Vaarallinen kurvi sai ryhtymään kansalaisaktivistiksi

Tapani Ihalainen näyttää peiliä, jonka hän oli kiinnittänyt Soputien tienviittaan. Kaupunki poisti kuitenkin peilin, koska kaupungin tonteille tai liikenteenohjauslaitteisiin ei saa kiinnittää mitään ilman lupaa. Kuva: Juha Sinisalo.

Uotilalainen Tapani Ihalainen on harmissaan ja tuohtunut.

Hänen mukaansa Rauman kaupunki teki hänelle ”ruman tempun” poistaessaan Ihalaisen Soputien tienviittaan kiinnittämän peilin.

Kuperan peilin tarkoituksena oli antaa parempaa näkyvyyttä ja turvaa Laaksotien-Soputien vaarallisessa kurvissa liikkuville.

– Ostin tämän peilin syksyllä, sillä viime kesänä saimme avovaimon kanssa keittiön ikkunasta todistaa, miten eräs jalkaisin liikkeellä ollut lapsi oli jäädä kurvissa auton alle, Ihalainen kertoo ja näyttää halkaisijaltaan noin 30 sentin kokoista pyöreää peiliä.

Poika oli kävellyt tiekaarteen sisäreunaa. Häntä vastaan ajoi auto, joka ei nähnyt pensasaidan takaa tulevaa lasta. Onneksi molemmat olivat valppaina, ja onnettomuudelta vältyttiin.

– Olen kuullut, että tässä kurvissa on aiemminkin tapahtunut kolareita ja vähältä piti -tilanteita, Ihalainen toteaa.

Ihalaisen hankkima ja tienviittaan kiinnittämä peili sai olla paikoillaan koko viime talven, mutta huhtikuussa kaupungin lava-auto ajoi paikalle, ja pari työmiestä alkoi irrottaa peiliä.

– Juoksin sukkasillani ulos estelemään heitä, mutta miehet vain totesivat, että voin hakea peilini sitten kaupungin varikolta. Minä ilmoitin, että olen sen ostanut, joten se myös jää minulle ja riuhtaisin peilin itselleni, mies kertaa ja huomauttaa soittaneensa asiasta jopa kaupunginjohtajalle.

Ihalainen ei ymmärrä, mitä pahaa peilistä oli kaupungille tai ylipäänsä kenellekään.

– Ei tällainen minua haittaisi, vaikka se olisi olohuoneeni seinällä. Mielestäni kaupunki teki ruman tempun, kun irrotti peilin. Lähinnä harmittaa se tapa, jolla se tehtiin. Olisihan peilistä voinut huomauttaa minulle nätistikin!

Syy, miksi Ihalaisen kiinnittämä peili poistettiin,oli se, että peili oli kiinni Rauman kaupungin omistamassa tienviitassa, joka sijaitsee kaupungin katualueella.

Rauman kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja muistuttaa, ettei peilejä, tauluja tai mainoskylttejä saa mennä kiinnittämään kaupungin tontille eikä liikenteenohjauslaitteisiin ilman lupaa.

– Omalle tontilleen toki sellaisen saa laittaa, Pajuoja toteaa.

Viime syksynä, Monnankadun remontin aikana, eräs Paroalhonkadun asukas oli pystyttänyt kadun puolelle aidan viereen lapsista varoittavan pahvipoliisin, jonka kaupunki salli olla paikallaan kiertotien ajan.

– Periaatteessa sekin olisi ollut kiellettyä, mutta koska kyseessä oli väliaikainen rakennelma, annoimme sen olla paikallaan, Pajuoja selvittää.

Monet Soputietä ajavat autoilijat koukkaavat kurvissa vastaantulevien kaistalle. Tiestä on vuosien saatossa kulunut keskiviiva pois.

Tapani Ihalainen on selvittänyt tonttinsa rajat tarkasti. Seuraavaksi hän aikoo ostaa vieläkin suuremman peilin ja kiinnittää sen tolppaan oman tonttinsa puolelle.

– Joku, joka yrittää tulla ottamaan sitä pois, ei lähde täältä kävelemällä, Ihalainen puuskahtaa.

Laaksotie muuttuu kaarteessa Soputieksi, joka on päättyvä tie. Joskus aikoinaan tien asfalttipinnassa oli keskiviiva, mutta Ihalainen muistelee, ettei maalattua viivaa ole ollut näkyvissä sinä aikana kun hän on Soputiellä asunut.

– Monet autoilijat ajavat kurvissa melkein toisella ajokaistalla, ja talvella ajolinjat näyttävät olevan vieläkin enemmän hukassa, hän harmittelee.

Riikka Pajuoja huomauttaa, että Laaksotien-Soputien osuudella ei ole missään kolmioita, joten sen kaikki risteykset ovat samanarvoisia, ja näin ollen oikealta tulevaa pitää aina väistää.

– Siellä on 40 km/h -nopeusrajoitus.

Tapani Ihalainen on huolissaan myös Laaksotien toisessa päässä olevasta tienpätkästä, joka sijoittuu Uotilan frisbeegolf-radan kohdalle.

Laaksotien vasemmalle suuntaavassa kaarteessa on kyllä pysäköintikieltomerkit, mutta Ihalaisen mukaan niiden asettelu ei ole paras mahdollinen.

– Kieltomerkin pitäisi sijaita mahdollisimman lähellä ensimmäistä risteystä, kun Laaksotietä ajetaan kaupungin suunnasta. Nyt autoilijat voivat parkkeerata autonsa kahta puolen tietä, siten, ettei esimerkiksi hälytysajoneuvo mahdu niiden välistä, Tapani Ihalainen huomauttaa.