Veikeitä hahmoja keskosten turvaksi

Kurssilainen Tiina Uitto innostui Johanna Maijalan kera virkkaamaan turvalonkeroita Porissa hoidossa oleville keskosille. Kuvat: Pekko-Joonas Rantamäki

Kansalaisopiston käsityöryhmän luokan pöydällä lepäilee lonkero poikineen. Herttaisen pieniä mustekaloja näkyy kaikissa kirkkaissa väreissä ja lisää syntyy silmukka silmukalta. Mielikin tekijöillä on korkealla, sillä käsitöissä on aina jokin pieni oma lisänsä, kun tietää, että ne tulevat tarpeeseen.

Turvalonkerot ovat virkattuja mustekalahahmoja, jotka tuovat lohtua keskosille elämän ensimmäisinä viikkoina.

Tarkoituksena on antaa pienille sormille näperrettävää, paitsi turvan, myös käytännön näkökulmasta. Kun vauvalla on vieressään turvalonkero, saa keskoskaapin johdot olla rauhassa.

Ryhmän opettaja Johanna Maijala innostui turvalonkeroista nähdessään niistä juttua Facebookissa, ja saman oli bongannut myös kurssilainen Tiina Uitto. Niinpä turvalonkeroita alettiin virkata jo samalla viikolla.

– Viime keväänä teimme keskosille pipoja, tumppuja ja villasukkia, jotka lahjoitimme Satakunnan keskussairaalaan. Tänä vuonna tämä tuntui hyvältä idealta, Maijala kertoo.

Turvalonkero on helppo ja nopea tehdä, vaikkei olisikaan kovin taitava käsitöissä.

Turvalonkerotkin lahjoitetaan eteenpäin Poriin, jahka ne ovat ensin olleet esillä huhtikuisessa kansalaisopiston kevätnäyttelyssä.

Kysyntää turvalonkeroille on jatkuvasti, sillä ideana on, että perhe saa sen kotiinsa, kun sairaala-aika on ohi.

Lisäksi turvalonkeroita voidaan antaa myös täysiaikaisille vauvoille, joilla heilläkin on kova tarve hypistellä jotakin.

– Tästä saa molemmat osapuolet jotakin, sillä tekijätkin kokevat tämän kovin merkittäväksi. Kyseessä on pieni, mutta tärkeä asia, Maijala kertoo.

Viime keväänä kansalaisopistolla järjestettiin myös hyväntekeväisyyspäivä, jolloin kuka tahansa saattoi tulla tekemään käsitöitä, esimerkiksi Unifec-nukkeja, jotka lahjoitettiin eteenpäin. Paikalla oli myös hyväntekeväisyysjärjestöjä esittelemässä toimintaansa.

Tästä oli tarkoitus tehdä perinne, mutta tänä keväänä se jäi kiireiltä.

Maijalan mukaan idea kuitenkin elää edelleen, joten luvassa on jossain vaiheessa vastaava tempaus.