Turistitkin hyödynsivät Gyytin kesäajan maksuttomuutta – jatkossa ei ehkä yhtä pitkää jaksoa

Rauman Gyytin ulkoasu uudistuu, ja linja-autot saavat syksyn aikana uudet teippaukset. Koteihin jaettu aikatauluvihko antaa osviittaa uudesta visuaalisesta ilmeestä.
Rauman Gyytin ulkoasu uudistuu, ja linja-autot saavat syksyn aikana uudet teippaukset. Koteihin jaettu aikatauluvihko antaa osviittaa uudesta visuaalisesta ilmeestä. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman Gyytin paikallisliikennevuorot olivat kesä- ja heinäkuun ajan maksuttomia. Päällisin puolin kesän maksuttomuuskokeilu vaikuttaa Rauman kaupungin kuljetussuunnittelija Mikael Saiven mukaan sujuneen hyvin.

Paikallisilta on saatu myönteistä palautetta, ja linja-auton kuljettajien mukaan myös turistit ovat löytäneet kesäkauden mahdollisuuden matkustaa joukkoliikenteen kyydissä maksutta.

Kesältä kertynyttä dataa matkustajamääristä ei ole vielä päästy käsittelemään, koska elokuun alkupuolella päähuomion vievät koulukuljetukset. Kesän maksuttomuuskokeilusta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Kysymykseen siitä, jatketaanko kesäkauden maksuttomuutta ensi vuonnakin, ei ole vielä varmaa vastausta. Saiven mukaan asiasta päättäminen on ajankohtaista vuoden loppupuolella.

– Epäilen, ettei tulossa olisi yhtä pitkää ajanjaksoa kuin tänä kesänä. Lyhyempi maksuttomuuskampanja kesällä, esimerkiksi Pitsiviikon aikaan, tulee todennäköisesti vähintään keskustelun tasolle, Saive kertoo.

Kesä on tavallisesti koulujen kesälomien vuoksi hiljaisempaa aikaa, minkä vuoksi juuri kesä valikoitui maksuttomuuskokeilun ajankohdaksi.

Korona rokotti joukkoliikenteen käyttäjämääriä, mikä näkyy matkustajamäärissä edelleen. Kesän maksuttomuuskokeilulla ja alkuvuoden matkakorttien tarjouskampanjalla on kannustettu takaisin joukkoliikenteen palvelujen pariin.

Kesäajan aikatauluista palattiin viime viikolla tavalliseen arkeen. Samalla linjan 1 uudistukset astuivat voimaan. Se on nyt jaettu linjoihin 1A ja 1B.

Kummankin linjan toinen päätepysäkki on tuttuun tapaan Meriraumassa, mutta 1A:n toisen laidan päätepysäkki Lähdepellolla ja 1B:n on Monnan hautausmaalla.

Saiven mukaan uudistuksella on korjattu asiakkailta saadun palautteen mukaan yksi kaupungin kriittisimmistä ongelmakohdista. Kyseessä on Isoarontien loppupääty eli Lännentien ja Kodisjoen tien risteysten välinen osuus.

Linja-autot kääntyivät aiemmin pois Isoarontieltä Lännentien risteyksessä. Nyt Monnan hautausmaalle ajava linja 1B ajaa Isoarontien loppuun saakka ja kääntyy Kodisjoentien risteyksestä kohti Monnaa. Linja 1A kääntyy jatkossakin pois Isoarontieltä Lännentien kohdalta.

Linjauudistus tuo lisää vuoroja Monnaan, jossa Rauman Gyyt liikennöi nyt aiempaa varhaisemmasta aiempaa myöhempään. Taustalla on huoltajilta saatu palaute koululaisten kulkemismahdollisuuksista.

Lisääntynyt liikennöinti Monnaan on vähentänyt vuoroja Lähdepellolle. Kummallekin päätepysäkille pääsee nyt kerran tunnissa, kun aiemmin Lähdepellolle ajettiin useammin. Joukkoliikenteen reittien suunnittelu onkin Saiven mukaan tasapainottelua eri asiakasryhmien toiveiden ja tarpeiden välillä.