Vegaanihaasteen aikana syödään paljon muutakin kuin pelkkää porkkanaa, vakuuttaa tuutori

”Oma ruokavaliomottoni on Syö sateenkaari”, Vegaanihaasteen laitilalainen tuutori Lotta Huuhtanen sanoo. Hänen kauppareissuillaan suurin osa ajasta kuluu hedelmä- ja vihannesosastolla. Erikoiset hedelmät ovat tulleet tutuiksi vegaanikuukausien aikana. Kuva: Henriikka Korte

Yli 11 000 suomalaista on vastannut myöntävästi haasteeseen syödä ainoastaan kasviperäisiä tuotteita tammikuussa.

Vegaanihaasteen osallistujien määrä on nyt kaksi kertaa suurempi kuin viime vuonna, eli kasvisruoka tuntuu kiinnostavan enemmän kuin koskaan.

Vegaaniruokavalion alkutaipaleella kulkevat saavat haastekuukauden ajan tukea tuutoreilta. Yksi heistä on Laitilassa asuva Lotta Huuhtanen.

Laitilalainen tuutori on tottunut ”Mitä sinä sitten syöt?” -kummasteluihin. Hän on ollut kasvissyöjä yli 10 vuotta ja vegaani toista vuotta.

– Vaikka mitä! Vaikka lihapiirakoita, nakkeja, kebabia tai jätskiä, jos tekee mieli. Ruoissa ei vain ole mitään eläinperäistä, hän alleviivaa.

Vegaanius tuntui Huuhtasesta luontevalta monen kasvisruokavaliovuoden jälkeen.

– Oma terveys, ympäristöasiat ja eläinten oikeudet koskettavat minua. Vegaaniksi ryhtymistä ei ole tarvinnut katua päivääkään.

Lotta Huuhtasen mielestä Vegaanihaasteessa on parasta uutta ruokavaliota kokeilevien innostus.

– Moni huomaa, ettei vegaanin ruokavalion noudattaminen olekaan niin vaikeaa. Eikä varsinkaan pelkkää porkkanan ja salaatin syömistä!

Hän toivoo, että ihmisten tietoisuus kasvaa Vegaanihaasteen ansiosta. Syrjäkylien pikkukaupatkin myyvät jo kasvimaitoja.

– Se tässä muoti-ilmiössä on hyvä juttu, että nykyään vegaani saa jotain syödäkseen, menee sitten melkein minne vain.

Tuutorina Huuhtanen vastaa reaaliaikaisesti osallistujien sähköposteihin.

– Tehtäväni on auttaa tyhmissä ja ei niin tyhmissä kysymyksissä, hän lupaa.

Aloittelevat vegaanit pohtivat usein samoja pulmia. Moni ensikertalainen yllättyy, kun kuulee esimerkiksi maidon, kananmunien ja voin jäävän vegaanin ruokavalion ulkopuolelle.

Vegaani ei syö mitään eläinperäistä. Näiden tuotteiden korvaamisen sijaan Huuhtanen kehottaa tutustumaan vegaanin omaan ruokaympyrään.

– Kun ryhdyt vegaaniksi, et ryhdy korvaamaan yksittäisiä ruokia, vaan kaikki menee uusiksi.

Myös kasvisruokien maustaminen ja vatsavaivat mietityttävät monia.

– Kasvisruokien maustaminen on ihan eri juttu kuin liharuokien, ja vatsavaivat taas johtuvat siitä, että vegeruokavaliossa on enemmän kuitua kuin tavallisen sekasyöjän ruokavaliossa, Huuhtanen vastaa.

Moni vastaanottaa Vegaanihaasteen puhtaasta mielenkiinnosta. Se on Huuhtasen mielestä hieno asia, mutta yhtä syytä lähteä mukaan hän ei kelpuuta.

– Jotkut luulevat, että vegaaniruokavaliolla laihtuu. Vegaanius ei ole dieetti, vaan ihan normaali ruokavalio, hän muistuttaa.

Liian vähän syöminen on Huuhtasen mukaan etenkin naisten ongelma.

– Terveellistä vegaaniruokaa voi syödä todella paljon, toteaa Huuhtanen, joka on koulutukseltaan liikunnanohjaaja, personal trainer ja ravintoterapeutti.

Huuhtanen muistuttaa, että Vegaanihaaste keskittyy vegaaniuteen ainoastaan ruoan suhteen. Osa vegaaneista välttelee eläinperäisiä tuotteita myös muilla elämänalueilla, esimerkiksi pukeutumisessa.

Vegaanihaasteeseen osallistuvan välttämättä täydy ryhtyä heti 100-prosenttiseksi vegaaniksi.

– Voihan sitä kokeilla vaikka kasvispäivää pari kertaa viikossa, Huuhtanen ehdottaa.

”Moni huomaa, ettei vegaanin ruokavalion noudattaminen olekaan niin vaikeaa. Eikä varsinkaan pelkkää porkkanan ja salaatin syömistä!”
Lotta Huuhtanen

11 000 osallistujan rajapyykki ylittyi jo

Tammikuun 2018 Vegaanihaasteen on vastaanottanut yli 11 000 suomalaista.
Etunenässä osallistumisestaan ovat kertoneet julkisuudesta tutut nimet, elokuvaohjaaja Aku Louhimies, muusikko Kasmir ja taiteiija Paola Suhonen. Tempauksen kummi on näyttelijä Riku Nieminen.
Vegaanihaasteen järjestäjätiimistä huomautetaan, että todellisuudessa osallistujamäärä on kerrottua suurempi, sillä mukana on perheellisiä, jotka kokkaavat kasvisruokaa myös muille perheenjäsenille.
Oikeutta eläimille -yhdistys järjestää vegaanihaasteen Suomessa viidettä kertaa. Ideana on syödä ainoastaan kasviperäisiä ruokia kuukauden ajan.

Miten mukaan?

  • Vegaanihaasteen vastaanottaminen tapahtuu osoitteessa vegaanihaaste.fi.
  • Ilmoittautua voi vuoden ympäri, eikä osallistuminen maksa mitään.
  • Osallistujat saavat 31 päivän ajan sähköpostikirjeen, joka sisältää ravitsemustietoa, vegaanireseptejä ja vinkkejä vegaanille sopivista herkuista, välipaloista ja pikaruuista.
  • Halutessaan osallistuja saa vegaanituutorin yhteystiedot. Tuutorilta voi kysyä apua ja vinkkejä uuteen ruokavalioon liittyen. Alkuun pääsee sähköpostilla ja Facebook-ryhmissä, mutta osa tuutoreista on luvannut tarvittaessa tavata myös kasvokkain.
  • Tapahtuma löytyy Facebookista nimillä Vegaanihaaste ja Vegaanihaaste tammikuu 2018. Kotisivujen osoite on vegaanihaaste.fi.