Väkevimmän lainvalvojan metsästys jatkuu

Raumalaiset poliisit päättivät herättää SM-kisaperinteen taas henkiin.

Vuonna 1999 Kontulasta alkoi perinne, joka kesti yhtäjaksoisesti vuoteen 2015 saakka. Helsingin Poliisi-Voimailijat järjesti puolentoista vuosikymmenen ajan penkkipunerruksen poliisien SM-kilpailut.

Perinteessä on yksi poikkeus, sillä vuonna 2006 kisat järjestettiin Raumalla.

Perinne kuitenkin katkesi, koska kisat alkoivat potea osanottajapulaa eikä HP-V enää halunnut niitä järjestää.

Nyt Suomen vahvinta poliisia kuitenkin haetaan taas. Tulevana viikonloppuna ratkaistaan, kuka on lainvalvojista paras penkkipunnerruksessa ja maastavedossa.

Kisapaikka ei kuitenkaan ole Kontula vaan Rauma.

– Ihan tässä keskenämme puhuttiin, että voisi kokeilla vielä, Jouni Nahkuri paljastaa.

Kaikesta päätellen kisoja on kaivattu, sillä tapahtumaan on ilmoittautunut 38 nostajaa. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.– Meillä on yksi selkeä vetonaula. Ennen lajina oli vain penkki, ja se nostettiin penkkipaidalla. Nyt tarjolla ovat myös klassinen penkki ja klassinen veto. Ne vetävät ihmisiä, Nahkuri tietää.

Kun puhutaan klassisesta voimanostosta, suoritusta helpottavat varusteet jätetään pois. Esimerkiksi penkkipaita on kielletty.

Raumalle kilpailemaan saapuvista miehistä kovin on kuopiolainen Jari Saario, jolla on nimissään yli 120-kiloisten sarjan klassisen nostomuodon Suomen ennätykset jalkakyykyssä (333 kiloa), maastavedossa (360,5 kiloa) ja yhteistuloksessa (894 kiloa).

Etukäteen väkevin nainen on helsinkiläinen Johanna Ilves, joka on vetänyt maasta 205 kiloa.

– Mukaan lähtee yhdeksän raumalaista. Siitä pitää olla ylpeä, että näin pienestä talosta saadaan niin monta mukaan, Nahkuri iloitsee.

Nahkuri kuuluu poliisien SM-kisojen vakiokalustoon, sillä hän on kiertänyt kaikki aikaisemmat kisat. Samaan saldoon pystyy Iisalmen Juha Makkonen.

Nahkuri on myös menestynyt, sillä 13 kertaa hän on voittanut Suomen mestaruuden. Mies ilmoittaa paitapenkin ennätyksekseen 240 kiloa.

Toimittajan kulmat kurtistuvat. Eikö joskus kisassa noussut 245 kiloa?

– Pitää paikkansa, joskus Kuntosumpun yläkerrassa. Mutta tiedän itse, että siinä nostossa takapuoli nousi penkistä, Nahkuri virnistää.

– 240 on nostettu siten, että paikalla on ollut kolme tuomaria.

Mikä on nykyinen kunto?

– Arvoitus, Nahkuri kuittaa.

– No, lähden klassisesta penkistä tavoittelemaan 170 kiloa. Uskon, että se on myös mahdollinen.

Voimailu ja urheilu kuuluvat kiinteästi monen poliisin arkeen. Ammatti vaatii hyvää fyysistä kuntoa, ja toisaalta punttisalilla tai lenkkipolulla pystyy irtautumaan mielessä pyörivistä työasioista.

– Poliisin ammatti vaatii molempia, voimaa ja kestävyyttä, Rauman Seudun Poliisiurheilijoiden puheenjohtaja Juha Viianen painottaa.

– Eivät kaikki vedä 200 kiloa penkiltä tai ole maratoonareita, mutta voimaharjoittelu järkevissä määrin on tätä päivää.

Poliisit saavat myös harjoitella työajallaan. Virallisen ohjeen mukaan treeniin saa käyttää kaksi tuntia viikossa, ja esimerkiksi Rauman poliisilaitoksella on hyvin varusteltu punttisali.

– Kyllähän tyypillinen poliisi on sellainen luonteeltaan, että hän haluaa olla hyvä kaikessa. Täälläkin nähdään mitä ihmeellisempiä ex tempore -kisoja. Ne tulevat ihan pyytämättä, Viianen toteaa.

Tulevana lauantaina raumalaispoliisit kilpailevat sekä toisiaan että muiden paikkakuntien voimapesiä vastaan. Heidän vinkkelistään oleellisinta ei kuitenkaan ole kaikkien mitalien rohmuaminen.

– Kyllähän jokainen menestyä haluaa, mutta se osallistuminen on kuitenkin tärkeintä. Itseään sinne lähdetään voittamaan, Jouni Nahkuri linjaa.

– Tärkeintä on näyttää noille isommille laitoksille, että tämmöiselle pienelle poliisiasemalle saadaan aikaan tällainen yhteisöllisyys. Haluamme näyttää päättäjille tai meidän johtajillemme. Antaa positiivisen signaalin, Viianen paaluttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut