Vauvaperheet lähes 300 Suomen kunnassa saavat neuvolasta nyt lahjaksi kirjakassin

Lukulahja lapselle -kirjakassiin on pakattu lorukirja vauvalle, iltasatukirja, lukumitta, eli seinälle kiinnitettävä esite lukemisen merkityksestä eri-ikäiselle lapselle, lorukortit sekä kutsukortti kirjastoon. Kuva: Rami Lappalainen

Kirjakassilahjoituksen takana on Lukukeskus, joka tukee lapsiperheiden lukutottumuksia Suomen Kulttuurirahaston rahoittamalla kolmevuotisella Lukulahja lapselle -ohjelmalla.

Kirjakassi jaetaan kaikille vuosina 2019–2021 syntyville vauvoille. Neuvolassa jaettavalla kirjakassilla pyritään vaikuttamaan perheiden lukutottumuksiin heti lapsen syntymästä lähtien.

Vauvojen lorukirjan ja iltasatukirjan lisäksi kassiin on pakattu tietoa ääneen lukemisen merkityksestä lapsen hyvinvoinnille ja perheen vuorovaikutukselle.

– Olin yllättynyt saadessamme neuvolasta kassin. Hienoa, että lukemisen hyötyjä nostetaan esille. Uskon, että tämä kirjakassi tuo muutosta lapsiperheiden lukemiseen, kahdeksan kuukauden ikäisen Danielin äiti Ira Menna Raumalta kertoo

Lukulahja lapselle -kirjakassi jaettiin ensimmäisen toimintavuoden aikana yli 65 000 vauvaperheelle neuvoloissa ympäri Suomen.

Kirjakassien jakaminen ei ole osa virallista neuvolaohjelmaa, joten oli tärkeää saada terveydenhoitajat mukaan toimintaan.

– Terveydenhoitajat ovat laajasti tunnistaneet ääneen lukemisen merkityksen lapsen kehitykselle ja ovat tilanneet kirjakasseja jaettavaksi yli odotusten. Olemme kiitollisia yhteistyöstä neuvoloiden ja terveydenhoitajien kanssa. Tieto lapselle lukemisen tärkeydestä kuuluu tasapuolisesti kaikille vanhemmille, Lukulahja lapselle -ohjelman hankepäällikkö Emmi Jäkkö iloitsee.

Myös korona-epidemiasta johtuva poikkeuskevät on vaikuttanut suomalaisperheiden lukemiseen. Lukukeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan lähes joka neljännessä lapsiperheessä on luettu tänä keväänä tavallista enemmän.

Tutkimusyhtiö Innolinkin toteuttamassa kyselyssä selvitettiin myös laajemmin perheiden lukutottumuksia.

Yli kolmannes vanhemmista kertoi lukevansa lapselleen, koska neuvolassa oli muistutettu lukemisen tärkeydestä. Tulos osoittaa Lukulahja lapselle -ohjelman tärkeyden ja neuvolasta saatavan valistuksen merkityksen. Hankkeen vaikutuksia seurataan koko kolmen vuoden ajan.

Lukulahja lapselle -kirjakassit ovat maksuttomia kaikille neuvoloille. Kirjakasseja voi tilata Lue lapselle -verkkopalvelusta.

Kirjakassi on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi ja myöhemmin tänä vuonna myös saamenkielillä ja yleisimmillä maahanmuuttajakielilllä.