Vanhan Rauman tonttu: Kolme yötä jouluun

Kuva: Piirros: Hanna Vahander

Enää kolme yötä jouluun. Kaikissa neljässä adventtikynttilässä lepatti kaunis pieni liekki.

Vanhan Rauman tonttu silitti punaista juhlalakkiaan, jota hänellä oli tapana käyttää jouluisin tavallisen harmaan, pitsireunaisen lakkinsa sijaan. Kerran vuodessa käytettävä punainen lakki oli ollut ryppyinen, lojuttuaan laatikon pohjimmaisena koko pitkän vuoden.

Kun tonttu sai työnsä valmiiksi, hän laski silitetyn juhlalakkinsa piirongin päälle, puhalsi kynttilät sammuksiin ja lähti pienelle kävelylle.

Tonttu asteli Vanhan Rauman hämyisillä kaduilla, jossa hänen kulkuaan valaisivat talojen ikkunoista loistavat kyntteliköt ja joulutähdet.

Vähäraastuvankadulla tonttu kuuli takaansa hentoa tiu´un helinää. Hän vilkaisi olkansa yli ja huomasi kissan juosta jolkottavan perässään pieni tiuku kaulassaan.

Kissa kiersi tonttua ja puski kehräten tämän jalkoja. Tonttu kumartui silittämään sitä ja jutteli sille lempeästi.

Kissa katsoi tonttua pitkään ja tutkivasti syvälle silmiin, naukaisi ja lähti sitten kulkemaan eteenpäin. Tonttu päätti lähteä kissan perään, sillä hänestä tuntui siltä, kuin se yrittäisi kertoa jotakin.

Kissa johdatti tontun vanhan kirkon raunioille ja kuoputti hellästi tassullaan kivenkoloa. Vanhan Rauman tonttu astui lähemmäksi ja näki kolosta pilkottavan jotakin. Hän riisui kintaansa ja laittoi kätensä varovasti koloon.

Kuva: Piirros: Hanna Vahander

Pian tonttu huomasi pitelevänsä käsissään kadonnutta lastulintuaan. Vanhan Rauman tonttu naurahti iloisesti. Hän oli luullut, ettei enää koskaan näkisi sitä.

Tonttu lupasi kissalle viisi savusilakkaa lastulinnun löytymisestä.

Kotiin päästyään tonttu laski lastulinnun piirongin päälle vasta silitetyn juhlalakkinsa vierelle, laittoi puulieden pesään tulen ja sytytti enkelikellon kynttilät.

Vanhan Rauman tonttu istahti onnellisena keinutuoliinsa ja katseli, kuinka lumihiutaleet leijailivat ikkunaruudun toisella puolen. Enkelikellon helähdellessä kauniisti, lausui tonttu hiljaa itsekseen, ”hyvä Tuomas joulun tuopi”.

Hyvää ja rauhaisaa joulua kaikille!

Teksti ja piirrokset: Hanna Vahander. Instagram: mantelisydan