Työkylässä: Puutarhaväki ei ehdi nukkua talviunta

Vuorelan Puutarhalla valmistaudutaan jo tulevan kevään sesonkiin, ja tästä eteenpäin vauhti sen kuin kiihtyy.

| Päivitetty

Minna Snicker (vas.), Merja Salomäki ja Emerilyn Helleaho istuttavat kesäkukkien taimia amppeleihin. Eniten, eli noin 10 000 kappaletta istutetaan erivärisiä miljoonakelloja. Kuvat: Juha Sinisalo

Helmikuun aurinko heijastelee Vuorelan Puutarhan kasvihuoneista, jotka alkavat hiljalleen täyttyä kesäkukkien taimista. Toisin kuin luulisi, kauppapuutarha ei suinkaan vaivu unten maille talveksi. Työtä riittää heti syksystä alkaen, kun puutarhamyymälän ovet on pantu kesäkauden osalta säppiin.

– Syksy kuluu kasvihuoneita siivotessa ja perennaviljelmiä peratessa. Sen jälkeen alkavat remontit ja kaikenlaiset kunnostustyöt. Tänä talvena muun muassa uusittiin kasvihuoneiden lämmitysputkistot, Mika Salomäki selvittää.

Kuten Mika, myös hänen veljensä Teppo Salomäki ovat alkuperäiseltä ammatiltaan metallimiehiä. Teppo lopetti työt sorvarina vuonna 1987 ja Mika levyseppähitsaajana 1996.

Siitä lähtien veljekset ovat yhdessä pyörittäneet perheyritystä, jonka heidän isoisänsä Venni Salomäki vuonna 1942 perusti.

Eikä päivääkään ole kaduttanut.

– Parasta on työn vapaus ja asiakkaat, jotka tulevat heti keväällä, kun myynti alkaa. Aktiivista kauppaa tehdään vapusta juhannukseen, minkä jälkeen on hiukan hiljaisempaa lokakuulle asti, veljekset kertovat.

Vasaraisten Soukaisista Vuorelan Puutarhalta kesäkukkia, pensaita ja puita kotipihoilleen ja parvekkeilleen ostavat asiakkaat eivät ehkä tiedä, että Vuorela on yksi Suomen suurimmista perennakasvattajista.

Monivuotisia kasveja kasvatetaan vuodessa noin 150 000 kappaletta.

– Meiltä lähtee perennoja ympäri Suomea Ouluun ja Kuopioon asti. Lisäksi toimitamme kesäkukkia lähialueen jälleenmyyjille, Teppo Salomäki kertoo.

Tukkumyynti Vuorelan taimistolla alkaa huhtikuun alussa, ja silloin perennoja aletaan lähettää eri puolille maata.

Helmikuun alusta aina huhtikuun puoliväliin asti Salomäet ajelevat kerran viikossa Turkuun noutamaan pikkutaimia, jotka Vuorelassa istutetaan omiin ruukkuihinsa jatkamaan kasvuaan.

– Pistokkaita tulee monta kymmentä tuhatta, joista ylivoimaisesti eniten, eli noin 10 000 kappaletta, on erivärisiä miljoonakelloja, Mika Salomäki laskeskelee.

Osa perennoista ja kesäkukista kasvatetaan itse siemenestä asti. Kylvöt tehdään yleensä jo joulukuun lopulla tai viimeistään tammikuun alussa.

Suurin kappalemäärä on orvokkeja, 50 000 – 60 000, jotka kasvatetaan pienistä kennotaimista.

Vaikka puutarha-ala on edelleenkin pitkälti käsityötä, Vuorelassa on pystytty helpottamaan jokakeväistä taimien ruukutustyötä tarkoitukseen hankitun ruukutuskoneen avulla.

Teppo Salomäki työskentelee ruukutuskoneella, joka annostelee kasvuturvetta istutusruukkuihin lähes 2000 ruukun tuntivauhtia.

Saksalaisvalmisteinen kone täyttää noin pari tuhatta ruukkua tunnissa kasvuturveseoksella, johon taimi istutetaan käsin.Kotimaista kasvuturvetta puutarhalla kuluu noin 250–300 kuutiometriä vuodessa.

Tepon vaimo Merja Salomäki sekä puutarhatyöntekijät Minna Snicker ja Emerilyn Helleaho aloittivat taimien istutusurakan viime viikolla.

Kevään edetessä Vuorelan Puutarhan henkilökunnan lukumäärä kasvaa, ja maksimissaan yrityksessä työskentelee kesäsesonkina tusinan verran ihmisiä.

Merja Salomäki on työskennellyt Vuorelassa 25 vuotta, Emerilyn Helleaho 11 ja Minna Snicker vajaa kolme vuotta.

– Olen alanvaihtaja, ja nyt rakkaasta harrastuksestani on tullut työ, kertoo puutarha-alaa opiskellut Snicker hymyillen. Hän kehuu työtään monipuoliseksi ja antoisaksi.

– Pidän asiakaspalvelusta ja ihanasta kukkaloistosta, joka valtaa kasvihuoneet aina kesäisin. On myös hienoa seurata, miten kasvit muuttavat muotoaan päivittäin.

Mika Salomäki, Merja Salomäki, Minna Snicker, Teppo Salomäki ja Emerilyn Helleaho saavat lähiviikkoina lisävoimia, kun loput puutarhan henkilökunnasta tulevat töihin.

Jotta taimista saadaan kasvamaan vahvoja ja tuuheita kukkia, niitä pitää säännöllisesti kastella, hoitaa ja leikata. Mitä enemmän niitä leikkaa, sitä tuuheammaksi ne kasvavat.

– Huolellisesta hoitamisesta syntyy laatua, josta meidät tunnetaan, Mika Salomäki sanoo.

Varhaisessa kasvuvaiheessa olevia herkkiä taimia hoivataankin Vuorelassa kuin pieniä vauvoja.

Puutarhalla on oma hakekattila, joka tuottaa lämpöä 13 kasvihuoneelle. Niistä suurin osa lämpiää vesikierrolla.

Salomäet myöntävät, että välillä hakekattila aiheuttaa ”hiukan ylimääräistä työtä”.

– Viime yönäkin puhelin lähetti viestin hakekattilahäiriöstä, ja silloin ei auttanut muu kuin lähteä painelemaan nappuloita, Mika Salomäki nauraa.

Mika Salomäen mukaan Vuorelan Puutarhan hakelämpölaitos tuottaa noin 360 kilowattia lämpöenergiaa. Lämmitettävää tontilla riittääkin; Vuorelassa on kaikkiaan 13 kasvihuonetta.

Kasvihuoneiden lämmönsaanti on kuitenkin varmistettu niin, että mahdollisessa häiriötilanteessa kasvihuoneiden lämpötila pystytään pitämään plussan puolella varajärjestelmien avulla.

Koronan vuoksi koteihinsa linnoittautuneet ihmiset innostuivat viime keväänä erityisesti pihan- ja puutarhanhoidosta.

Sen Salomäetkin huomasivat, kun pandemian ensivaiheen aiheuttama lamaannus hieman hellitti.

– Ensin ajattelimme, että tämä oli nyt sitten tässä, mutta huhtikuussa ihmiset heräsivät ja uskaltautuivat kasviostoksille. Meillä oli lopulta todella vilkas kesäkausi, ja samanlaiseen olemme varautuneet tänäkin keväänä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut