Tuleeko joulupukki tänä vuonna lainkaan? – koronaepidemia on saanut joulupukitkin pohtimaan kotivierailujensa turvallisuutta

Entäpä, jos joulupukki käväisisikin tänä jouluna vain ikkunan takana vilkuttelemassa? Mahdolliset koronarajoitusten tiukentamiset voivat sellaisenkin saada aikaan. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Kaikkeen se korona vaikuttaa; jopa joulupukit pohtivat nyt parhaillaan, kannattaako lehdessä ilmoittaa koteihin tilattavasta joulupukista, koska viranomaismääräykset voivat taas yhtäkkiä rajoittaa ihmisten kanssakäymistä.

– Olen pohtinut ihan tosissani, pitäisikö joulupukkeilut jättää tänä vuonna kokonaan väliin, kertoo raumalainen Samuli Strander, jolla uraa kausijoulupukkina on kertynyt jo 10 vuoden ajalta.

Yli puolet hänen asiakkaistaan on ollut perheitä, joissa Strander on vieraillut vakituisesti. Hänelle onkin tärkeää olla vakioasiakkaiden ”luottopukki, jonka tuloon voi jouluaattona takuulla luottaa.

Mutta poikkeukselliset ajat ovat saaneet konkaripukinkin mietteliääksi.

– Erityisesti uudet asiakkaat pohtivat varmasti nyt joulupukin tilaamista. Pukkihan kulkee talosta taloon, ja joulunviettäjien joukossa voi olla ihmisiä useammaltakin paikkakunnalta. Itse mietin vastuullisuutta, eli vaikka olisin täysin terve ja käyttäisin suojavarusteita, niin olisihan se aikamoinen juttu, jos ilmenisi, että joulupukki on levittänyt virusta, Strander pyörittelee.

Samuli Strander korostaa, että omasta ja muiden terveydestä huolehtiminen on tärkeintä, olipa vuodenaika tai tapahtuma mikä tahansa.

– Viime päivien pohdinnan jälkeen olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että hyvin hoidetulla hygienialla ja suojatumisella voin toimia joulupukkina tänäkin vuonna. Minulla on esimerkiksi sellainen parta, jonka alle kasvomaskin saa hyvin piilotettua.

Tietenkin asiakkaille pitää kertoa jo varaustilanteessa, että mikäli koronaohjeistukset muuttuvat, myös joulupukin vierailuun voi tulla muutoksia, Strander toteaa ja lupaa ilmoitella palvelustaan taas Raumalaisessa.

Meripartiolippukunta Myrskypoikien Korvatunturi-joulupukkipalvelu on toiminut jo yli puoli vuosisataa katkeamattomasti joka joulu.

Lippukunnanjohtaja Atte Laihon mukaan lippukunnan hallitus pohtii parhaillaan keinoja, miten joulupukkipalvelu saataisiin järjestettyä tänäkin vuonna, koronarajoitukset huomioon ottaen.

– Selvitämme parhaillaan, miten toiminta saataisiin toteutettua mahdollisimman turvallisesti ja tiedotamme asiasta sitten, kun toimintamalli on löytynyt.

Myrskypoikien joulupukkipalvelulla on ollut omat nettisivut jo viiden vuoden ajan: myrskypojat.fi/korvatunturi.

Lisää aiheesta

Perinteisiä Linnan juhlia ei järjestetä tänä vuonna – "Juhlimme yhdessä uudenlaisen ohjelman kautta"

Presidentti perui linnan juhlat, tilalle koko kansan TV-ohjelma