Kolumni: Ei kukkia vaan kehuja ja kiitoksia

Sunnuntaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää, joka on monessa maassa iso juhlapäivä.

Esimerkiksi Venäjällä päivä on virallinen vapaapäivä, jolloin nainen saa olla kuningatar. Miehet jakavat naisille kukkia ja lahjoja ja heitä hemmotellaan herkuilla ja kuohujuomalla.

Meillä Suomessa naistenpäivä ei ole saanut miehiä liikoja riehaantumaan.

Jotkut miehet saattavat kyllä muistaa vaimoaan, äitiään, tytärtään, siskoaan tai työkaveriaan ruusuin ja pienin lahjoin, mutta siihenpä se sitten taitaa jäädäkin.

Laimeahkoon naistenpäivän juhlintaan voi olla yhtenä syynä se, että me suomalaisnaiset emme ole tottuneet yltäkylläiseen kestitsemiseen ja jalustalle nostamiseen.

Sellainen tuntuu ainakin minusta jopa vähän kiusalliselta.

Kukkia ja kuohuvaa enemmän suomalaisnainen arvostaa saamaansa kiitosta ja kehuja, vaikkapa nätistä kampauksesta tai hyvin tehdystä työstä.

Elämänkumppanin, pomon, työkaverin tai ystävän arvostus ja sanallinen huomionosoitus lämmittävät mieltä paljon enemmän kuin lahjat.

Eikä siihen tarvita erillistä naistenpäivää, positiivista huomiota voi jaella vaikka joka päivä.

Naistenpäivän historia ulottuu 1900-luvun alkuun ja Yhdysvaltoihin, jossa Amerikan sosialistipuolue julisti helmikuun 28. päivän kansalliseksi naistenpäiväksi.

Vuonna 1910 Kööpenhaminassa kokoontunut sosialistinen internationaali päätti edistää naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä naistenpäivän vietolla.

YK julisti vuonna 1975 naistenpäiväksi maaliskuun 8. päivän edistääkseen tasa-arvoa ja naisten oikeuksia.

Suomen YK-liiton mukaan suomalaisnaisten ansiot ovat keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.

Suomalaisista naisista 40 prosenttia on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.

Joissakin maissa tämä luku on huomattavasti suurempi.

Sukupuolten tasa-arvon sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamisessa on siis vielä paljon tehtävää niin meillä kuin muuallakin.

Naiset ovat juhlapäivänsä taatusti ansainneet. Hyvää naistenpäivää kaikille maailman naisille!