
Uudenlainen tienkäyttäjien ryhmä ilmaantui Rauman liikenteeseen viime viikolla.
– Mitäköhän kaikkea vielä keksitään?
– Väistävätkö ne pyöräilijöitä?
Kuljetusrobotit Syväraumankadun Salen edustalla kiinnittivät perjantaiaamulla ohikulkijoiden huomion ja herättivät keskustelua. Takana oli ensimmäinen päivä, jona ruokaa pystyi Raumalla tilaamaan robottikuljetuksella.
Ensimmäisenä päivänä tilauksia oli tullut Osuuskauppa Keulan toimialajohtaja Sami Junnila ja ryhmäpäällikkö Emmi Palmin mukaan todella paljon.
Kuljetusrobotit painavat noin 36 kiloa, ja kyytiin mahtuu kaksi kauppakassia eli noin yhdeksän kilon ostokset. Ikärajavalvotut tuotteet, kuten tupakka ja alkoholi, on rajattu pois robottikuljetusten valikoimista. Tilaukset tehdään S-kaupat-mobiilisovelluksella.
Keula ja virolainen Starship Technologies solmivat keväällä yhteistyösopimuksen robottikuljetuksista Raumalla. Kuljetusten oli tarkoitus käynnistyä jo juhannusviikolla, mutta kartoitussyiden vuoksi ajankohta siirtyi myöhemmäksi.
Tilauksia robottikuljetuksella saa nyt Lahdenkadun ja Syväraumankadun Saleista, noin 2–3 kilometrin säteellä myymälöistä. Sovellus kertoo, onnistuuko tilaus haluttuun kohteeseen.
Robotit käyttävät jalankulkuväyliä, ja kuljetusmatkojen karttuessa ne oppivat reiteistä lisää. Asiakas voi seurata kuljetuksen etenemistä sovelluksella. Kun kokemusta on saatu lisää, robottipalvelua suunnitellaan laajennettavaksi Rauman kaupunkialueen muihin Sale-kauppoihin.

Entä ilkivalta, yllättävät esteet ja epäsuotuisat sääolosuhteet? Aiemmin robottikuljetukset aloittaneissa kaupungeissa ilkivaltatapauksia on ollut Palmin ja Junnilan mukaan hyvin vähän.
Jos joku potkisi robotin kumoon, syyllisen selvittäminen olisi helppoa. Hän tallentuisi kameraan, joita roboteissa on 12.
Tietoa ympäristöstä robotti kerää myös ultraäänisensoreiden ja tutkien välityksellä. Se tunnistaa esteet, ihmiset ja ajoneuvot liikenteessä suunnistaessaan. Jos robotti on pysähtynyt suojatien reunaan odottamaan vuoroa sen ylittämiseen, autoilijan ei kannata pysähtyä. Se nimittäin tulkitsee pysähtyneen auton esteeksi liikkumiselleen.
Jos robotin liikkuminen estyy, se voi pyytää apua etäyhteydellä. Itsenäisesti se kulkee 99-prosenttisesti, mutta roboista vastaava Starshipin työntekijä voi ottaa sen ohjauksen etänä haltuun milloin vain.
Talvella robotit saavat alleen talvirenkaat.
– Jos yön aikana on satanut paksu lumikerros, emme päästä roboja matkaan ennen teiden auraamista, Palm kertoo.
Rauma on kahdeksas kaupunki, jossa robottikuljetukset on aloitettu. Tänä kesänä niitä käynnistettiin muillakin osuuskauppa-alueilla, ja Junnilan mukaan kokemukset ovat olleet onnistuneita.
Starshipin robotit ovat hoitaneet maailmalla jo yli viisi miljoonaa toimitusta.
– Robomme tarjoavat asiakkaillemme nopean, kätevän ja ympäristöystävällisen tavan tehdä ruokaostoksia. Koska akkukäyttöiset robotit ovat vihreämpi vaihtoehto kuin hyppääminen autoon jääkaapin täyttämiseksi, ne myös vähentävät paikallisia ilmansaasteita, Starship Technologiesin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Sandra Beaumont sanoo Keulan tiedotteessa.
Helsingin Sanomat kirjoitti hiljattain siitä, miten kuljetusrobotteihin helposti liitetään ihmismäisiä piirteitä. Asioihin reagoiva ja itsenäisesti liikkuva kone voi kääntyä ihmisen kokemusmaailmassa ikään kuin elolliseksi olennoksi.
Sama oli havaittavissa Raumalla – robotteja kutsuttiin leikkimielisesti uusiksi keulalaisiksi ja niihin viitattiin hän-sanalla. Lukko-fanejakin ne kuulemma ovat.