Veronpalautusmuutos ei vielä näy joulukaupassa Raumalla

Raumalla vietetään Tonttujen yötä perjantaina 13. joulukuuta. Kuva: arkisto / Pekka Lehmuskallio

Perjantaina Raumalla vietettävä Tonttujen yö käynnistää viimeistään monissa perheissä joululahjahankintojen ajan, kun perheet tulevat Vanhaan Raumaan nauttimaan ohjelmasta ja pitkään auki olevista kaupoista.

Kauppahuone Riverin Jani Vikkulan mukaan joulukauppaa on tehty jo marraskuusta lähtien, mutta virallisesti hän laskee kaupan alkavan juuri tuosta viikonlopusta.

– Se meillä ainakin ratkaisee ihan selvästi sen joulun myynnin. Vaatelahjat yleensäkin jätetään aika viime tippaan.

Vikkulan mukaan myynnit ovat olleet ainakin tähän saakka suurin piirtein viime vuoden tasolla, vaikka yksi selkeä muutoskin on.

– On mielenkiintoista nähdä, onko tällä uudella veronpalautuskäytännöllä vaikutusta joulukauppaan.

Joulukaupan on perinteisesti ajateltu alkaneen juuri veronpalautusten saamisen jälkeen.

Aiemmista vuosista poiketen iso osa sai veronpalautuksensa jo elo-syyskuussa, joten tänä jouluna arvioidaan ihmisillä olevan vähemmän rahaa säästössä joulua varten.

Nordean perinteisen joulubudjettitutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat käyttää joulumenoihin kaikkiaan 530 euroa aikuista kohden. Summa on noin sata euroa vähemmän kuin viime vuonna.

Kokonaissummasta noin 330 euroa käytetään lahjoihin ja loput 200 euroa muihin joulukuluihin. Summat ovat Nordean mukaan paluuta parin vuoden takaisiin lukuihin.

– Onhan siinä iso ero, mutta en minä henkilökohtaisesti usko että se vaikuttaa niin paljon, Vikkula viittaa Nordean tutkimukseen.

Tämän joulun kauppaa värittää veronpalautusuudistuksen lisäksi toinen muutos, joka ainakin Vanhan Rauman Kirjakaupan kauppiaan Päivi Luosman mukaan näkyi merkittävästi ostokäyttäytymisessä.

– Se erikoisuus tässä on, että postilakon loppumisen jälkeen ihmiset ovat tulleet pikkuisen jopa aikaisemmin joulukaupoille. En tiedä sitten, onko tässä ollut kyse niistä lahjoista, jotka halutaan lähettää, ja ollaan hieman aikaisemmin liikkeellä, Luosma arvioi.

– Viime viikko oli selvästi viime vuoden vastaavaa vilkkaampi. Uskon vahvasti, että juuri tästä oli kyse.

Postilakko vaikutti luonnollisesti paljon ihmisten intoon lähettää ja hankkia joulukortteja.

Tämäkin muuttui Luosman mukaan täysin lakon loppumisen jälkeen, ja kortit ovat taas tehneet kauppansa.

Sekä kirjat että vaatteet ovat perinteisesti joululahjojen kestosuosikkeja.

Jani Vikkulan mukaan vaatteista alusvaatteet ja yöasut ovat lahjaklassikkoja, mutta hänellä on heittää myös yksi trendikäs vinkki pukinkonttiin.

– Se alkoi oikeastaan jo viime vuonna, sillä naiset ovat nyt halunneet ostaa miehilleen paljon kuosipaitoja. Ennen heillä on ollut ruutupaitoja, niin nyt voisi olla kukkasia tai muita.

Vanhan Rauman Kirjakaupassa paikalliset ovat nousseet Luosman mukaan ykköstuotteiksi.

– Ehdottomassa kärjessä on Heli Laaksosen uusi runokirja Aurinko. Porkkana. Vesi. Edesmenneen Hannu Heinon Rauman lasten satukirjasta tehty uusintapainos on hyvänä kakkosena.

Luosman mukaan perjantaina kello 18 alkava Tonttujen yö on tapahtuma, jota odottavat niin asiakkaat kuin kauppiaatkin.

– Silloin ollaan koko perheen voimin liikkeellä. Se on joulukaupan yksi kohokohta, vaikka sunnuntaiaukioloajatkin on löydetty.
Vaikka koko perheen kanssa tehdyissä jouluostoksissa lahjan yllätyksellisyyttä on vaikeampi säilyttää, on Luosman mukaan monissa perheissä otettu tilanteesta hyöty irti.

– Siinä vanhemmat kuulostelevat, mikä lahja olisi lasten mieleen. Sitten isä tai äiti tulee sen myöhemmin hakemaan, Luosma naurahtaa.