Tyttöjen uusissa jalkapalloharjoituksissa luetaan ensin satuja, välillä leikitään ja pelataan, sitten taas palataan Frozen-tarinaan – ohjaaja joutui itsekin kasaamaan Olaf-lumiukon hedelmäkorin antimista

Pallo-Iirojen G-tytöt pitivät viime kesänä hauskaa seuran naisten joukkuetta vastaan pelatussa näytösottelussa. Huhtikuusta alkaen uudet tyttöfutarit pääsevät pitämään hauskaa Playmakers-harjoituksissa Frozen-tarinoiden parissa. Kuva: Olli Helminen

Rauma ja Pallo-Iirot ovat mukana Euroopan jalkapalloliiton uudessa tyttöohjelmassa. Huhtikuussa käynnistyvissä harjoituksissa uppoudutaan Disney-tarinoiden maailmaan. Kokemus on uusi paitsi lapsille myös ohjaajille.

– Onhan tämä vähän erilainen maailma, kun ensin luetaan tarinaa, sitten pelataan ja leikitään, taas luetaan vähän satua ja sitten mennään pallojen kanssa, Pallo-Iirojen harrastekoordinaattori Henni Viljanmaa naurahtaa.

Viljanmaa itse aloitti perehtymisen uuteen ohjelmaan katsomalla Frozen 2 -elokuvan. Suosikkihahmoksi nousi lumiukko Olaf, jonka kaksoisolennnon Viljanmaa pääsi myös kasaamaan Uefan järjestämässä ohjaajakoulutuksessa.

– Teams-koulutus oli aika mielenkiintoinen, siihen kuului esimerkiksi se, että luimme satuja toisillemme. Yksi tehtävä oli rakentaa omalta työpisteeltä löytyvistä asioista joku Frozen-hahmoista. Kasasin juurikin tämän kyseisen Olafin hedelmäkorin antimista, appelsiineista ja omenoista, Viljanmaa kertoo.

UEFA Playmakers -ohjelman tarkoituksena on tarjota 5–8-vuotiaille tytöille mahdollisuus tutustua jalkapalloon harrastuksena. Palloliiton seurakehittäjä Silja Ranta kertoi tiedotteessa, että ohjelma yrittää puhutella pieniä lapsia heidän omista lähtökohdistaan käsin.

– Useat tutkimukset osoittavat, että tarinoiden voima opettaa lapsia eniten, Ranta sanoi.

Myös Viljanmaa on huomannut, että lasten kanssa harrastettaessa voi huoletta rikkoa perinteisiä jalkapallorajoja.

– Mielikuvathan toimivat aina lasten kanssa, joten vain mielikuvitus on rajana. On valmentajasta tai ohjaajasta itsestään kiinni, mitä tekemistä keksii tai mihin uskaltaa heittäytyä.

Playmakers-harjoituksissa on toki myös rajansa. Viljanmaan mukaan tärkeitä sääntöjä ovat kavereiden huomioon ottaminen, yhdessä tekeminen, iloitseminen ja kaverin kannustaminen. Harjoituksissa opetellaan jalkapalloilun lisäksi niitä samoja sosiaalisia ja elämänhallintaan liittyviä taitoja kuin päiväkodeissa, kouluissa ja kodeissakin.

Vähän vakavimpia sääntöjä ovat koronarajoituksiin liittyvät ohjeistukset. Pallo-Iirot haluaa olla niissä tarkkana, jotta harjoitusten turvallisuus on taattu. Siksi ohjaajat käyttävät kasvomaskia, pelit ja leikit tehdään omissa ryhmissä omien ohjaajien kanssa omilla kenttäalueilla, eivätkä vanhemmat pääse talviharjoitteluhallin seuraamaan harjoituksia.

Viljanmaa ymmärtää koronavirustilanteen ja -rajoitukset, mutta urheiluseuran työntekijälle koronavuosi on ollut erityisen pitkä ja raskas.

– Kyllähän tässä jo vähän alkaa harmittaa. Valmennan itse D- ja E-tyttöjä, jotka ovat onneksi suhteellisen normaalisti päässeet harjoittelemaan, mutta se näkyy pelaajissa, ettei pääse pelaamaan kuin oman joukkueen kesken, Viljanmaa sanoo.

Pelitauko näkyy koko seurassa ja muissakin urheilulajeissa. Lapsia on kadonnut toiminnasta.

– Lapsia on jäänyt pois harrastustoiminnasta sen takia, ettei ole päästy pelaamaan. Siksi on tosi tärkeää, että tällainen uusi ohjelma saadaan nyt käynnistettyä ja että pelit pääsisivät muutenkin alkamaan, Viljanmaa toteaa.

Pallo-Iirojen Nappulaliigasta korona haukkasi viime kesänä noin 200 pelaajaa. Viljanmaa kuvaa pudotusta ”dramaattiseksi” seuralle, jonka toiminnassa oli ennen sitä mukana noin 900 harrastajaa.

Tyttö- ja naispelaajia Iiroissa on nyt noin 200. Playmakers saattaa tuoda monta uutta, sillä harjoituksiin on ilmoittautunut yli sata tyttöä. Suurin osa heistä ei ole pelannut jalkapalloa aiemmin tai on kokeillut sitä kaverien ja perheen kanssa. Iirot halusi poistaa matalan kynnyksen toiminnasta sen viimeisenkin kynnyksen ja teki harjoituksista maksuttomia.

– Seuralle tulee kuluja muun muassa ohjaajakorvauksista ja hallivuokrista, mutta halusimme, ettei kokeileminen jää ainakaan siitä maksusta kiinni, Viljanmaa sanoo.

UEFA Playmakers-ohjelma alkaa Raumalla keskiviikkona 14. huhtikuuta. Ilmoittautuminen pienimpien tyttöjen harjoituksiin on päättynyt, mutta vuonna 2013- ja 2014-syntyneiden ryhmistä voi vielä tiedustella paikkoja Henni Viljanmaalta: henni.viljanmaa@palloiirot.fi / 040 588 3056. Lisätietoa ohjelmasta löytyy Pallo-Iirojen nettisivuilta.