnila olivat varmoja talonsa värivalinnasta jo ennen kuin pariskunnalla oli edes tonttia varattuna. Mustan väripariksi he valitsivat pirteän oranssin, joka raikastaa talon kokonaisilmettä. Kuva: Juha Sinisalo

Talojen musta julkisivuväri on ollut Suomessa nousussa jo joitakin vuosia.
Tyyli on rantautunut tänne enimmäkseen Tanskasta ja Ruotsista, missä musta on ollut käytössä jo kauemmin.

Ammattilaiset uskovat, että mustan julkisivuvärin trendi on vasta alussa, ja värin suosio tulee vielä entisestään kasvamaan.

Tikkurilan design manager Marika Raike kertoo, että mustaa ryhdyttiin Suomessa käyttämään ensimmäisenä vapaa-ajanasuntojen värinä.

– Esimerkiksi vesistöjen rannalle rakennettuihin mökkeihin se sopii kauniisti, sillä tumma väri ei näy kauaksi, ja rakennus sulautuu kauniisti maisemaan.

Myös Tikkurilan värisuunnittelija Irina Hanhisalo korostaa mustan värin soveltuvuutta suomalaiseen maisemaan.

– Tummat värit julkisivussa istuvat yleensä kauniisti maisemaan, sillä esimerkiksi puustomme on melko tummasävyinen tausta rakennuksille. Musta väri kestää hyvin aikaa, sillä vaikka se nyt onkin jonkinlainen trendi, on musta myös ajaton väri, hän toteaa.

Uudet talot ovat nykyään hyvin pelkistettyjä. Niissä ei juurikaan enää ole leveitä nurkka- ja vuorilistoja.
Musta julkisivuväri onkin parhaimmillaan pelkistetyssä tyylissä, joka korostaa rakennuksen muotoja.

Sekä Raike että Hanhisalo muistuttavat julkisivun värin valinnan tärkeydestä.

Heidän mukaansa rakennus on aina kokonaisuus, jota täytyy tarkastella sekä ympäröivää luontoa vasten mutta myös ympärillä olevia muita rakennuksia huomioiden.

– Julkisivun väri ei ole pelkkä irrallinen päätös vaan osa kokonaisuutta, joten värivalintaa kannattaa aina harkita rauhassa, Hanhisalo toteaa.

Kesäkuussa upouuteen kotiinsa muuttaneet Kerttu Soinila ja Roope Junnila tiesivät jo talopakettia tilatessaan, että heidän Tuomoniemeen nouseva talonsa maalattaisiin mustaksi.

– Musta oli mielessämme jo ennen kuin olimme edes varmoja, saammeko tonttia toivomastamme paikasta. Ulkovärin lisäksi päätimme, että myös keittiöstämme tulee musta, Kerttu selvittää.

Pariskunnan 117 neliön ja kahden auton autotallin käsittävä Design-talo rakennettiin 1 000 neliön kaupungin vuokratontille.

– Halusimme ehdottomasti rakentaa tänne kaupungin pohjoispuolelle. Tuomoniemi on ihana paikka, jossa meri on lähellä ja alueella risteilee monia luontopolkuja.

Talopaketti saapui Kertun ja Roopen tontille ulkovuoraukseltaan valmiiksi pohjamaalattuna ja homeenestoaineella käsiteltynä.

– Me käytimme Tikkurilan Vinhaa, joka on niin sanottu peittosuoja. Se jättää puun struktuurin paremmin esiin kuin talomaalilla käsiteltäessä. Sitä maalattiin ulkoseiniin kahteen kertaan. Tehosteväriksi valitsimme oranssin, joka raikastaa yleisilmettä, Kerttu kertoo.

Varmistaakseen oikeat sävyt taloonsa nuoripari kokeili ”ainakin seitsemää maalia” ennen kuin sopiva oranssin sävy löytyi.

Koska Roope Junnila on työnsä vuoksi paljon ulkomailla, talon maalaamiseen kaivattiin talkooapua. Sitä löytyikin varsin läheltä.

– Työkaverini vinkkasi, että Lukon juniorijoukkueen vanhemmat ovat ennenkin käyneet maalamassa taloja talkootyönä. Olikin todella hienoa saada heidät auttamaan urakassa, Kerttu kiittelee.