Vesalainen sai vihdoinkin kutsun rakkaan koripallon pariin

Koripallo on Joni Vesalaiselle (vas.) omin laji. Keskiviikkona hän oli vetämässä treenit Rauma Basketin A-pojille. Kuva: Pekka Lehmuskallio

– Täytyy ajatella!

Joni Vesalaisen huudot raikuvat Raumanmeren koulun liikuntasalissa, kun hän haastaa Rauma Basketin A-poikia parempiin suorituksiin.

Vesalainen ei ole ensimmäistä kertaa koripallotreeneissä, mitä varsinkaan Raumalla moni ei ehkä julkisuudessa viihtyvästä urheilupersoonasta tiennyt.

Vesalainen, 51, tunnetaan Raumalla jääkiekon – Lukon, Liigan, JYPin ja tulevaisuudessa Jukureiden – myyntimiehenä. Valtakunnallisesti hänet muistetaan ehkä parhaiten jalkapalloseura JJK:n värikkäänä toimitusjohtajana.

Vesalainen on tehnyt myyntihommia myös lentopallon parissa, mutta omin laji on kuitenkin koripallo.

– Sinänsä hauska homma, että olen myynyt niin montaa muuta lajia, mutten ikinä korista pientä mainosmyyntiä lukuunottamatta. Ehkä ihan hyväkin. Jalkapallossa maltoin pysyä poissa pukukopista, mutta koripallossa en olisi pystynyt, Vesalainen naurahtaa.

Ei olisi pystynyt, koska hän on niin monet kerrat ollut siellä ensin pelaajana ja sitten valmentajana.

Kuusivuotiaana koripallon aloittanut Vesalainen pelasi itse myös jalkapalloa ja salibandya, mutta korisparketilla siivet kantoivat aina nuorten EM-kisoihin ja SM-sarjapelaajaksi asti.

Vesalainen pelasi jyväskyläläisen HoNsU:n edustusjoukkueessa kahdeksan vuotta 1979–86 ja oli nostamassa joukkuetta pääsarjaan.

HoNsU-uran alkutaipaleelta hän muistaa tuimat väännöt Gerald Lee senioria vastaan, joka nousi myöhemmin Uudenkaupungin koripallolegendaksi.

– Lee pelasi tuolloin divaria Helsingin NMKY:ssä. Kerran hän sanoi, että vetää mua turpaan. Sanoin, että anna tulla. En kerro mitä muuta sanoin, mutta ei antanut, Vesalainen virnistää.

Joni Vesalainen pelasi itse koripalloa parikymppiseksi. Nuorten EM-kisojen nelossija ja pääsarjanousu HoNsU:n kanssa ovat uran parhaita muistoja.

Rauma Basketin treenit päättyvät heittokisaan. Sen jälkeen Vesalainen astelee salin laidalle, heittää Risto Dufvalle lukkohihnaisen pillin ja kiittää tätä lainasta.

On Vesalaisella joskus omakin pilli ollut, mutta sitä ei ole viime vuosina tarvittu.

Hän valmensi peliuransa jälkeen HoNsU:n A90-junioreita, jotka saivat kaudeksi 2006–07 ikimuistoisen kutsun koripallon Pohjois-Euroopan Liigaan. Projekti päättyi vuoden 2009 SM-pronssiin.

– Se olikin seuraava mitali sen jälkeen, kun olin itse voittamassa HoNsU:n A-junioreissa SM-hopeaa vuonna 1984, Vesalainen kertoo.

Pronssijoukkueessa pelasivat muun muassa oma Eemeli-poika ja Niko Malinen, joka siirtyi Vesalaisen järjestelemänä vuonna 2011 Uudenkaupungin Korihaihin.

HoNsU:n valmennusajoilta Vesalaisella on myös heittää tempaus, joka voisi ehkäistä nykyistä drop out -ilmiötä. Joukkue teki kahdesti kahden vuoden Selvä peli -sopimuksen.

– Idea oli kopioitu jyväskyläisestä koulusta. Jos pojat olivat kahden vuoden ajan ilman alkoholia, tupakkaa ja huumeita, vanhemmat kustansivat matkan ulkomaille. Noiden vuosien aikana yksi poika putosi pois, Vesalainen taustoittaa.

 "Olin ehtinyt jo toivoakin, että joku ottaa yhteyttä. Itse kun en kehdannut itseäni tarjota."

Salivuoroa on vielä jutustelun jälkeenkin jäljellä. Basketin pojilla riittää intoa jäädä heittelemään, joten Vesalainen lyö vielä pelit käyntiin.

– Kysyin treenien jälkeen, että haluatteko mun tulevan uudestaan. Yksi poika sanoi todellakin. Se on mun palkka, Vesalainen heittää.

Myös RaBan A-poikien joukkueenjohtaja Pirkka Annila varmistaa, että uuden koutsin kanssa palataan asiaan.

– Olin ehtinyt jo toivoakin, että joku ottaa yhteyttä. Itse kun en kehdannut itseäni tarjota, Vesalainen hymyilee.

Koripallokoutsina ei ole ainakaan myyntimiehen rooli jäänyt päälle.

 

Rauma Basket

  • Rauma Basketin A-nuoret pelaavat läntisen alueen I-divisioonassa.
  • Keskiviikkona A-nuorille treenit vetänyt Joni Vesalainen arvioi, että joukkueessa on kehityskelpoisia pelaajia.
  • Veikka Annila, Lauri Nordman, Mauri De Meulder ja Paavo Tuomola ovatkin jo käyneet valmentaja Andre Upshawin kyydillä hakemassa kovempia treenejä valtakunnallisessa I-divisioonassa pelaavasta Korihaiden A-nuorista.
  • RaBalla on junioripuolella myös C-poikien sekä kaksi mikro- ja minipoikien joukkuetta.
  • RaBan miesten edustusjoukkue on pelannut parhaimillaan II-divisioonaa, viimeksi kaudella 2008-09. Nykyään miesten joukkueet pelaavat nelos- ja vitosdivarissa.