Uskomaton konditoriatyön taidonnäyte: nypläystyyny silkkaa suklaata

Kondiittoriksi valmistuva Anne Narkko valmisti Winnovassa taidetyön, joka kunnioittaa raumalaista nypläysperinnettä.

| Päivitetty

Anne Narkko käytti yli 20 tuntia suklaisen nypläystyynyn valmistamiseen. Suklaan hän valitsi materiaalikseen, koska hän halusi näyttää, että se ”taipuu muuhunkin kuin herkutteluun”. Kuvat: Juha Sinisalo

Raumalaisen kondiittoriksi valmistuvan Anne Narkon taidetyön nähdessään on pakko hieraista silmiään pariinkin otteeseen. Hämmästyttävän aidon näköinen ja autenttisen kokoinen nypläystyyny, knypylöitä ja valmistumassa olevaa pitsiä myöten, on tehty pääosin suklaasta.

Järta-niminen kondiittorityön taidonnäyte on Narkon mukaan ennen kaikkea kunnianosoitus raumalaiselle pitsinnypläysperinteelle, jota on vienyt eteenpäin muiden muassa Narkon ”mummu”eli anoppi Pirjo Narkko.

Yli 40 vuotta nyplännyt Pirjo Narkko on opettanut nypläystä Eurassa ja Uudessakaupungissa. Viisi vuotta sitten hänet valittiin Pitsiviikolla Vuoden nyplääjäksi.

– Mummu minut houkutteli nypläämään. Hän piti lapsille Pits-Priiassa nypläyskoulua ja kun vein tyttäreni Hennan sinne, mummu totesi, että ”jää nyt sinäkin tähän opettelemaan”, Anne Narkko nauraa.

– Molemmat olivat nopeita oppimaan. Annoin heille lahjaksi omat nypläystyynytkin, jotka ovat onneksi olleet hyvässä käytössä, Pirjo Narkko toteaa tyytyväisenä.

Anne Narkon anoppi ”mummu” Pirjo Narkko on opettanut sekä Annen että tämän Henna-tyttären nypläämään. Mummun lahjoittama nypläystyyny toimi Anne Narkolle mallina, kun hän työsti suklaisen taitotyönsä osana Winnovan kondiittorikoulutusta.

Anne Narkko on käyttänyt juuri mummulta saamaansa nypläystyynyä mallina suklaateoksensa valmistamisessa.Winnovan kondiittoriopintojaan Tiihosen leipomossa Laitilassa viimeistelevä Narkko on opiskellut alaa puolitoista vuotta. Hän on omalla tavallaan alan vaihtaja, sillä hän on aiemmin työskennellyt ruuanvalmistuksen parissa.

– Nämä opinnot oikeastaan täydentävät aikaisempaa osaamistani. Heti, kun näin Raumalaisessa Winnovan ilmoituksen alkavasta kondiittorikoulutuksesta, päätin hakea opiskelupaikkaa.

Narkko tunsi olevansa heti omalla alallaan, ja motivaatio opiskeluun löytyi helposti.

Opintoihin valinnaisena kuuluvan taitotyön valmistaminen on myös osoitus Narkon innostuksesta konditoria-alaa kohtaan.

– Työ piti suunnitella etukäteen huolellisesti, jotta kaikki työvaiheet tulisi tehtyä oikeassa järjestyksessä. Suurin haaste oli valmistaa tarpeeksi kova massa suklaakuoren alle. Muutaman kokeilukerran jälkeen päädyin lopulta pastillage-massaan, joka valmistetaan tomusokerista.

Myös pienten yksityiskohtien, kuten pitsin ja knypylöiden valmistaminen, oli tarkkaa ja varsin työlästä puuhaa.

Anne Narkon upea suklainen nypläystyyny saattaa lähitulevaisuudessa päätyä Tiihosen Laitilan-kahvilaan asiakkaiden ihasteltavaksi.

Narkko käytti suklaisen nypläystyynynsä valmistamiseen kaikkiaan yli 20 tuntia. Koko projektista hänen piti vielä kirjoittaa opettajalle seikkaperäinen selostus.

– Olen aina tykännyt tehdä käsilläni jotain. Päässäni pyörii jatkuvasti erilaisia ideoita, joita haluaisin toteuttaa. Olen vähän sellainen taiteilijasielu, hän myöntää.

Konditoria-ala on vienyt Anne Narkon selvästikin mennessään, ja tulevaisuuden työpaikka löytyykin Tiihosen leipomosta.

Upea suklainen nypläystyyny saattaakin lähitulevaisuudessa päätyä Tiihosen leipomon Laitilan-kahvilaan asiakkaiden ihasteltavaksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut