Ura urkeni Jani Koskiselle Unto Monosen roolista 20 vuotta sitten – nyt hän tekee paluun Rauman teatteriin

Jani Koskinen on laulava näyttelijä, jonka bravuuriksi on muodostunut Olavi Virta. Koskinen näyttelee Raumalla 20 vuoden tauon jälkeen. Hänellä on päärooli Rauman teatterin musiikkikomediassa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Näyttelijä Jani Koskinen päivittelee ajan kulua.

– Hämmentävää. Siitä on 20 vuotta kun olin Rauman teatterissa. Kaupungilla olen tavannut sellaisia ihmisiä, jotka näin viimeksi silloin. Monen kanssa olenkin morjestellut ja vaihtanut kuulumisia.

Koskisella on pääosa Petja Lähteen kirjoittamassa uudessa musiikkikomediassa Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä.

Koskinen ajatteli lähtiessään, että olisi kiva tulla jossain vaiheessa vierailemaan. Hän ei vain uskonut, että siihen menisi näin kauan.

Impulssi paluuseen sai alkunsa viime vuonna teatterin pitkäaikaisen näyttelijän Hemi Korhosen jäähyväisnäytelmästä, Muukalaisesta.

– Sanoin Laineen Matille, joka oli kanssani samaan aikaan Raumalla, että nyt kyllä mennään katsomaan esitystä, Pirkkalassa asuva näyttelijä kertoo.

Melko pian sen jälkeen Otto Kanerva kysäisi halukkuutta tulla vierailemaan Rauman teatteriin.

Koskinen näytteli Pursikadulla sijainneessa kellariteatterissa kolme vuotta. Paikka on jäänyt mieleen erityisesti kovasta työtahdista.

– Pienellä näyttämöllä huhkittiin töitä tosissaan. Se oli nuorelle 26-vuotiaalle näyttelijälle opettavaista aikaa ja hyvä oppi tähän ammattiin. Sai ja joutui tekemään kaikenlaista, venyttämään niin fyysisen kuin psyykkisenkin sietokyvyn rajoja.

Koskinen teki Raumalla myös roolin, joka on määritellyt pitkälle hänen uraansa näyttelijänä. Heikki Paavilaisen käsikirjoittamasta ja ohjaamasta Satumaasta ja Unto Monosen roolista nimittäin alkoi elämäkertamusikaalien sarja, jota Koskinen tekee edelleen tänä päivänä.

– Satumaasta se lähti vahvasti. Paavilaisen produktioissa olen sittemmin ollut mukana monet vuodet.

Elämäkertamusikaaleja on Suomessa viime vuosien varrella tehty paljon.

– Niitä ei ehkä aina niin arvosteta, mutta itse tykkään kovasti tehdä. Myös yleisö tykkää, sillä monen artistin elämästä löytyvät hyvän tarinan ainekset.

Koskisen vahvuus teatterialan ammattilaisena on aina ollut laulaminen.

– Mutta on näissä jutuissa silti päässyt myös näyttelemään.

Ehkä tunnetuin rooli näyttelijälle on ollut Olavi Virta. Vanhempaa Olaa hän esitti päättyneenä kesänä Sappeen kesäteatterin Olavi Virta -musikaalissa.

Samassa kesäteatterissa hän oli vuotta aiemmin Virran roolissa On kesäyö -musikaalissa. Virran roolissa hän on ollut myös muun muassa Eino Grönistä kertovassa Tango d´amoressa.

– Olaa olen tainnut esittää jo 500 kertaa. Se on ollut rooli, joka on ollut iso osa elämässäni.

Eikä loppua näy, Olavi Virran kappaleita hän tulkitsee syksyn mittaan niin Krunikan festareilla Helsingissä kuin Fugefestillä Fuengirolassa.

– Mielelläni olen häntä esittänyt, ja Virran laulujen laulaminen on parasta mitä voi olla.

Raumalla ei tänä syksynä kuitenkaan kuulla Virtaa, vaikka näyttelijä kyllä miettii, olisiko laulaja jossain vaiheessa laulanut Leif Fagerin tunnetuksi tekemää Romanssia. Se nimittäin on yksi niistä kappaleista, joita Koskinen Rauman teatterin musiikkikomediassa laulaa.

Virtaa laulava näyttelijä on levyttänytkin, ja hänen kappaleitaan löytyy uusina sovituksina myös tänä vuonna julkistetulta Kesäyö-levyltä. Se oli näyttelijän ensimmäinen soololevy.

Albumilla on lisäksi uusia kappaleita, joista osa on näyttelijän omaa käsialaa. Tältä saralta on tulossa lisää: Koskinen kertoo jo keväällä Raumalla kirjoittaneensa uusia kappaleita seuraavaa levyä varten.

– Sen pitäisi tulla ulos helmi–maaliskuussa.

Tyylilajia Koskinen kuvailee pop-iskelmäksi, vaikkei hän niin genrejaottelusta piittaakaan.

Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä -musiikkikomedian ensi-ilta on Rauman teatterissa 14.9.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Teatteri tahkoaa ennätyksiä Raumalla

Rauman Kaupunginteatteri on nyt Rauman teatteri