Vanhan Rauman tonttu: Kuusen karamellit

Kuva: Piirros: Hanna Vahander

Vanhan Rauman tonttu kopsautteli lumisia saapikkaitaan muutaman kerran uksen suulla ja astui sitten sisälle tupaan. Hän laski kintaansa hattuhyllylle, riisui saapikkaat jaloistaan ja kantoi ne sitten puulieden edessä olevalle ritilälle kuivumaan.

Tonttu asteli tuvan pöydän luo, jossa odottivat sakset, viivain, valkoista silkkipaperia, kultaista foliota, kiiltokuvia, liimaa ja lankakerä. Tonttu kaivoi taskustaan pahvin palasia ja laski myös ne pöydälle.

Vanhan Rauman tonttu rakasti suunnattomasti vanhanajan joulua. Hän oli nähnyt jo lukemattoman monta joulua monen eri sukupolven ajalta, olihan hän iältäänkin vähintään tämän kaupungin ikäinen.

Yksi perinteisimmistä koristeista, joita tonttu kuuseensa halusi, olivat kuusenkaramellit.

Viime jouluna, kuten muutamana muunakin menneenä jouluna, on kuitenkin käynyt niin hassusti, että tonttu on lähestulkoon huomaamattaan pistellyt kuusenkaramellit poskeensa.

Tänä jouluna Vanhan Rauman tonttu joutunee siis jälleen askartelemaan uudet karamellit kuuseensa muutaman viime vuoden tavoin.

Kuva: Piirros: Hanna Vahander

Nyt hän oli kuitenkin keksinyt keinon, jotta ei tulisi napostelleeksi kaikkia karamelleja joulukuusesta. Hän aikoo nimittäin laittaa oikeiden karamellien sijaan pahvia kääreiden sisään.

Tonttu mittaili ja leikkasi silkkipaperia ja foliota. Hän leikkasi sopivan mittaisen langan ja liimasi sen kahden pahvin väliin. Sitten hän kääri pahvin ympärille valkoista silkkipaperia. Kultaisen folion kiinnityksen jälkeen oli vuorossa silkkipaperin hapsujen leikkaus.

Aivan lopuksi tonttu liimasi karamellin keskelle sydämen muotoisen kiiltokuvan.

Ensimmäinen kuusenkaramelli oli valmis.

Täytynee toivoa, että tonttu tosiaan muistaa täyttäneensä nämä kuusenkaramellit pahvilla, sillä niiden maku ei varmasti olisi kovin kaksinen.

Teksti ja piirrokset: Hanna Vahander. Instagram: mantelisydan