Vessahätä yllättää Vanhassa Raumassa – mistä löytää helpotuksen hädän hetkellä?

Kauppatorin huoltorakennuksen vessa on toinen Vanhan Rauman yleisistä vessoista. Se on käytettävissä vain torin palveluaikoina.
Kauppatorin huoltorakennuksen vessa on toinen Vanhan Rauman yleisistä vessoista. Se on käytettävissä vain torin palveluaikoina. Kuva: Juha Sinisalo

Lukija otti yhteyttä toimitukseemme kysyäkseen Rauman keskustan yleisistä vessoista. Hän oli ystävänsä kanssa iltakävelyllä törmännyt tilanteeseen, että vessahädän yllättäessä Vanhasta Raumasta ei löytynyt avoinna olevaa yleistä wc:tä.

Rauman keskustassa on kaksi yleistä vessaa: kauppatorin huoltorakennuksessa sekä Savilan mutterirakennuksessa. U:gin Torimyynnin omistaja Ove Lindström toimii Rauman kauppatorin torivalvojana ja vastaa siten myös torin yleisestä vessasta. Torin vessa on maksuton, ja se on avoinna ympäri vuoden torin palveluaikoina eli pääsääntöisesti maanantaista lauantaihin kello 8–14.

– Torin vessan on ajateltukin olevan lähinnä vain toriasiakkaiden käytössä ja siksi sen käyttö on sidottu toriaikoihin, Lindström kertoo.

Huoltorakennuksessa sijaitsee toinenkin vessa, mutta se on vain torikauppiaiden käytössä.

Savilan mutterirakennuksessa on naisten ja miesten vessat sekä esteetön vessa.
Savilan mutterirakennuksessa on naisten ja miesten vessat sekä esteetön vessa. Kuva: Sanni Ämmälä

Torin vessaan on kohdistettu jonkin verran ilkivaltaa, ja muutaman kerran sieltä on löytynyt huumeruiskuja. Myös Uudenkaupungin torin torivalvojana toimiva Lindström tosin toteaa, että Rauman torivessa on saanut Uuteenkaupunkiin verrattuna olla hyvin rauhassa; erityisesti ilmojen kylmetessä nuoriso löytää tiensä U:gin yleisiin vessoihin ”pois vanhempien katseen alta”.

– Enimmäkseen ilkivalta on Raumalla ollut sitä, että kun aamulla vessaan on tuotu runsaasti lisää vessapaperia, puoleen päivään mennessä ne ovat jo hävinneet. Joku oikeasti jaksaa näköjään nähdä vaivaa tuollaisen eteen, Lindström naurahtaa.

Lindströmin korviin ei ole kantautunut toiveita useammasta vessasta torin lähettyvillä.

– Olen ymmärtänyt, että yleisiä vessoja on monessa kaupungissa nimenomaan vähennetty. Kustannukset ovat aika kovia, ja esimerkiksi ilkivalta tuo yllättäviä lisälaskuja.

Savilan mutterirakennuksessa sijaitsevat yleiset vessat otettiin muutaman vuoden tauon jälkeen käyttöön, kun keväällä rakennukseen avattiin matkailuneuvonta. Erilliset naisten ja miesten vessat ovat tällä hetkellä avoinna aamuviidestä keskiyöhön, esteetön vessa on avoinna matkailuneuvonnan aukioloaikojen mukaan kello 10–17.

Vessan oven saa auki puhelinsoitolla, ja yhden euron hintainen vessakäynti veloitetaan puhelinlaskun yhteydessä.

– Puhelinsoitto on helppo tapa, eikä mukana tarvitse olla euron kolikkoa, jota harvemmalta edes löytyy tänä päivänä lompakosta, sanoo Rauman kaupungin kiinteistöpäällikkö Lauri Sillanpää.

Vessan lähinnä nimellinen maksu varmistaa sen ”järkevää käyttöä”. Sillanpää ei sano varmaksi, mutta arvelee aiemman käytöstä poistamisen johtuneen vessassa tapahtuneesta huumeidenkäytöstä.

Matkailuneuvonta palvelee Savilassa elokuun loppuun asti, mutta mutterirakennuksen vessojen aukiolosta talven aikana ei ole toistaiseksi tehty päätöstä.