Vapaa-ajanohjaaja pitää elämän touhukkaana – Saga Palvelutalo Kanalinranta täyttää ensi vuonna jo 20 vuotta

Erilaiset liikunnalliset toimintahetket ovat palvelutalon asukkaiden mieleen. Uudet kuntosalivälineet ovat kovassa käytössä. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Palvelutalojen arki voi parhaassa tapauksessa olla täynnä touhua ja toimintaa. Näin näyttää olevan ainakin ensi vuonna 20 vuotta täyttävässä Saga Palvelutalo Kanalinrannassa, jossa päiväohjelman laadinnasta vastaa oma vapaa-ajanohjaaja.

– Suunnittelen viikko-ohjelmat asukkaiden toiveiden mukaan. Erilaiset liikuntahetket ovat hyvin suosittuja. Lisäksi lukupiiri kiinnostaa aina. Nyt meillä on alkamassa keskustelukerho ruotsin kielellä, kertoo vapaa-ajanohjaajana ja hoitajana toimiva Sirpa Yli-Kauhaluoma.

Yli-Kauhaluoma kertoo, että palvelutalossa on järjestetty myös erilaisia juhlia kuten yhden asukaspariskunnan 70-vuotishääpäiväjuhla.

Sagan asukkaiden keski-ikä lähenee 90 vuotta ja 98 asukaspaikasta noin 90 on täynnä. Erityistä huolenpitoa tarvitseville on myös oma 18-paikkainen ryhmäkoti.

– Ryhmäkoti on erityisesti suunniteltu muistisairaille ja henkilöille, jotka tarvitsevat hoitajien välitöntä läheisyyttä, selvittää johtaja Sanna Järvenpää.

Anna-Liisa Rautiainen ja hänen miehensä Aarne ovat asuneet Kanalinrannassa reilun vuoden verran.

Saga Kanalinranta tarjoaa myös lyhytaikaista asumista, jonka suosio on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi.

– Meille tullaan yhä useammin esimerkiksi putkiremontteja pakoon. On meillä asuttu myös Rauman seudulle suuntautuneen kesälomareissunkin aikana.

Viime vuosina yksityisten hoivapalvelujättien ympärillä on puhaltanut myrskytuulet.

Syytöksiä on tullut niin hoitajapulasta kuin huonosta hoivasta ja hoidosta.

– En ole ollut kovin huolissani käydystä keskustelusta, sillä meillä on kaikki asiat kunnossa. Meidän ei ole tarvinnut muuttaa toimintatapojamme. Sen sijaan toimintaa pitää aina kehittää, ja jatkuvaa keskustelua pitää käydä niin henkilöstön kuin asukkaiden ja omaistenkin kanssa.

Johtaja Sanna Järvenpää (vas) ja vapaa-ajanohjaaja Sirpa Yli-Kauhaluoma kertovat, että yhä useammin Sagaan tullaan asumaan myös lyhytaikaisesti.

Saga Palvelutalo Kanalinrannassa on henkilökuntaa noin 40. Työ on välillä hektistä ja nopeisiinkin muutoksiin tulee olla valmis.

– Meillä on osaava ja motivoitunut henkilökunta, joka on suuri voimavaramme. Se on myös laadun lähtökohta.

Keskusteluyhteys on myös hyvä. Yhdessä etsimme mahdollisiin ongelmiin ratkaisuja, vakuuttaa Järvenpää.

Anna-Liisa Rautiainen ja hänen miehensä Aarne ovat asuneet Saga Palvelutalo Kanalinrannassa reilun vuoden verran.

Haastatteluhetkellä pariskunta jumppaa innokkaasti palvelutalon ”kuntosalissa” Mikko Setälän johdolla.

– Mieheni sai aivoverenvuodon, minkä vuoksi meidän piti miettiä asuminen uudestaan. Lähtökohtana oli se, että halusimme asua yhdessä. Täällä olemme olleet tyytyväisiä.

Anna-Liisa Rautianen vakuuttaa, että aika ei Sagassa tule pitkäksi.

– Täällä on kaikenlaista touhua aina jumpasta musiikkiin, toteaa Rautiainen hymyillen.