Uusi elämä etelässä – suuresta perhetragediasta toipuva entinen baarinomistaja Katriina Salminen luo uutta uraa Tallinnassa

Aninkaisten kiinteistönvälittäjänä Tallinnassa työskentelevä Katriina Salminen on tyytyväinen uuteen elämäänsä naapurimaassa. Hän on saanut jo virolaisia ystäviä, vaikka ihmiset Virossa ovatkin hänen mukaansa pidättyvämpiä kuin suomalaiset.

– Hyvin on alkanut, kiitos kysymästä. Olen tehnyt ihan mukavasti kauppojakin, kohteita tosin pitäisi saada vielä lisää, toteaa Aninkaisten kiinteistönvälittäjänä Tallinnassa työskentelevä yrittäjä Katriina Salminen.

Monet raumalaiset tuntevat hänet entisen Bar Maffin ja Hotelli Maffin emäntänä. Salminen toimi Raumalla majoitusyrittäjänä 20 vuotta, baarinomistajana 17 vuotta ja kioskiyrittäjänä kaksi vuotta.

– Sitten alkoi fysiikka olla koetuksella. Ravintola-alan yrittäjyys on raskasta. Välillä on vaikeaa saada työntekijöitä, päivät venyvät yli 12-tuntisiksi ja pääkoppa ja koko keho ovat kovilla. Sen vuoksi päätin luopua kaikista yrityksistäni Raumalla.

Bar Maffi myytiin vuonna 2015, ja seuraavana vuonna oli Valtaväylän vuoro.

– Yritysten myynnin jälkeen kului melkein vuosi ennen kuin palauduin yrittäjyyden mukanaan tuomista fyysisistä ja psyykkisistä rasituksista. Kun paiskii kovaa hommia, ei edes huomaa, että on ihan loppu, Salminen tuumaa.

Ravintoloitsijana toimiessaan hän vietti lyhyet lomansa usein Viron puolella, josta hän vuokrasi asunnon milloin pidemmäksi, milloin lyhyemmäksi ajaksi.

Hiljalleen Salmisen mielessä alkoi kypsyä ajatus muutosta kokonaan ”etelään”.

– Myin Rauman Lapissa sijaitsevan omakotitalon ja vein suurimman osan tavaroistani tyttäreni varastoon. Tallinnasta löysin sopivan liikehuoneiston, jota ryhdyttiin oitis remontoimaan ravintolakäyttöön. Ajatuksena oli, että tyttäreni Nette ryhtyisi kanssani pyörittämään baaria.

Elokuussa 2017, kun kaikki oli avajaisia varten ”viittä vaille valmista”, tapahtui järkyttävä onnettomuus: ystävänsä kyydissä ollut Katriina Salmisen Nette-tytär menehtyi jäätyään junan alle Viron maaseudulla.

– Se oli niin valtava shokki, että lamaannuin täysin ja vedin kaikki baaria koskevat suunnitelmat jäihin. Ajattelin, etten voisi mitenkään enää jatkaa, mutta ymmärsin kuitenkin, että minun on pakko. En tiedä, miten lopulta sitten jaksoin, mutta syyskuun loppupuolella ravintola aukesi, Salminen muistelee.

Tyttären tapaturmainen kuolema vaati henkisesti niin paljon työstämistä, että Salminen joutui huomaamaan, ettei jaksakaan.

– Oma psyyke oli kovilla. Kahdeksan kuukautta sinnittelin baaritiskin takana, kunnes Helsingistä löytyi yrittäjä, joka halusi ostaa ravintolan itselleen, hän kertaa.

Katriina Salminen välittää loma-asuntoja myös Turkin Alanyassa. Sieltä hänellä on jo toimeksiannot parista lomahuvilasta.

Salminen ei ole luovuttajatyyppiä. Kaupat solmittuaan hän ryhtyi miettimään, mitä työtä mieluiten haluaisi tehdä.

Kiinteistökauppa ja vuokravälitys olivat Katriina Salmiselle entuudestaan tuttuja jo Rauman-ajoilta, joten alanvaihto ravintoloitsijasta kiinteistönvälittäjäksi alkoi kiinnostaa häntä.

Kiinteistönvälittäjiltä ei vaadita Virossa LKV-tutkintoa, sillä tuomari hoitaa kaupanteon ja raha liikkuu notaarien kautta. Siksi välitysliikkeen perustaminen oli varsin helppoa.

– Etsin lähinnä suomalaisia, jotka haluavat myydä tai ostaa kiinteistöjä. Toimialueenani on koko Viro. Lisäksi olen aloittanut lomahuoneistojen välityksen Turkin Alanyassa, josta sainkin juuri pari villaa myyntiin.

Salmisen mukaan virolaisten asenne suomalaisiin on ”ihan ok”. Kulttuurierot näkyvät erityisesti alkoholilainsäädännössä, mikä mahdollistaa esimerkiksi sen, että kampaamossakin voi olla oluthana.

– Yrittäjyys on Virossa monimuotoisempaa kuin Suomessa, jossa muun muassa ravintola-ala on tiukkaan säädeltyä ja valvottua. Täällä on paljon yhden ihmisen yrityksiä, sillä arvonlisäveroa maksetaan vasta sitten, kun liikevaihto on 40 000 euroa tai yli. Suomessa vastaava raja on 10 000 euroa. Yritystoiminnan aloittaminen on helppoa täällä. Ellet nosta palkkaa firmasta, et myöskään maksa ennakkoveroa tai työeläkettä. Ne lasketaan sitten nostetun palkan mukaan.

Salmisen mielestä myös Viron käyttämä tasaverokäytäntö kohtelee ihmisiä oikeudenmukaisesti.

Katriina Salminen vierailee varsin usein Rauman ja Turun seudulla, jossa hänen perheensä asuu.

– Käyn katsomassa lapsia ja lapsenlapsia sekä äitiä. Minun elämäni on nyt täällä Tallinnassa, ja toistaiseksi täällä pysyn, ainakin niin kauan kuin töitä riittää. Eläkepäiviksi olisi mukava muuttaa jonnekin lämpimään, hän suunnittelee.

Seuraavaksi hän kertoo lähtevänsä ostamaan pullaa kahvipöytään – toinen entinen raumalainen ravintoloitsija, Tapio Reini, on tulossa piipahtamaan Salmisen toimistolle.