Vanhan Rauman tonttu: Lastulintu

Kuva: Piirros: Hanna Vahander

Enkelikello pyöri helähdellen tuvan pöydällä, ja enkelitkin lensivät nyt oikeaan suuntaan. Tonttu oli siirtänyt enkelikellon vierelle puulieden päällä olleen adventtikynttelikön, jossa paloi jo toinenkin kynttilä.

Puuliesi hohkasi lämpöään koko tupaan ja glögipannu porisi sen päällä.

Vanhan Rauman tonttu istui puulieden luona pienellä jakkaralla. Lattialla, hänen edessään, oli ohuita puulastuja ja tuon tuosta niitä kasaantui siihen lisää.

Tonttu vuoli lastulintuja joulukuusen koristeiksi. Viisi kaunista lintua odotti jo rinnatusten valmiina ikkunalaudalla.

Vanhan Rauman tonttu oli jo vanha tekijä lastulintujen vuolussa, joten linnut näyttivät syntyvän hänen käsissään ihan tuosta noin vain.

Kun tonttu oli saanut sulkavuolut tehtyä ja linnun pään vuoltua kauniin muotoiseksi, nousi hän jakkaraltaan ja kaatoi liedellä olevasta pannusta kuumaa glögiä kuppiinsa.

Tonttu meni ikkunan luokse ja avasi sitä hieman, jolloin raikas ilma tuulahti sisään.

Kuva: Piirros: Hanna Vahander

Tonttu katsahti ikkunalaudalla valmiina olevia lastulintuja ja oli kohtalaisen tyytyväinen niihin. Äkkipäätään katsottuna niistä jokainen vaikutti olevan keskenään täysin samanlaisia, mutta tarkemmin tutkittaessa huomasi, ettei näin suinkaan ollut.

Eihän kukaan pysty tekemään kahta aivan samanlaista lintua. Eikä pidäkään osata. Jokaisella lastulinnulla on oma tarinansa ja juuri se tekee niistä jokaisesta erityisen.

Tonttu jätti ikkunan raolleen ja palasi höyryävän glögikuppinsa kanssa takaisin viimeisen lastulinnun pariin. Enää oli jäljellä sulkien levitys.

Pienen tovin kuluttua oli sulat levitetty kauniiksi viuhkamaiseksi pyrstöksi.

Lastulintu oli valmis. Ikkunasta kävi jälleen tuulahdus, joka tanssitti lattialla lojuvia lastuja ja puhalsi neljä ikkunalaudalla ollutta lastulintua matolle.

Tonttu nosti katseensa kämmenellään lepäävästä linnusta ja huomasi, kuinka yksi ikkunalaudalla olleista lastulinnuista lennähti tuulen sylissä ikkunasta ulos Vanhan Rauman kattojen ylle.

Tonttu katsoi linnun perään ja ajatteli, että jokaisella meistä olkoon oma tarinansa, aivan kuten lastulinnuilla.

Teksti ja piirrokset: Hanna Vahander. Instagram: mantelisydan