Uusi koulutusmuoto tarjoaa peruskoulunsa päättäneille aikaa etsiä sitä omaa juttuaan – TUVA-koulutusta järjestetään myös Eurajoen kristillisellä opistolla

Laajennettu oppivelvollisuus toi mukanaan TUVA-koulutuksen, joka käynnistyy ensi syksynä myös Eurajoen kristillisellä opistolla. Sinne ohjataan nuoria, jotka eivät tiedä, mihin hakeutuisivat toisen asteen opintoihin.

Opiskelijat Ibrahim Altinawi (vasemmalla), Aino Teinilä ja Miska Raunimaa kuvattiin Eurajoen kristillisellä opistolla tiistaina. Heitä ohjasi tulevan TUVA-koulutuslinjan johtaja Hanna Turunen (seisomassa). Mukana myös kuraattori Katja Verronen.

Peruskoulu päättyy, mutta oppivelvollisuus jatkuu. Tässä tilanteessa ovat tänäkin keväänä sadat ysiluokkalaiset Rauman seudulla. Viime vuonna voimaan tulleen laajennetun oppivelvollisuuden myötä nuoret ovat velvoitettuja hakeutumaan toiselle asteelle.

Kaikki peruskoulunsa päättävät nuoret eivät kuitenkaan tiedä, mikä olisi se oma juttu. Lukio vai amis? Mikä ala?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin voi löytää vastauksia TUVA-koulutuksesta, joka alkaa koko Suomessa ensimmäistä kertaa ensi syksynä.

Yksi Rauman seudulla tuvaa tarjoavista koulutuksenjärjestäjistä on Eurajoen kristillinen opisto (EKO).

– Lyhenne tarkoittaa tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta. Koska ”tuvalaiset” lähtökohtaisesti hakevat seuraavaksi toiselle asteelle eli lukioon tai ammattikouluun, heitä valmennetaan siihen parantamalla heidän oppimisvalmiuksiaan, opiskelutaitojaan ja arjen hallinnan taitojaan, kuvailee EKO:n rehtori Sanna Kuikka.

EKO:n lisäksi TUVA-koulutusta Raumalla ja lähialueella järjestävät ammatillista opetusta tarjoava Winnova ja erityisammattioppilaitos Spesia, kertoo Rauman kaupungin oppivelvollisuuskoordinaattori Mia-Maria Mattila.

– Lisäksi Rauman lyseon lukio ja Winnova ovat neuvotelleet alustavasti yhteistyöstä, ja tiedän, että lukiolla on valmius tarjota ja arvioida lukiokursseja Winnovan tuvalaisille. Varsinaista sopimusta ei kuitenkaan vielä ole tehty.

Ennen tuvaa niin sanottuja nivelvaiheen koulutuksia ovat olleet lukiokoulutukseen valmistava LUVA, ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus VALMA sekä lisäopetus eli niin sanottu kymppiluokka.

Nyt ne on yhdistetty tuvaksi, josta on mahdollista saada valmiuksia niin lukioon kuin ammatilliseen opetukseenkin.

– Tuvassa opintoja pystyy rakentamaan tosi yksilöllisesti omien tarpeiden mukaan. Siellä voi tehdä niin lukio-opintoja kuin ammatillisia opintojakin, tai sitten vahvistaa perustaitoja, kuvailee Mia-Maria Mattila.

Perustaitojen vahvistamista on esimerkiksi peruskoulun päättötodistuksen numeroiden korottaminen.

Eurajoen kristillinen opisto on koko Satakunnan ainoa TUVA-koulutusta tarjoava oppilaitos, jossa numeroita voi korottaa.

– Se on ollut meillä aina mahdollista. Lähes kaikki ovat saaneet jotain numeroa korotettua, ja koska numerot eivät voi laskea, todistuksen keskiarvo nousee, sanoo rehtori Sanna Kuikka.

TUVA-koulutus ei ole tarkoitettu pelkästään ysiluokan juuri päättäneille, vaan sinne voivat hakea myös aikuiset, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa.

Nuoret ovat keskimäärin varsin hyvin kartalla siitä, mitä haluavat ysiluokan jälkeen tehdä, sanoo oppivelvollisuuskoordinaattori Mia-Maria Mattila.

– Peruskoulujen opinto-ohjaajilta tulee minulle yhteydenottoja ysiluokkansa päättävistä oppilaista hyvin vähän. Usein taustalla on jotakin haasteita esimerkiksi opiskelukielen taidossa tai opiskeluvalmiuksissa. Erilaiset elämäntilanteetkin voivat tuoda erilaisia haasteita, Mattila kuvailee.

Tuva on vielä kokonaan uusi kokonaisuus, jonka käytännöt muotoutuvat tarkemmin sen käynnistyessä ensi syksynä. Mattila näkee, että siitä ei ole kenellekään ainakaan haittaa.

– Jos ei tiedä vielä mitä tekisi, tuva on hyvä keino selvittää, mikä olisi se oma juttu. Samalla nuori voi välttyä harha-askelilta ja pettymyksiltä, pohtii Mattila.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut