Työnteon ja omaishoidon yhdistäminen on mahdollista

Vielä työelämässä oleva Anne Seini halusi asua muistisairaan miehensä kanssa yhdessä.Siksi pariskunta muutti palvelutaloon.

Anne ja Risto Seini sekä pariskunnan Cheri-koira viettävät onnellista ja turvallista elämää palvelutalossa. Annen käydessä töissä palvelutalon hoitajat varmistavat sen, että Ristolla on kaikki hyvin. - On hienoa, kun Riston muistisairaudesta huolimatta pystymme asumaan edelleen yhdessä, Anne toteaa.

Raumalaiselle Risto Seinille puhkesi muistisairaus kahdeksan vuotta sitten, juuri kun hän oli jäänyt eläkkeelle.

Riston vaimo Anne sitä vastoin kävi vielä töissä – ja käy edelleenkin, huolimatta siitä, että hän on myös Riston omaishoitaja.

– Viime syksynä havahduin siihen, että kotona asumisemme alkoi olla todella hankalaa, vaikka Ristolla kävikin hoitaja kotipalvelusta. Soitin Rauman kaupungin vanhuspalveluihin ja kysyin, että mihin voisimme mennä, kun haluaisimme asua vielä yhdessä? Anne kertoo.

Hänelle ehdotettiin vaihtoehtoina kahta Raumalla sijaitsevaa palvelutaloa, joista Seinit päätyivät Saga seniorikeskukseen.

– Meille tarjottiin sieltä remontoitua asuntoa, josta on suora kulku pihalle. Se tuntui heti mukavalta, sillä vielä tuolloin meillä oli kaksi koiraa.

Nykyään Seineillä on enää toinen koirista, Cheri, josta onkin tullut koko Sagan väen yhteinen lemmikki.

– Tärkeintä minulle tässä hieman poikkeuksellisessa asumismuodossa on kuitenkin se, että pystyn käymään töissä tietäen, että joku huolehtii sillä välin Ristosta.

Anne myöntää, että tammikuussa tapahtunut muutto omakotitalosta palvelutaloon oli haikeaa.

– Enää en vaihtaisi tätä asumismuotoa omakotitaloon. Eläminen muistisairaan kanssa on niin helppoa täällä, kun apua on koko ajan saatavilla.

Aluksi uusi ympäristö hämmensi Ristoa, ja hoitajat tuntuivat hänestä vierailta, mutta melko nopeasti 44-neliöinen asunto alkoi kuitenkin tuntua kodilta.

Ristolle tehdyn palvelutarvearvion perusteella hänelle on myönnetty kotihoidon palveluseteli, ja Anne saa omaishoidon tukea, jonka voi vaihtaa kokonaan tai osittain palveluseteliksi.

Pariskunnalle oli alusta asti selvää, ettei palvelutalossa asuminen ole ilmaista, mutta siitä saatu hyöty on Annen mukaan kuitenkin arvokasta.

– Kun hoidin Ristoa kotona, olin aivan loppu. Haluaisinkin tähdentää kaikille muistisairaan omaishoitajille, että he pohtisivat, miksi he käyttävät kotona kaikki voimansa läheisensä kanssa tuskailemiseen, kun palvelutalossa molemmat pääsisivät niin paljon helpommalla? Kannattaa pohtia, keneen käyttää sitä rahaa, jota on koko elämänsä säästänyt?

Huhtikuusta lähtien Sagan ryhmäkodissa hoitajana työskennellyt Anne tekee puolikasta työviikkoa.

Kun hän on töissä, hoitajat huolehtivat siitä, että Risto saa aamupalan ja lounaan.

– Itse tulen kotiin jo hyvissä ajoin. Sen verran mukavuudenhaluiseksi olen tullut, että harvemmin tulee tehtyä kotona ruokaa. Täällä on niin vaivatonta käydä syömässä – ja vielä terveellisesti.

Palvelutalossa on myös intervallimahdollisuus, joten Anne pystyy lähtemään vaikka pienelle matkalle sinä aikana, kun Risto on intervallihoidossa.

Seinit ovat mukana Satakunnan Muistiaktiivi-toiminnassa, jonka ryhmä koostuu muistisairaista sekä heidän läheisistään.

– Ryhmässä on mukana aktiiveja Raumalta, Porista ja Kankaanpäästä. Edistämme muistiperheiden asioita ja tuomme muistisairaiden äänen kuuluville, selvittää aluesuunnittelija Marja Takala Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsista.

Hän korostaa, että muistisairaudet eivät kysy ikää – niihin sairastuvat myös työikäiset.

Muistiaktiivit muistisairaiden äänitorvena

Muistiaktiivit ovat maakunnallisia muistiyhdistysten alaisuudessa toimivia vaikuttajaryhmiä, joiden jäsenet edustavat muistisairaita ihmisiä ja muistisairaiden läheisiä.

Muistiliiton alaisuudessa toimii myös kansallinen Muistiaktiivi-ryhmä.

Muistiaktiivit muun muassa tapaavat asiantuntijoita ja käyvät tutustumassa muistisairaiden arkeen.

He hankkivat ja jakavat tietoa muistisairauksista sekä ottavat kantaa muistisairaiden puolesta pyrkien vaikuttamaan valtion ja kuntien päätöksentekoon.

Vaikuttajaryhmän tavoitteena on vähentää muistisairauksiin liittyvää pelkoa ja häpeää sekä tavoitella yhä muistiystävällisempää yhteiskuntaa.

Muistiaktiivit jakavat muistiperheen kokemuksia erilaisissa tilaisuuksissa sekä nostavat esiin muistisairaiden ja heidän läheistensä erilaisia palvelumuotoja ja -tarpeita.

Esimerkiksi Satakunnan ja Varsinais-Suomen muistiaktiivit ovat mukana kehittämässä muistipotilaan hoitopolkuprosessia Satakunnassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut