Tuleeko Raumalta Suomen paras palomies?

Rauman paloasemalla työskentelevä Jarno Heinilä pitää turvallisuusvalistusta hyvin tärkeänä. Hän toimii muiden muassa Rauman yläkoulujen Nou hätä -kouluttajana. Kuva: MTV3

Rauman Lapissa asuva Jarno Heinilä edustaa Satakunnan pelastuslaitosta ja Rauman paloasemaa Subilla ensi keväänä starttaavassa Suomen paras palomies -viihderealityssä.

MTV3 lähetti kaikille Suomen paloasemille ja pelastuslaitoksille tiedotteen, jossa etsittiin osallistujaehdokkaita sarjaan.

– Työkaverit kannustivat minua hakemaan ohjelmaan, mutta en ollut heti ihan täysin innostunut asiasta. Viimeisenä iltana sitten päätin laittaa hakemuksen tv-yhtiöön, mutta en kertonut siitä edes omalle työvuorolleni, Jarno muistelee.

Perustietojen lisäksi hakemukseen piti kirjoittaa omat perustelut sille, miksi hakija pitäisi valita ohjelmaan.

– Korostin sitä, että kilpailu itsessään ei ole minulle niin tärkeää kuin turvallisuusviestintä, jota ohjelma voisi nostaa esille. Mainitsin, että olen tällä alueella yläkoulujen Nou hätä -pelastustietokampanjan kouluttaja, minkä lisäksi vedän Molskis!-uintiryhmää, joka on tarkoitettu erityislapsille. Kerroin myös olevani palomiesten voimanoston suomenmestari.

Palokuntauransa Jarno on aloittanut Lapin VPK:n nuoriso-osastossa, ja hän toimii edelleenkin Lapin VPK:ssa vetäen sen nuorisotoimintaa.
26-vuotias mies harrastaa lisäksi akrobatiaa, lumilautailua ja maastopyöräilyä.

Suomen paras palomies -ohjelmaa kuvattiin loppukesästä Kuopion pelastusopistolla. Siellä testattiin kymmenen eri puolilta Suomea mukaan päässeen palomiehen kunto, kestävyys ja taidot.

– Siellä oli yksilökilpailuja ja joukkuekilpailuja, joiden kokoonpano vaihtui aina sen mukaan, miten oli yksilökilpailussa menestynyt. Tehtävät olivat fyysisesti ja psyykkisesti vaativia. Ohjelmassa oli myös kaksintaistelu, jossa huonoin putosi pois, Jarno Heinilä selvittää.

Osallistuminen sarjan kuvauksiin oli Jarnon mielestä erittäin mielenkiintoista ja jännittävää.

– Sain mahdollisuuden tarkastella tv-maailmaa taustapuolelta. Kisatilanteet jännittivät selvästi koko palomiesporukkaa, mutta kun suoritus alkoi, kamerat unohtuivat, hän kertoo.

Suomen paras palomies -tv-sarjan juontaa Joanna Kuvaja. Kuva: MTV3

Sarjan katsojat pääsevät tutustumaan kilpailijoihin myös kilpailutilanteiden ulkopuolella.

– Siellä ystävystytään, nauretaan ja jaetaan koskettavia sekä hauskoja kokemuksia uran ja elämän varrelta, tv-yhtiön tiedotteessa mainitaan.

MTV3 lupaa, että ”näyttävät, fyysisesti raskaat ja vaativat kilpailutehtävät vievät palomiehet äärirajoilleen. Aina eivät lihakset, voima ja kestävyys riitä, tarvitaan myös henkistä kanttia ja hyvää hahmotuskykyä. Luvassa on savua, tulta, hikeä ja pelkojen kohtaamista.”.