Tyhjän tontin pitkäksi kasvanut heinikko siistiytyy puistoksi

Keskustelupuistosta löytyy jo nyt oleskelunurkkauksia, tuoleja, pöytiä ja penkkejä, huvimaja, kalliolle maalattu räsymatto, kivitaidetta, istutuksia, kukkia ja yrttejä. Kuva: Ulla-Mari Piipponen

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä, Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen nykytaideprojekti, jota on toteutettu yhteistyössä Lönnströmin taidemuseon kanssa, eteni lauantaina 8. elokuuta kuudenteen eli viimeiseen pelisiirtoonsa.

Kun huhtikuun lopulla yli vuosi sitten pelaajat tekivät ensimmäiset pelisiirrot, oli Kalliokatu 28–30 tontilla joitakin puita, villinä rehottavia pensaita ja paljon pitkää heinää.

Nyt reilua vuotta myöhemmin Keskustelupuisto on saanut osakseen huikean ilmeenkohotuksen ja on viimeistelyä vaille valmis kaupunkilaisten uusi oleskelukeidas.

Entiseen verrattuna tontilta löytyy tällä hetkellä oleskelunurkkauksia, tuoleja, pöytiä ja penkkejä. Löytyy keltainen huvimaja, kalliolle maalattu räsymatto, kivitaidetta, istutuksia, kukkia ja yrttejä, eli kaikkea, mitä puutarhasta ja puistosta voi löytää.

Kun kulunut kevät ja kesä toivat monenlaisia rajoituksia, ja niiden myötä monen kesäsuunnitelmat menivät uusiksi, on usealla Keskustelupuiston pelaajalla ollut enemmän aikaa touhuta puistossa omalla maatilkullaan.

Moni pelaaja kertoikin lauantain pelitapaamisessa, että oma puutarhatilkku kotona tai omalla mökillä on nyt jäänyt vähemmälle huomiolle, koska on halunnut panostaa yhteisen puiston eteen enemmän.

Myös monien puolisot ja perheenjäsenet ovat saaneet tehtäviä tehdäkseen, jotta visiot ovat todentuneet suunnitelmista Kalliokadun tontille.

Yhdessä oman perheen kanssa ja muiden pelaajien kesken toimiminen on luonut yhteisöllisyyden, jota moni kertoi jäävänsä kaipaamaan, kun puisto pian valmistuu.

Useasta suusta kuului kommentti, että me raumalaiset olemme vähän hitaasti lämpeneviä kaikkeen uuteen, mutta nyt, kun on päästy vauhtiin, tulee ikävä yhteistä tekemistä.

”Vaikka aika on mennyt nopeasti syksystä 2018 eli projektin aloittamisesta, on kaksi vuotta kuitenkin sopiva aikajana tälle tapahtumalle.”

Keskustelupuiston virallisia avajaisia vietetään lauantaina 12.9. kello 12–18, ja tilaisuus on kaikille avoin.

Ennen kuukauden päästä vietettäviä avajaisia on monella pelaajalla loppukiri viimeistelyjen kanssa. Puistoon on tulossa lisää penkkejä ja roskiksia. Lisäksi maaperää vielä siistitään ja huolitellaan.

Syyskuussa avajaisten jälkeen puiston hoito siirtyy kaupungin vihertoimelle.

Toivottavasti puisto säilytetään yhteisen tekemisen maamerkkinä ja kaupunkilaiset ottavat sen omakseen, vehreäksi oleskelupaikakseen. Keskustelupuiston maankäyttölupa on vuoteen 2022 asti.

Ulla-Mari Piipponen

Keskustelupuistossa -juttusarjassa nykytaiteen projektin kansalaistoimittajat raportoivat puiston rakentumisesta Rauman Kalliokadulle.