Tunnettu yrittäjä kustantaa loisteliaan loppuhuipennuksen Eurajoen uudenvuoden ilotulitusnäytökseen

Tämän suurempaa ilotulitetta ei Eurajoella eikä oikeastaan koko Suomessakaan ole nähty.

Tällainen vastaavanlainen 16-tuuman megasähikäinen ammutaan aattona useiden satojen metrien päästä yleisöstä, Eurajoen takana olevalta pellolta.

Suomen Pyrotekniikan ammatti-ilotulittaja Otso Jaakkola on tyytyväinen mies. Uudenvuoden aattona kello 19.10 Eurajoen koulu- ja urheilukeskuksen alueella nähdään jälleen suuri ja loistelias ilotulitusnäytös.

Kaikkiaan 15 eurajokelaisyrityksen mahdollistama vuoden päättymistä juhlistava tapahtuma nähdään Eurajoella nyt jo 8. kerran. Jaakkolalla on ollut sormensa pelissä kaikissa aiemmissakin suur- ilotulituksissa.

Tällä kertaa Eurajoen ilotulitusnäytös päättyy juhlalliseen pamaukseen, kun taivaalle ammutaan 16-tuumainen jättiläisilotulite, joka loistaa yläilmoissa upeana viiden sekunnin ajan.

– Esa Narmala haluaa henkilökohtaisesti kustantaa ilotulitusnäytöksen loppuhuipennuksen. Tämän suurempaa ilotulitetta ei Eurajoella eikä oikeastaan koko Suomessakaan ole nähty. Samanlainen kylläkin ammuttiin Eurajoen taivaalle viitisen vuotta sitten, Jaakkola kertoo.

Italiassa käsityönä valmistettu ilotulite ammutaan isokokoisen putken avulla useiden satojen metrien päästä näytöstä seuraavasta yleisöstä.

– Tärkeintä ilotulittamisessa on turvallisuus. Viemme jättiläisen varmuuden vuoksi Eurajoen toiselle puolelle, keskelle peltoaukeaa. Muutenkin näytös toteutetaan siten, ettei yleisö pääse lähellekään ilotulituspaikkoja. Meillä on kaikki viranomaislausunnot sekä luvat poliisilta.

Ennen kuin yhtäkään rakettia ammutaan taivaalle, Jaakkolan kolmihenkinen tiimi tekee paikan päällä useita tunteja valmistelutöitä, muun muassa asettamalla ilotulitteita putkiin ja nallittamalla niitä.

Jaakkola on jo nyt käyttänyt kymmeniä tunteja ilotulitusnäytöksen taiteellisen koreografian suunnitteluun ja ilotulitteiden valintaan.

– Iso ilotulitus on taiteellinen tapahtuma, joka parhaimmillaan on valojen ja äänten sinfoniaa, harmoninen kokonaisuus, elämys, hän kuvailee.

OL3:n turbiiniohjaajana varsinaista päivätyötään tekevä Jaakkola kiinnostui pyrotekniikasta, kun hänen appiukkonsa esitteli vävypoikansa Suomen Pyrotekniikka Oy:n pääpyroteknikolle, raumalaiselle Juha Virtaselle.

Jaakkola kouluttautui ammattitulittajaksi ja järjesti vuonna 2015 ensimmäisen kokonaan hnen vastuullaan olevan Eurajoen ilotulituksen.

– Eurajoen uudenvuoden ilotulituksillahan on pitkät perinteet, mutta halusin tehdä näytöksestä vieläkin isomman. Siksi otin yhteyttä eurajokelaisiin yrityksiin, joista lähes kaikki lähtivät mukaan. Siitä lähtien yritykset ovat kustantaneet näytöksen, jota tänäkin vuonna kokoontuu seuraamaan tuhannet ihmiset Eurajoelta, Raumalta ja muista lähikunnista.

Koska Eurajoen urheilukeskuksen liepeille odotetaan aattona ainakin 4 000 katsojaa, liikenteenohjauksesta huolehtivat sekä Eurajoen kunta että Eurajoen Veikot, joka järjestää tapahtuman jälkeen uudenvuoden juoksun.

– Erityisesti pois lähtiessään kannattaa olla rauhallinen ja varautua jo etukäteen, että autoletkoissa saattaa joutua muutaman minuutin odottamaan, Jaakkola neuvoo.

Ilotulitus ei ole kovin sääaltis, mutta jos on oikein kova myrsky, ilotulitteita ei voi ampua taivaalle ja mitä tulee näytöksen päättävään jätti-ilotulitteeseen, sitä ei Jaakkolan mukaan haluta ”tuhlata”, mikäli on ”ihan älytön sumu”. Silloinhan sitä ei näkyisi.

– Olen jo nyt katsonut sääennusteita, ja aika hyvältä ne näyttävät uudenvuoden aattoiltana.

Monet vuodet ilotulituksia toteuttaessaan Jaakkola kertoo törmänneensä myös niitä vastustaviin mielipiteisiin, jotka hän luonnollisesti ymmärtää.

– Ajattelen asiaa kuitenkin niin, että isoa ilotulitusta seuraamaan tulevat jättävät itse ilotulitteet ostamatta. Lisäksi ammattilaisten toteuttama ilotulitus on aina katsojille turvallinen. Olen aina halunnut tehdä hyvää yhteisöllisesti ja huomoida erityisesti lapset, jotka pääsevät nyt katsomaan uuden vuoden vaihtumisen juhlistamista hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Tällainen hieno perinne ei olisi mahdollista ilman Eurajoen kuntaa ja eurajokelaisyrityksiä, joten suuri kiitos niille.

Entä, tuleeko jättiraketin kustantaja itse paikan päälle seuraamaan ilotulitusnäytöstä?

– Esa Narmala on luvannut olla paikalla. Itse asiassa olemme jo vähän jutelleet, että mitä, jos vuoden päästä ammuttaisiin taivaalle vieläkin isompi jysäys!

Eurajoen uudenvuoden aaton ilotulitus su 31.12. klo 19.10 urheilukeskuksen alueella

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut