Valosta kohti varjoa: Mikko Vapanen toi kirjastoon kameraseurojen kilpailuissa palkitut kuvansa

Mikko Vapasen Enemmän varjoa -valokuvanäyttelyn kaikki kuvat ovat palkittuja. Deep thoughtissa mallina on ollut raumalainen Timo Salonen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Mikko Vapasen ensimmäinen valokuvanäyttely oli jokunen vuosi sitten esillä optikkoliikkeen näyteikkunalla. Sen nimi on Valoa edessä. Seuraavaksi valokuvauksen harrastaja rakensi kirjastoon näyttelyn, jolle hän antoi nimen Enemmän valoa.

Tänä keskiviikkona samassa paikassa avautuva näyttely on nimeltään Enemmän varjoa.

– Valosta ja varjosta, niistähän valokuvaus muodostuu, Vapanen sanoo.

Tällä kertaa teema on aiempia synkempi, on Deep thoughtia, End of timea ja Time has endediä. Vapanen ei ole ihan varma mistä kuvien tummanpuhuvuus johtuu, mutta arvelee ikääntymisen tuovan mukanaan vakavoitumista.

Vapanen kuvaa mielellään tarinallisia studiokuvia. End of time.

Vapanen jakaa kuvansa eri kategorioihin, joista mieluisimpina hän pitää studiossa rakennettuja teemakuvia. Visio kuvasta on valmiina päässä.

– Aiheet vain tulevat jostain, se on kai sitten sitä luovuutta. Pidän näitä kuvia hienoimpina otoksinani.

Mustavalkoisessa kuvaparissa pöydän ääressä istuvalla miehellä on ase edessään. Jälkimmäisessä hän on jo päätynyt lopulliseen ratkaisuun.

Teemakuvissa esiintyvät yleensä samat mallit. Vapasen vakiomalli on samoilla kotikulmilla asuva lammaspaimen Timo Salonen, joka on näyttelyn kuvissa niin yksinään kuin lammastenkin kanssa. Yksi kuva on tehty raumalaisten hyvin tunteman persoonan, Lammas-Martin muistolle: siinä Salonen poseeraa lampaan kanssa torilla.

– Salonen on persoonallisen näköinen kaveri, siksi halusin kuvata häntä. Mitä paremmin mallinsa tuntee, sitä paremmin yhteistyö sujuu ja kuviin saa syvällisyyttä.

Studiossa rakennettujen kuvien ohella Vapanen tekee abstrakteja valokuvia, kuvaa luonnossa ja ottaa satunnaisia otoksia. Sellainen on Tallinnan eläintarhasta otettu kuva altaassa uivasta jääkarhusta. Vapanen nappasi kuvan kännykällä huomatessaan, että yleisön ja jääkarhun välissä olevaan lasiin heijastuvat pienen tytön kasvot.

– Se oli oikea paikka ja hetki.

Käsittelemätön kuva on palkittu kansainvälisessä kameraseurojen kilpailussa, kuten osa muistakin näyttelyn kuvista. Suurin osa on ensi kertaa esillä Raumalla.

Jääkarhu Tallinnassa on otettu kännykällä. Kuva palkittiin kansainvölisessä kilpailussa. Kuva: Mikko Vapanen

Palkintoja on ropissut paljon, samalla valokuvauksen harrastaja on noussut taitotasolla ylemmäs. Kuvissa näkyy Vapasen mukaan kuvankäsittelytaidon kehittyminen. Deep thought oli alun perin värikuva, nyt sävykäs mustavalkoinen.

– Värillisenä se oli aika mitätön. En vielä muutama vuosi sitten olisi osannut viimeistellä kuvaa tällä tavoin.

Mikko Vapasen valokuvia Rauman pääkirjastossa 22.11. saakka.