Vieraskynä: Hullut kylpee niin että nahka palaa

Suomalaiset ovat aikojen alusta toimittaneet saunoissa monenlaisia asioita.

Ennen muinoin siellä synnytettiin, nykyään saunoissa jaetaan ystävien kanssa ilot ja surut. Mitä vanhempi sauna, sitä paremmat löylytkin, useimmiten.

Hollantilaisissa kodeissahan saunoja ei yleensä ole, mutta valtavia saunakeskuksia sen sijaan on kaikkialla.

Näissä yleisissä saunoissa jalopuuta, kalliita design-kaakeleita eikä luksusporeammeita ole säästelty. Kaikki on niin hienoa.
Suomalaisia saunojakin on useita.

Kun minä, suomalainen saunanrakastaja, pääsin Hollannissa mukamas suomalaiseen saunaan, oli minulla kerrakseen ihmetyksen aiheita.

Ovessa luki Finse sauna (suomalainen sauna). Saunassa ei saanut heittää löylyä, eikä siellä saanut puhua.

Paikalliset kärvistelivät nahkojaan täysin rutikuivassa saunassa, ihmettelivät paheksuvin katsein puheripuliani, minkä sitten ymmärsin lopettaa, nähtyäni seinällä kullatun ja kristallein koristellun kyltin, missä luki; absolute silence.

Koska suomalaisia saunoja samaisessa paikassa oli useita, annoin hollantilaisten Suomi-saunoille vielä toisen mahdollisuuden, jokseenkin turhaan.

Seuraavaan Finse saunaan oli ripusteltu lisää kylttejä. Saunoa eivät saaneet lapset, eivätkä raskaana olevat, puhuminen oli edelleen ehdottomasti kielletty, löylynheitosta puhumattakaan.

Tämän saunakokemuksen jälkeen päätin, että hollantilaisten ystävieni on ehdottomasti päästävä aitoon ja oikeaan suomalaiseen saunaan.

Kun viimein istuimme Rotterdamin merimieskirkon saunanlauteilla, heitimme runsaasti löylyä, vaihdoimme kuukauden kuulumiset kovaan ääneen, vihdoimme niin että koivun lehdet lentelivät ja virvoitimme itsemme muutamilla Laitilassa valmistetuilla Kukko-oluilla.

Selkänahan lähes jo palaessa kävimme vilvoittelemassa hollantilaisessa syysmyrskyssä saunan terassilla ja lopuksi suihkuttelimme niin kotoisilla Raumalla valmistetuilla Oraksen suihkuilla.

Tällä tavoin selvisi ystävilleni, millainen on ihan oikea suomalainen sauna.

Lisäksi kerroin heille suomalaisesta tottumuksesta hypätä kylmään mereen tai järveen saunottelun lomassa ja miten Suomessa yksi suosituimmista illanviettotavoista on saunailta ystävien kesken.

Tämän kaiken koettuaan ja kuultuaan oli ystävieni ihmetys yhtä suuri kuin omani hollantilaisessa Suomi-saunassa.

Kummallista kansaa siis nämä holskit; lapset eivät saa saunoa, mutta hasiksen poltto on sallittua coffee shopeissa.

Olisiko nyt niin, että hollantilaiset tietävät saunomisesta yhtä vähän kuin porilaiset jääkiekosta tänä keväänä?