Uuden Rauman jakajasta Postin johtoryhmään

Raumalaislähtöinen Yrjö Eskola uskoo, että moni voi myös omilla valinnoillaan vaikuttaa elämänmatkaansa.

Raumalaisnuorukainen nojailee rennon näköisenä aitaan vuonna 1991 Uudessa Raumassa julkaistussa kuvassa. Raumanmeren lukion ylioppilas, Yrjö Eskola, oli juuri sijoittunut valtakunnallisessa kemiankilpailussa neljänneksi, minkä ansiosta hänelle heltisi suoraan paikka Tampereen teknilliseen korkeakouluun Hervantaan.

Lehtijutussa Eskola kertoi menevänsä ensin armeijaan ja sen jälkeen opiskelemaan tuotantotalouden insinööriksi, koska ”tuotantotalouden lukijoista tulee suuria johtajia”.

Eskola oli oikeassa – ainakin omalta osaltaan.

Hän on ollut vuodesta 2013 Postin palveluksessa kuuluen nykyään Posti Group Oyj:n johtoryhmään.

Mitä Postissa johtotehtävissä työskentelevä Eskola ajattelee nuoren Yrjön lausahduksesta nyt?

– Tässä iässä mikään ei ole enää ihan niin mustavalkoista, mutta nuoruuteen kuuluukin päättäväisyys. Minua kiinnosti jo silloin laaja-alainen vaikuttaminen. Vaistoni sanoi, että bisneksessä ja johtamisessa voisin parhaiten päästä kiinni mielenkiintoni kohteisiin: fyysiset ilmiöt, systeemiteoria, talous, ihmisyys, yhteiskunnalliset asiat ja ylipäänsä ”iso kuva”. Sille polulle hakeuduin ja pääsin, enkä ole katunut.

Elämä onkin Eskolan mukaan tuonut hänelle jatkuvasti mahdollisuuksia.

– Itsehän voi valintojensa kautta todella paljon vaikuttaa omaan matkaansa. Nykyinen tehtäväni Posti Groupilla on todella mielenkiintoinen ja edellyttää edelleen uuden oppimista ja olemassa olevan osaamisen kehittämistä.

Parhaillaan Eskola opiskelee myynnin, markkinoinnin, vastuullisuusjohtamisen ja tunneälyn teemoja, sillä ”jatkuva oppiminen on elämän mittainen juttu.”.

Uuden Rauman juttu oli otsikoitu: ”Yrjön todistus lähes pelkkiä kymppejä”. Opiskelu onkin ollut hänen sydäntään lähellä jo nuoresta iästä lähtien.

– Olisikohan ollut Merirauman ala-asteen toisella luokalla, kun muistan kiinnostuneeni laajemmin maailmasta ja elämästä. Halusin ymmärtää ja tietää yhteiskunnan ilmiöistä ja ”vähän kaikesta jotakin”, mutta samalla luin paljon kaunokirjallisuutta, ja kuin vaivihkaa englannin kieli tuli mukaan. Sitten vähän myöhemmin muistan, että kunnianhimo ja nälkä kasvoivat edelleen: halusin näyttää ennen kaikkea itselleni, mutta varmasti myös omille vanhemmilleni sekä läheisilleni, mihin pystyn. Tunsin, että laaja tietämys on voimavara.

Vuonna 1998 diplomi-insinööriksi valmistunut Eskola pääsi jo korkeakouluopintojensa aikana töihin Nokia Matkapuhelimiin Saksaan, jonne hän päätyi ”aivan sattumalta” vaihto-opiskelun kautta.

– Diplomityöni aiheena oli ”Sähköinen kaupankäynti matkapuhelinten toimitusketjussa”. Se on nykyään ihan peruskauraa, mutta 1990-luvulla tuo oli kuuma, uusi aihe.

Eskolalla oli toistakymmentä työtehtävää Nokia Matkapuhelimilla vuosina 1997–2013.

– Silloin uran alkuvaiheessa tein erityyppisiä hankinnan ja toimitusketjujen projektitehtäviä, sitten asiakaslogistiikan ja tuotannon johtamistehtäviä Suomessa ja Unkarissa.

Vuodesta 2013 hän on ollut Posti Groupissa, ja vuodesta 2018 toiminut liiketoimintaryhmän johdossa.

– Yhtään tylsää päivää en muista, ja aina on ollut jotain uutta, jossa on voinut haastaa itsensä ja kehittyä, Eskola tuumii.

Uuden Rauman jutusta ilmeni myös, että Eskola oli 15-vuotiaasta asti jakanut Uutta Raumaa. Onko siis ympyrä nyt tietyllä tavalla sulkeutunut, kun mies vastaa nykyään maamme postipalveluista?

– No, ei uraansa voi niin tarkkaan suunnitella. Se, että työskentelen jonkun firman johtotehtävissä oli toki visioni jo nuorena miehenä, ja Posti sopii tähän matkaan mainiosti. Mutta ei kyllä olisi silloin tullut mieleenkään, että ympyrä sulkeutuu juuri tällä tavalla: 1990-luvun alussa toimin kolme kesää postinjakajana Merirauman piirissä. Siitä ajasta on kivoja muistoja ja tuttuja postilaisia.

Eskola on liikkunut jo 2000-luvun alusta lähtien työnsä takia tiiviisti Turun ja Helsingin seudun välillä. Perhe asuu Kaarinassa.

Hänen äitinsä asuu edelleen Syväraumassa, jossa Eskola perheineen vierailee melko usein.

– Minulla on Raumalla muutenkin valtavasti ystäviä ja hyviä tuttuja. Riittää, jos astuu sisään vaikka Prismaan, niin voi laittaa kellon käymään, milloin tapaa ensimmäisen tutun, mies naurahtaa.

Eskola myöntää, että raumalaisuus ja Rauma ovat hänelle tärkeitä.

– Elämäni ensimmäiset kaksi vuosikymmentä ovat täynnä muistoja ja rakkaita ihmisiä Raumalta. Meri, kulttuuri, omaleimaisuus. Ne eivät minusta lähde pesemälläkään. Eikä Rauman murre.

Mitä heille kuuluu nyt -juttusarjassa selvitämme, mitä kaupunkilehden sivuilla aikoinaan esiintyneille ihmisille kuuluu nyt.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut