Työkylässsä: Kontion Konditorian leipurimestari nauttii aamukaffensa munkin kera varttia vaille kuusi

Aamukuudelta leipomoon tulee myös lisävahvistusta, kun toinen leipuri ja kondiittorit tulevat töihin.

Siihen aikaan, kun suurin osa meistä vielä kääntää vuoteessa kylkeään, Kontion Konditoria Oy:n yrittäjä Petri Laaksonen kääntää Kontion leipomon valokatkaisijaa Leikarissa.

Seuraavaksi hän siirtää edellisenä iltana nostatuskaappiin jätetyt tuotteet paistouuniin, jotta ne olisivat valmiit hyvissä ajoin ennen aamukuutta, jolloin autonkuljettaja tulee niitä hakemaan.

Leipurimestari viimeistelee myös pullat ja viinerit, joihin tulee hilloa tai kuorrutetta ja alustaa ruisleipätaikinan

Varttia vaille kuusi on ensimmäinen hetki, kun kello neljän aikaan töihin tullut Laaksonen ehtii hetken istahtaa ja nauttia aamukahvinsa – tietysti vastapaistetun lämpimän munkin kera.

– Olen yrittänyt hiukan vähentää munkin syömistä, mutta vaikeaa se on, hän nauraa ja kertoo syövänsä usein myös eiliseltä päivältä yli jääneen täytetyn sämpylän.

Uunituoreet lämpimäiset lähtevät tilaajilleen matkaan noin kello kuusi. Kontio toimittaa aamulla tuotteita muiden muassa hotellien aamupalapöytiin sekä tietenkin omaan Vanhan Rauman kahvilaansa.

Aamukuudelta leipomoon tulee myös lisävahvistusta, kun toinen leipuri ja kondiittorit tulevat töihin. Myös arkisin kello 6.30 avautuvaan Leikarin-kahvilaan tulee kaksi kahvilatyöntekijää. Kaikkiaan yritys työllistää vakituisesti 16 työntekijää.

Leipomon puolella leipuri Emmi Engren ryhtyy leipomaan Laaksosen alustamaa ruisleipätaikinaa ja kondiittorit tarkastavat, miltä kakkujen ja leivosten tilauslista ja suoramyyntitarve näyttää.

– Tiskistä ulos myytävien tuotteiden menekkiä on aika vaikea arvioida, sillä joskus joku hakee ison määrän tuotteita ilman ennakkotilausta. Parasta olisikin, että isommat määrät tai erikoistuotteet tilattaisiin ennakkoon, Laaksonen huomauttaa.

Viime torstaina kondiittori Miia Lindholm valmisti leipomossa kinuskikakkuja ja Kirsi Yli-Kleemola sekä Jemina Siven tekivät halloween-leivonnaisia sekä suolaisia piirakoita.

Lindholm kertoo työskennelleensä Kontiolla jo 20 vuotta, joista viisi vuotta kondiittorina. Hän kouluttautui alalle työn ohessa oppisopimuksella.

– Viihdyn hyvin työssäni, sillä tykkään tehdä käsilläni. Lasten synttärijuhlia lukuun ottamatta en juuri harrasta kotona leivontaa, hän nauraa.

Kello 8 aikaan Laaksosen työt leipomon puolella alkavat olla ”pulkassa” ja hän siirtyy tekemään hallinnollisia töitä sekä vastaamaan puhelimeen, joka alkaa soida heti 8–9 aikaan.

– Mielestäni on tärkeää, että yrittäjä on itse firmassa pelipaikalla ja tavoitettavissa, hän tuumii.

Petri Laaksonen oli 13-vuotias aloittaessaan työt Kontion leipomossa.

– Tein lauantaisin ruisleipää. Voit arvata, että perjantai-iltojen pippalot jäivät minulta väliin, kun ilmoitin kavereille, että mun pitää nyt lähteä nukkumaan, hän hymähtää.

Laaksonen myöntää, että kun ikää on tullut lisää, aikaiset aamuheräämiset ovat muuttuneet nihkeämmiksi. Nyt syksyllä yrityksessä onkin tehty niin, että joka toinen viikko leipuri Emmi Engren aloittaa työt leipomossa ja joka toinen viikko aamuvuoroon tulee Laaksonen.

– On ollut vaikeaa tottua tulemaan töihin vasta kello 7–8:n aikaan. On kuin olisi pahanteossa, hän nauraa.

Vapaa-aikaansa leipurimestari viettää jäähallilla, jossa hän on toiminut jo 35 vuotta aluksi Jääkiekkotuomareissa tuomarina ja nyt viimeiset 20 vuotta toimitsijana liigapeleissä. Lisäksi hän harrastaa golfia.

Kontion Konditorian Oy:n toimistosta, tilausten vastaanotosta ja laskutuksesta vastaa Petri Laaksosen sisar Saija Laaksonen-Uusi-Marttila. Hänen tyttärensä Katariina Hietaniemi edustaa yrityksessä jo kolmatta polvea. Hän kutsuu itseään ”joka paikan höyläksi”, joka on työskennellyt Kontiolla vakituisesti vuodesta 2012 lähtien.

– Meillä on 3- ja 6-vuotiaat lapset, joten teen nyt parhaillaan välivuoroa, eli tulen kahdeksaksi töihin. Toimin kahvilavastaavana ja osallistun leipomon kehitystyöhön yhdessä Petrin, kondiittorien ja tavarantoimittajien kanssa.

Hietaniemen löytää usein myös kahvilan tiskin takaa, minkä lisäksi hän hoitaa Kontion sosiaalista mediaa ja vastaa nettisivujen uudistuksesta.

– Haluan kehittää tätä yritystä jatkossakin. Seuraan somea ja sitä, mitä isoissa kaupungeissa ja ulkomailla tällä alalla tehdään. En kuitenkaan lähde ”keulimaan” uudistusideoissani, sillä haluan pitää myös perheyrityksen perinteistä kiinni, hän toteaa.

Hietaniemen isovanhemmat Pertti ja Marja Laaksonen ryhtyivät vuonna 1973 pyörittämään Kontion leipomoa ja yhä edelleenkin he käyvät auttamassa jälkikasvuaan kiireisimpinä aikoina.

– Hyvin olemme toimeen tulleet kaikki nämä vuodet, kun olemme töitä tehneet saman katon alla. Mummu luottaa minuun, Katariina Hietaniemi hymyilee.

Laaksonen ja Hietaniemi kertovat olevansa tyytyväisiä Kontion Konditorian nykytoimintaan ja tulevaisuuden näkymiin.

– Pyrimme tekemään kaiken niin hyvin kuin osaamme. Uskon, että tällaiselle perheleipomolle ja kahvilalle riittää ystäviä jatkossakin. Onhan tässä ollut huonojakin päiviä, mutta enimmäkseen kuitenkin hyviä, Laaksonen sanoo.

Työkylässä-juttusarjassa tutustumme paikallisten yritysten arkeen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut