Vanhusten kotikäsky ei tarkoita sohvalla makoilua

Fysioterapeutti Tero Smedberg muistuttaa kotitouhuilun olevan vanhuksille nyt tärkeää sohvalla makoilun sijaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ohjeistus neuvoo ikäihmisiä pysyttelemään nyt kotonaan ja välttämään fyysistä kontaktia muihin ihmisiin. Kotikäsky ei kuitenkaan tarkoita pelkkää sohvalla makoilua.

– Jos kuukauden makaa vain sängyssä, menee monta kuukautta, että saa hankittua menetetyn lihasmassan ja kunnon takaisin, 100fysion fysioterapeutti Tero Smedberg kuvailee.

Kotiympäristössä liikkumista kannatta pitää yllä poikkeusoloissakin.

– Mikäli löytyy oma piha, siellä kannatta tehdä pientä kävelylenkkiä. Jos kotona on kuntopyörä tai vaikka stepperi, jota voi käyttää, se on aina parempi.

Senioreiden kotijumpassa vain kekseliäisyys on rajana: tyhjän kokispullon voi täyttää painoksi vedellä.

– Olemme antaneet paljon kotikäyttöön myös kuminauhoja. Se on verraton apuväline, jolla voi treenata koko kropan, Smedberg kertoo.

– Ja kaikkein tärkeintä on nyt makaamisen sijaan pysyä jalkojen päällä ja tehdä omia arkisia kotitouhujaan, hän jatkaa.

Myös tietynlainen armollisuus itselle on poikkeusoloissa tärkeää; monen touhukkaaseen arkeen tottuneen vanhuksen elinpiiri on kutistunut nyt lähinnä kodin neliöihin.

Nortamonkadulta vasta Valtakadun Valtapörssiin muuttaneen 100fysion varauskirjalle on käynyt, kuten monelle muullekin yritykselle: jo tehtyjä tapahtumia on ahkerasti joko siirretty tai peruutettu.

– Olemme kuitenkin edelleen normaalisti auki. Olemme myös keskittyneet ihan törkeän paljon siivoamiseen ja pintojen putsaukseen.

100fysio on jakanut asiakkailleen myös ohjeita kotitreeneihin. Niiden ajatus on hyvä ja suurin osa hallitsee oikeaoppiset liikeradat, mutta välillä toteutus voi ontuakin.

Kotiohjeiden liikkeitä voidaan tehdä ilman ammattilaisen apua väärin.

– Silloin jos puhelin soi ja kuvaillaan, että nyt kolottaa täältä ja täältä, arvaamme kyllä, missä on menty vikaan, Tero Smedberg toteaa.

– Pystymme tarpeen vaatiessa tekemään myös kotikäyntejä, jos asiakas ei uskalla tulla nyt luoksemme.

– Vielä kotikäyntejä ei ole tehty, mutta se voisi olla tässä tilanteessa seuraava vaihe, Smed-berg tuumii.

Vaikka 100fysion varauskirjassa on nyt hiljaisempaa, voi se tilanteen normalisoiduttua alkaa täyttyä ahkerastikin.

 – Mikäli nyt on linnoittauduttu pidemmäksi aikaa sinne sohvalle tai vastaavasti tehty etätöitä kotikutoisilla työpisteillä, joissa on huono ergonomia, se alkaa kohta tuntua pian kropassa.

– Korostaisin kuitenkin sitä, että tässä tilanteessa pitää nyt ottaa vähän rauhallisemmin, luottaa omiin tukiverkostoihin ja pysyä mahdollisimman paljon kotona, Smedberg päättää.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille ”Vielä yksi reissu kauppaan ja siihen loppuvat huitelut” – Bernoullit ottavat suositukset tosissaan