Ulkoilun ilo kuuluu kaikille – valtakunnallinen Vie vanhus ulos -kampanja alkaa tänään

Rauman vanhuspalvelujen palveluvastaava Tanja Hakulinen esittelee Ikäinstituutin tekemää materiaalia, josta voi poimia vaikkapa mukavia tehtäviä ulkoilun lomaan ikäihmisen kanssa. Kuva: Elina Helkelä

Ikäihmisten ulkoilu on sallittua ja suositeltavaa myös korona-aikana.

Tänään käynnistyvä Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat siihen apua tai seuraa.

Lokakuun 9. päivään asti jatkuvaan kampanjaan voi osallistua kuka tahansa, joka haluaa tehdä hyvää ja ulkoilla ikäihmisen kanssa. Tänä vuonna kampanjan teema on Ulkoilun ilo kuuluu kaikille.

Kampanjaan voi ilmoittautua kertomalla, miten aikoo ulkoilla yhdessä ikäihmisen kanssa. Ilmoittautuneet saavat Ikäinstituutilta hauskoja tehtäviä yhteisiin ulkoiluhetkiin.

Kuvia syksyisistä ulkoiluhetkistä voi sitten jakaa sosiaalisessa mediassa tai kampanjasivuilla tunnisteilla #vievanhusulos ja #suomitoimii.

Samalla osallistuu tuotepalkintojen arvontaan.

Kampanjassa ei kerätä tänä vuonna ulkoilukertoja, vaan hyviä ulkoilukäytäntöjä ei puolilta Suomea.

Myös Rauman vanhuspalvelut osallistuu vuosittaiseen ikäihmisten ulkoilukampanjaan. Marttilanmäellä järjestetään 18.9. vapaaehtoisille Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutus.

Kouluttajina toimivat kuntohoitaja Oili Kangasmäki, liikunnan ohjaaja Kimmo Kouru ja palveluvastaava Tanja Hakulinen Rauman vanhuspalveluista.

– Ulkoiluystävät ovat tukena ja seurana iäkkäille, jotka eivät kaatumisen pelon, tasapainovaikeuksien, haastavan lähiympäristön tai kävelykaverin puutteen vuoksi pääse ulkoilemaan. Koulutettujen vapaaehtoisten kanssa ikäihmiset voivat ulkoilla turvallisesti. Koulutettu ulkoiluystävä tarjoaa vapaaehtoista apua ulkoilun tarpeessa olevalle vanhukselle. Toimintaa lujittaa kirjallinen sopimus ja yhteinen tavoite, Hakulinen kertoo.

Koulutuksessa käsitellään muiden muassa vapaaehtoistyön periaatteita, ulkoilun avustamista ja apuvälineiden käyttöä, kotivoimistelua ja ulkoilureittien valintaa.

Koulutuksessa noudatetaan koronasta johtuvia voimassaolevia suojautumisohjeistuksia. Kurssille ilmoittaudutaan 17.9. mennessä.

Hakulinen muistuttaa, että Rauman vanhuspalvelujen ryhmätoiminnat tapahtuvat nyt ulkona.

– Emme siis kokoonnu perinteisesti, vaan koronan takia suunnittelemme kaiken tekemisen ulkona tapahtuvaksi. Tulen kutsumaan asukastoimintaryhmiä ja hyvinvointiryhmiä ulos kävelylle ja samalla kuuntelen, minkälaisia toiveita ihmisillä on toiminnan suhteen. Uusille ideoille ja virikkeille on aina tilausta. Liikutaan kylillä ja kaduilla, metsissä ja puistoissa.

Rauman kaupungin liikuntapalvelut järjestää parhaillaan pihajumppia eri puolilla Raumaa. Ne jatkuvat toistaiseksi viikoittain aina sään salliessa.

Ilmoittaudu mukaan kampanjaan www.vievanhusulos.fi tai tanja.hakulinen@rauma.fi, puh. 044 403 6332. Tanja Hakulinen ottaa vastaan myös ilmoittautumisia Ulkoiluystävä-koulutukseen.

Ikäihmisten avoimet ja maksuttomat tapahtumat syyskuussa

Pihajumpat

  • Ma klo 11 Hirsikatu 11 sisäpiha
  • Ma klo 12–12.30 Teollisuuskatu 15 piha
  • Ti klo 14–14.30 Metsolinnan sisäpiha
  • Ke klo 13–13.30 Iltatuulen sisäpiha
  • To klo 14–14.30 Riekkopolku 2 sisäpiha
  • Pe klo 14–14.30 Tuulensuun sisäpiha

Ulkoilua tai ulkojumppaa

  • Torstaisin klo 9–10 Monitoimihallin pihalla, Urheilukatu 19
  • To 10.9. klo 13 Hyvinvointikurssi juuri eläkkeelle siirtyneille. Kaunisjärven Senioripuisto.
  • Ke 16.9. klo 13 Merirauman asukastoiminnassa ulkojumppa Meriristissä, Varhontie 14.