Uusi levy esittelee rokkarin toisen puolen: raumalaislähtöisen Jussi Helteen uudet biisit ovat aiempaa omakohtaisempia

Turussa asuva Jussi Helle palaa toisella levyllään perusasioiden pariin. Yesterday´s Sonin kappaleet kumpuavat omista elämänkokemuksista. Kuva: Tuuli Sumiala

Raumalaislähtöisen Jussi Helteen tuore albumi Yesterday’s Son esittelee rock-laulaja-lauluntekijän sävykkäämpää ja sielukkaampaa puolta.

Kaikki kappaleet ovat Turussa asuvan muusikon omaa käsialaa.

Precious Recordsin IntoStudiolla Kaarinassa äänitetty materiaali edustaa Helteen paluuta juurilleen aiempaa akustisemman musiikin pariin.

Soittimia on vähän ja niille on Helteen mukaan maltettu jättää riittävästi tilaa.

– Äänimaisemassa on enemmän ilmavuutta kuin 2017 julkaistussa Out of My Headissa, muusikko kertoo.

Out of My Headia Helle kuvaa bändilevyksi, jossa soitti yhtye nimeltä Helle.

– Yesterday’s Son ei ole edeltäjänsä tavoin raju bändilevy eikä edes varsinainen rock-albumi. Soundia hallitsee hieman jopa folk-henkinen akustinen kitara ja eräänlainen pehmeys, joka päästää sävellysten ja sanoitusten sävyt esiin, Helle arvioi.

Helle kiittelee tuottaja-äänittäjä Tim Sharpia, joka ”väritti biisejä oivaltavasti, mutta maltillisesti sävykkäillä soitinratkaisuilla.”

Albumin kohokohdaksi hän nostaa Russ Scagellin viulusoolon oodiksi kurjuudelle kirjoittamassaan kappaleessa Silver Plate.

– Se on virtuoosimainen!

Russ Scagellin viulun ohella albumilla kuullaan Mike Relfin bluegrass-kitaraa.

Sanoituksiltaan Yesterday´s Sonia voisi Helteen mukaan kutsua melkeinpä teema-albu-miksi.

– Siitä on hahmotettavissa löyhä tarina päähenkilön henkisestä matkasta ahdingosta uuteen elämään.

Helle myöntää, että kappaleissa on yhteys hänen omaan elämäänsä.

– Tässä albumissa omakohtaisuus on erityisen intiimillä tasolla. Pitkän parisuhteen päättymisen ja henkisen tuuliajon jälkeen on löytynyt uusi rakkaus ja sen mukana uusi tapa ylipäätään olla olemassa, hän avaa.

Sanoitukset tuovat esiin myös Helteen maailmankuvaa ja suhdetta ihmiskuntaan. Päätösraidalla Yesterday’s Sons nidotaan yhteen yksityisellä ja globaalilla tasolla liikkuvat teemat.

Yesterday’s Son on kuunneltavissa kaikissa suoratoistopalveluissa, kuten Spotifyssa. Precious Records julkaisee albumin myöhemmin myös fyysisenä CD-levynä.

Kansikuvan on taiteillut artistin 7-vuotias tytär Siina Helle.

Helle on kokenut muusikko ja esiintyjä, joka on jo kolmen vuosikymmenen ajan keikkaillut trubaduurina, useiden cover- ja tribuuttibändien solistina sekä omalla tuotannollaan.

Hänen Rauma-taustansa on yhtä kuin 21 ensimmäistä elinvuotta. Rockbändien maailma tuli tutuksi nimenomaan Raumalla.

– Siellä minulla ehti olla kaksikin bändiä: perinteistä kitara-rockia räiminyt Twang ja akustinen trio Still Friends.

Akustista kitaraa Helle pitää ”ensimmäisenä ovenkahvana omaan musiikkiin.”

– 16-vuotiaina opelteltiin Raumalla parin kaverin kanssa soittamaan ennen kuin varsinaista bändiäkään oli perustettu. Ja ensimmäiset biisintekoyritelmätkin syntyivät silloin, Helle kertoo.