Uudet Rauma-oppaat valmistuivat

Rauman opaskurssilta valmistuneet 19 uutta opasta juhlivat valmistujaisiaan Juhlatalo Johtolassa maanantaina. Kurssin opetuksesta vastannut Pirjo Jaakkola kiitteli uusia oppaita rohkeudesta ja spontaaniudesta.

Rauman opaskurssilta valmistui maanantaina 19 uutta Rauma-opasta. Oppaiden koulutus tapahtui viime syksyn ja talven aikana. Siihen kuului Raumaan tutustuminen luennoilla, kohdekäynneillä ja käytännön harjoituksissa.

Kurssin tuntimäärä oli yhteensä 217 tuntia. Sen aikana kurssilaiset suorittivat kaksi laajaa kirjallista koetta. Lisäksi he toteuttivat harjoitusopastuksia Rauman patsaista, muistomerkeistä ja arvorakennuksista.

– Oppaan työssä iällä, ammatilla tai sukupuolella ei ole merkitystä, tärkeintä on halu ja kyky olla ihmisten kanssa tekemisissä ja rakkaus Raumaan, matkailupäällikkö Irene Villanen kertoo.

Kurssin suunnittelusta, johdosta sekä opastustekniikan opettamisesta vastasi ammattiopas Pirjo Jaakkola. Hänen mukaansa oppaan tulee olla rohkea, ulospäin suuntautunut ja muuntautumiskykyinen.

– Pitää osata heittäytyä, ei saa olla kaavoihin kangistunut, sillä muutoksia suunnitelmiin tulee aina.

Villasen mukaan etenkin kielitaitoisia oppaita on kaivattu Raumalle lisää.

– Matkailussa paikallisuus on tämän hetken ja tulevaisuuden trendi, mutta uusien oppaiden myötä Raumalla on entistä paremmat lähtökohdat tarjota raumalaisuutta vierailijoille.

Jaakkola kertoo, että englanti on yleisin uusien oppaiden hallitsema kieli, mutta myös ruotsin, saksan, italian, espanjan, venäjän ja viron taitajia löytyy.

Vaikka opaskurssi on kaikille sama, jokainen opas tuo pöytään myös oman ainutlaatuisen panoksensa ammattinsa ja kiinnostuksen kohteidensa mukaan.

– Oppailla on laaja kirjo harrastuksia melonnasta arkkitehtuuriin, Jaakkola mainitsee.

Raumalla kesän säännölliset kävelykierrokset Vanhassa Raumassa alkavat 1.7. ja jatkuvat elokuun 4. päivään saakka. Lisäksi viikoittain järjestetään linja-autokuljetus ja opastettu kierros Sammallahdenmäelle. Tarkemmat tiedot opastuksista löytää VisitRauma -sivustolta.

Uudet Rauma-oppaat kertovat suosikkikohteistaan kaupunkilehti Raumalaisessa joka toinen keskiviikko elokuuhun saakka.