Vanhat tähdet tuikkivat yhä: Marion ja Fredi ovat tunteneet toisensa jo 1960-luvulta lähtien.

Marionin ja Fredin musiikkiura alkoi jo 1960-luvulta. Tänä keväänä kansan rakastamat artistit kiertävät konserttilavoja yhdessä. Kuva: Kalle Munck

Suomalaisten suurien ikäluokkien rakastamat estraditaiteilijat ja suomiviihteen konkarit Marion ja Fredi aloittivat kumpainenkin uransa jo 1960-luvulla. Sieltä he myös tuntevat toisensa.

– Muistan kyllä Marionin sieltä alkuvuosikymmeniltä saakka. Hän oli ainoa kansainvälinen tähtemme, mikä oli kova saavutus, Fredi kertoo.

Marion teki ensilevytyksensä vain 16-vuotiaana, ja niitti menestystä vuosien 1962 ja 1973 Eurovision laulukilpailuissa Tipi-tii ja Tom tom tom -kappaleillaan. Hän on myös kaksinkertainen Sopotin laulukilpailujen voittaja.

– Niin, mullahan oli 1970-luvulla pieni ura myös Saksassa, jossa El Bimbo ja Kylähäät olivat suuria hittejä, suurempia kuin täällä. Mutta Tipi-tiistä kaikki alkoi, ilman sitä en olisi tässä, laulaja sanoo.

Fredikin edusti kahdesti Suomea Eurovision laulukilpailussa. Erityisesti hänet kuitenkin tunnetaan Juha Vainion sanoittamasta Kolmatta linjaa takaisin -kappaleesta. Laulajalta löytyy hittejä usealta vuosikymmeneltä: Pieni nukke, Puhu hiljaa rakkaudesta ja Avaa sydämesi mulle.

Yhdessä pitkän linjan laulajat eivät kuitenkaan ennen tämän kevään kiertuetta varsinaisesti ole esiintyneet.

– Tosin Fredi taisi kyllä olla yksi vierailijoista 2011, kun minulla oli 50-vuotistaiteilijajuhlakiertue, Marion muistelee.

Haastatteluhetkellä kaksikolla on takanaan kolme Kaunotar ja kulkuri -konserttia, joiden saamaa vastaanottoa he kiittelevät. Esiintymisiin on tavoiteltu rentoa tunnelmaa, minkä toivotaan heijastuvan myös yleisöön.

– Tunnelma onkin ollut lämminhenkinen. Kiertueyleisö on juuri sitä yleisöä, joka on kasvanut ja elänyt yhdessä meidän ja kappaleidemme kanssa, Marion kertoo.

– Myös keskinäinen yhteistyömme on toiminut hyvin, laulamme sekä omia että toistemme kappaleita konsertissa, hän jatkaa.

Konsertin ohjelmisto on rakennettu kummankin suosikkikappaleiden varaan.

– Topi Kärki sanoi mulle aina, että laula aina ne hitit, josta sinut tunnetaan. Niitä ihmiset haluavat kuulla, Fredi perustelee.

Monet Marionin ja Fredin tunnetuiksi tekemistä lauluista ovat ikivihreitä. Kumpikin korostaa takavuosien iskelmien tasoa, mistä on osoituksena se, että monet laulut tunnetaan yhä tänä päivänä.

– Voikin sanoa, että niissä melodiat ja laulu itsessään ovat hyviä, Marion toteaa.

Nykyään on laulajien mukaan usein toisin, ja huomio kiinnittyy laulua enemmän kaikkeen muuhun mitä itse kappaleen ympärille on lisätty.

Molemmat laulajat ovat tyytyväisiä siihen, että ikä yhä antaa myöden laulaa.

– Ääni on kaiken A ja O, mutta ei mikään itsestäänselvyys. Laulutunneilla en enää ole moniin vuosiin käynyt, mutta elän säntillisesti, en polta enkä juo. Perusasiat ovat siis kunnossa, Marion sanoo.

Laulutunneilla Fredikään ei käy, eikä koskaan ole käynyt.

– Siinä mielessä olen tainnut olla luonnonoikku, hän toteaa.

– Mutta sulla Fredi onkin ainutlaatuinen ääni, on ihan käsittämätöntä millä alueella, matalasta korkeaan, pystyt liikkumaan, kollega ihastelee.

Artisti onkin iskelmälaulajan uran ohessa esiintynyt myös musikaaleissa ja oopperassa.

Esiintymässä on pitänyt rakkaus lajiin. Lapsenomainen innostus esiintymiseen, kuvailee Marion.

– Vaikka muuten olen ujo, lavalla olen kuin kotonani. Siellä aina innostun, sillä tykkään ja rakastan laulamista sekä laulajan ja yleisön yhteistä energiaa! hän hehkuttaa.

Fredi sanoo nykyään esiintyvänsä, kun pyydetään. Raumalla hän kävi viimeksi pari kolme vuotta sitten laulamassa Lasse Kempaksen taidenäyttelyn avajaisissa.

Marionin ja Fredin Kaunotar ja kulkuri -konsertti 15.3. Rauma-salissa.