Vedenpärskeitä, tuttuja sävelmiä ja riemua – niistä on vesimuskari tehty

Raumalainen Anna-Maija Packalén kehitti oman musiikkipainotteisen vauva- ja lapsiuintikonseptin.

Pienet sormet rutistavat vedessä kelluvaa marakassia. Ympärillä uiskentelee muitakin värikkäitä esineitä, joista lähtee mukava ääni.Välillä ohjaaja laulaa tuttuja lastenlauluja. Lauluun yhtyvät myös muut aikuiset, kukin oman osaamisensa mukaan.

Lämpimässä vedessä, oman aikuisen turvallisessa otteessa, on lempeää tutustua veteen yhdessä saman ikäisten lasten kanssa.

Anna-Maija Packalénin kehittämä musiikkipainotteinen vauva- ja lapsiuinti, vesimuskari, tutustuttaa lapset vesielementtiin musiikin ja rytmin säestyksellä.

Vesimuskaritoiminta alkaa keväällä Rauman uimahallissa. Toinen ryhmä on 3–5-vuotiaiden musiikkipainotteinen uimakoulu ja toinen vauvaryhmä.

Musiikki on kuulunut raumalaisen Packalénin elämään lapsuusvuosista asti.Hän kävi musikkileikkikoulussa, lauloi nuorisokuorossa ja opiskeli klassista pianonsoittoa.

Luokanopettajakoulutuksessakin hän valitsi taide- ja taitopainotteisuuden. Myöhemmin hän on vielä syventänyt alan osaamistaan opiskelemalla musiikkiterapiaa.

– Musiikin lisäksi minua on aina kiehtonut veden elementti. Se on painoton, ihoa vasten tuntuva, voimaannuttava kokemus, joka kannattelee ja vie mukanaan, hän kuvailee.

Vuonna 2012, ennen esikoisensa syntymää, Packalén päätti kouluttautua vauva- ja perheuinnin ohjaajaksi Tampereella.

– Hakeuduin käytännön harjoituspaikkoihin muiden muassa Helsinkiin ja Turkuun. Tutustuin tämän kautta lähemmin Turussa Annukka Aarnioon, joka järjestää siellä vauvauinteja ja liikuntapalveluita. Seuraavat vuodet hainkin häneltä oppeja niin osallistuen vauvauinteihin omien lasteni kanssa kuin toimien vauva- ja sisaruintien ja vesipeuhulan ohjaajana. Raisiossa ohjasin lisäksi muutamaa uimakoulua.

Anna-Maija Packalén alkoi kuitenkin kaivata vauvauinteihin enemmän koko ryhmän yhteistä toimintaa – ja tietenkin musiikkia.Kesällä 2016 hän rohkaistui, ja varasi Turun Caribiasta altaan yksityiskäyttöön vesimuskaria varten.

– Pidin Turussa säännöllisesti vesimuskaria sekä taaperoille että vauvoille. Raumalla pidin ensimmäisen vauvaryhmän viime vuoden syksyllä. Viime keväänä Raumalla oli joitakin satunnaisia taaperoikäisten vesimuskareita.

Vesimuskarissa käytetään veteen soveltuvia, kelluvia rytmisoittimia kuten esimerkiksi rytmimunia, marakasseja, boomwhackerseja ja quiroa.

– Toiminnan alussa heläytän äänikelloja, ja tamburiinilla pystyn antamaan merkkejä altaan laidalta, esimerkiksi potkun rytmiksi. Kaikki musiikki tuotetaan itse eli ohjaaja ja ryhmäläiset laulavat ja soittavat. Kieroon ei katsota, ellei aikuinen tai lapsi näin halua tehdä, mutta yrittämään ja osallistumaan kannustetaan, Packalén hymyilee.

Lauluiksi hän on valinnut jo monille aikuisille tuttuja ja helppoja lastenlauluja menneiltä vuosikymmeniltä.

– Aikuinen voi keskittyä ensisijaisesti läsnäoloon ja yhdessä tekemisen riemuun lapsen kanssa.

Packalén muistuttaa, että vesimuskari antaa lapselle perusvalmiuksia paitsi veden, myös itsensä kohtaamiseen.

– Itseilmaisu- ja vuorovaikutustaidot kehittyvät, ja alkeisuimatekniikka tulee tutuksi. Lisäksi vesimuskareissa on todella kivaa! Välillä meininki on ollut jopa aika villiä; lapset ovat tohinoissaan, vesi pärskyy ja jalat sutivat, Anna-Maija Packalén nauraa.

Kevään vesimuskarit alkavat Raumalla lauantaina 2. helmikuuta. Muskareita on joka toinen lauantai 4. toukokuuta asti. Vauvaryhmä (+3 kk - 1v) kokoontuu kello 10–10.30 ja musiikkipainotteinen uimakoulu (3–5 v) kello 10.30–11. Molemmissa ryhmissä on kymmenen paikkaa ja muutama varapaikka. Vesimuskari on maksullinen. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut