Kaikkien paikkojen remontointiin kului viitisentoista vuotta: ”Vanhassa Raumassa asuminen on elämäntapa”

Kimmo Vaarolan kodin pihapiirin talousrakennuksessa yöpyy kesäisin matkailijoita, ja talon kulmalta löytyy ”Kekkosen matala”.

| Päivitetty

Kimmo Vaarola ja Tarmo-mäyräkoira nauttivat kakluunin lämmöstä Pihalan olohuoneessa, jonka seinällä oleva sarvitrofee kertoo isännän ja poikien metsästysharrastuksesta. Televisio on naamioitu seinälle hienosti taulunkehyksillä.

Kolmevuotias karkeakarvainen mäyräkoira Tarmo tulee kuistille tervehtimään Pihalaan saapuvia vieraita. Tarmo on Pihalan isännän Kimmo Vaarolan metsästyskoira, joka onkin nimensä mukaan oikea tehopakkaus metsällä. Vaarolat muuttivat Isopoikkikatu 19:ssä sijaitsevaan Pihalaan vuonna 1999. Vanha Rauma asuinpaikkana ei tuolloin ollut perheelle mikään itsestäänselvyys, vaan lähinnä ”yhteensattumien summa”.

Talo itsessään oli 1990-luvulla remontoitu muovimatoilla ja lastulevyillä tyystin eri näköiseksi kuin mitä se alkujaan oli ollut.

– Nyt täällä on ekovillaa, lankkulattiat ja paperitapetit. Talousrakennuksen tulisijat mukaan laskettuina olemme muuranneet tänne kaikkiaan neljä tulisijaa. Katto on konesaumattua peltiä, ja pihapiiriin on rakennettu uusi portti sekä vuonna 2004 kokonaan uusi talousrakennus saunoineen, Vaarola selvittää.

Pihalaa remontoitiin vähitellen, noin viidentoista vuoden ajan. Vaarola kehuu ammattilaisia, jotka olivat hänellä suurena apuna korjaustyössä. Keittiön komea puuhellakokonaisuus on laitilalaisen muurarimestari Jussi Salosen käsialaa.

Hän asuu Pihalassa nykyään kahden poikansa Vennin, 19 ja Tuuren 15, kanssa. Lisäksi taloon kuuluvassa erillisessä yksiössä asuu vakituinen vuokralainen.

– Ihminen ei tarvitse asuintilaa määräänsä enemmän, minkä vuoksi päätimme noin 7–8 vuotta sitten remontoida talon toisen päädyn yksiöksi. Siitä tuli mielestäni todella kaunis. Artesaanipuuseppä Marko Seppälä toteutti yksiön keittiön, Vaarola kertoo.

Keittiön kaapistojen välitilan laatat ovat Rauman kaakelitehtaan uunilaattoja.

Mies itse puolestaan suunnitteli päätalon keittiön. Timpurintöitä harrastaneena Vaarola pystyi itse tekemään Pihalan remontissa monenlaista, mutta apunaan hänellä oli myös rautaisia ammattilaisia, kuten muurarimestari Jussi Salonen, arkkitehti Timo Tuomola sekä remontin alkumetreillä hyviä neuvoja antanut silloinen Vanhan Rauman korjausrakentamisarkkitehti Kalle Saarinen.

– Viitisentoista vuotta siinä meni, että paikat tulivat kuntoon. Nyt arki kuluu lähinnä talon ylläpitotehtävissä. Kun asuimme vuosikaudet remonttipölyn keskellä, opimme näkemään, mitä talossa oikeasti tarvitaan. Kaikkea ei pidä omaksua sisustuslehdistä, Vaarola pohtii.

Pihalan talousrakennuksen viehättävä saunatupa on kesäisin Airbnb-majoituskohteena.

Pihalan talousrakennuksen viehättävä saunatupa oli Raumalla ensimmäisiä kohteita Airbnb-majoituspalvelussa.

Idyllinen majapaikka aivan Vanhan Rauman sydämessä onkin houkutellut matkailijoita kiitettävästi varsinkin kesäisin.

– Ulkomaalaiset matkailijat ovat olleet ihastuneita. Olemme saaneet paljon kiitosta Airbnb-sivustolla.

Kesäpäivinä toisinaan pihaan pyrähtävät turistit eivät Vaaroloita haittaa. Päinvastoin.

– Ajattelen niin, että matkailijat ovat rikkaus, mikä kuuluu olennaisesti Vanhaan Raumaan. Mielestäni on hienoa tutustua eri kulttuureista tuleviin ihmisiin. Jos haluaa olla rauhassa, niin ei tarvitse muuta kuin sulkea portti.

Kesäisin Pihalan kulmilla liikkuu paljon matkailijoita, sillä Vanhan Rauman kävelykierrosopastukset kulkevat talon ohi. Matkailijoita naurattaa erityisesti Isopoikkikadun ja Eteläpitkäkadun kulmaus, josta presidentti Kekkosta kuljettanut virka-auto ei mahtunut kääntymään vuonna 1962. Paikka on saanut nimekseen ”Kekkosen matala” tai ”Kekkosen kulma”.

Pihala sijaitsee Eteläpitkäkadun ja Isopoikkikadun kulmassa, jossa on kuuluisa ”Kekkosen matala” tai ”Kekkosen kulma”.

Vanhassa Raumassa asuminen on Vaarolan mukaan ennen kaikkea elämäntapa. Se ei todellakaan ole hänen mielestään helpoin eikä vaivattomin asumismuoto.

– Pitää olla kiinnostunut asumaan nimenomaan vanhassa puutalossa, ei niinkään keskustassa yleisesti. Moni voisi kuvitella, että me käymme joka päivä ravintoloissa ja kahviloissa ja shoppailemme alueen putiikeissa. Totuus on kuitenkin se, että täällä asutaan ja eletään kuin missä tahansa asuinalueella. Tosin, pihat ovat pienempiä eikä kaikkiin pihoihin mahdu edes autoa. Puilla lämmittäminen on talvisin jokapäiväinen toimenpide, ja jos on satanut paljon lunta, pitää keksiä, mihin ne lumikuormat saa piilotettua, hän naurahtaa.

Vähälle käytölle jäänyt Pihalan toinen pääty erotettiin yksiöksi, sillä Kimmo Vaarolan mukaan Vanhan Rauman talojen pitää olla asuttuina eikä kylmillään.

Vaarola pitää Vanhaa Raumaa ainutlaatuisena miljöönä, jossa on hieno asua.

– Alueen idylli on ihmisläheinen ja kodikas. Täällä vallitsee myös tietynlainen yhteisöllisyys, mitä ei välttämättä kaikilta asuinalueilta löydy. Uskon, että Vanhassa Raumassa asuvat ihmiset viihtyvät mielellään kotonaan, kuten mekin.

Elämää maailmanperinnössä -juttusarjassa eri vuosikymmeninä Vanhaan Raumaan muuttaneet asukkaat kertovat arjestaan puutaloidyllissä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut