Turvavyö turvannut liikenteessä jo 50 vuotta – muistatko aikaa ennen turvavyötä?

Kuvituskuva: Alexandra Gilliot

Puolen vuosisadan ajan turvavyö on ollut pakollinen turvavaruste autoissa. Vastarinta turvavyötä kohtaan oli alussa kovaa ja periaatteellista sekä sen käyttö vähäistä.

Liikenneturvan seurannoista käy ilmi, että tänä päivänä turvavyön käyttöaste henkilöautojen etupenkillä on jo lähemmäs sata prosenttia. Turvavyön merkitys liikenneturvallisuudelle ymmärretään.

Turvavyön asennuspakko uusiin autoihin tuli voimaan 1.1.1971. Käyttöpakko henkilöauton etuistuimilla on ollut vuodesta 1975 ja takaistuimilla vuodesta 1987 alkaen.

Liikenneturva on selvittänyt turvavyön käyttöä seurannoilla vuodesta 1966 alkaen. Viime vuonna tehtyjen tarkkailujen mukaan etupenkillä matkustavista jopa 96 prosenttia matkusti turvavyö kiinnitettynä eikä eroa maantie- tai kaupunkiajon välillä ollut.

– Ehdottomasti yksi tärkeä käyttöä lisäävä tekijä on ollut turvavyömuistuttimien yleistyminen. Vuonna 2019 hyväksytyn turvallisuusasetuksen mukaisesti turvavyömuistutin tulee pakolliseksi myös takaistuimille, vahvistaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Muistatko vielä ajan ennen turvavyötä? Tai miltä tuntui ottaa turvavyö ensimmäisiä kertoja käyttöön? Entä milloin turvavyö oli hengenpelastaja? Jaa meille turvavyömuistosi – koostamme niistä jutun Raumalaisen Auto & tekniikka -liitteeseen.