Unelmamessu syntyi seurakuntalaistenvapaaehtoistyönä

Vapaaehtoisten ryhmät ovat Raumalla jo jonkun aikaa kehittäneet sunnuntain messuja. Tänä viikonloppuna kirkossa kuullaan varta vasten messuun sovitettua musiikkia. Esiintyjäryhmä (Timo Katila, Risto Kupari, Katriina Karvinen, Aaro Elsilä, Aarni ja Iiro Kupari sekä Reetta Karvinen) harjoitteli Pyhän Ristin kirkossa torstaina. Kuva: Joni Poutanen

Sunnuntain messu Pyhän Ristin kirkossa on tavallisuudesta poikkeava, sillä se on nimetty unelmamessuksi.

Messun on suunnitellut vapaaehtoisten ryhmä, ja kirkossa kuullaan paljon varta vasten sunnuntaiksi sovitettua musiikkia.

Messun jälkeen kirkkokahveilla puolestaan keskustellaan unelmista.

Seurakunnan kokoamissa vapaaehtoisten ryhmissä on jo parin vuoden ajan pohdittu erilaisia sisältöjä sunnuntain ehtoollisjumalanpalveluksiin.

Eläkkeellä oleva opettaja Pirjo Haavela on seurakunta-aktiivi, joka on ollut vetämässä yhtä kolmesta ryhmästä. Sunnuntain messu on jo toinen ryhmän suunnittelema.

Tällä kertaa aihe, unelmat, lähti sunnuntain tekstistä. 

Messujen kehittämisen perimmäinen tarkoitus on houkutella jumalanpalveluksiin ihmisiä, jotka eivät siellä yleensä käy. Pyhän Ristin kirkon tavalliseen sunnuntaimessuun osallistuu satakunta ihmistä, juhlapyhinä kahdesta kolmeensataan.

– Aloite lähti seurakunnan sisältä. Ajatuksena on ollut tarjota seurakuntalaisille sellaisia messuja, joissa viihdytään ja joihin osallistumiskynnys on matala, sanoo johtava kappalainen Jukka Purhonen Rauman seurakunnasta.

Vapaaehtoisten ottamisella mukaan suunnitteluun halutaan Purhosen mukaan kasvattaa maallikoiden osallistumista kirkollisiin tapahtumiin.

Jumalanpalveluksen muoto ei ole kiveen hakattu.

– Messussa on paljon liikkuvia osia, joita voi vaihtaa, muuttaa tai tehdä eri tavalla, sanoo Pirjo Haavela.

Hänen visiossaan unelmamessu on tilaisuus, joka on niin houkutteleva, ettei sinne voi olla menemättä.

Sunnuntain messussa kuullaan musiikkia, jonka ovat sovittaneet Timo Katilan johdolla Rauman musiikkiopiston oppilaat Katriina Karvinen ja Aaro Elsilä, sekä kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Risto Kupari.

Heidän lisäkseen messun esiintyjiä ovat Aarni ja Iiro Kupari sekä Reetta Karvinen. Sovituksessa on muun muassa kansanmusiikkivaikutteita

Kirkkokahvilla seurakuntatalossa keskustellaan messun jälkeen unelmista ja messusta rovasti, psykoterapeutti Matti Postin johdolla.

Unelmamessu Pyhän Ristin kirkossa sunnuntai kello 10–11.30.