”Vihdoinkin ne tajusivat, miten hyvää hommaa me teemme” - Suomen Palloliitto palkitsi Pallo-Iirot ruohonjuuritason toiminnasta

Kaija Savunen ja Henni Viljanmaa saivat kunnian vastaanottaa Pallo-Iirojen puolesta palkintolautasen jalkapalloväen vuotuisessa Captain’s Ball -juhlagaalassa. Suomen Palloliitto palkitsi Pallo-Iirot vuoden grassroots-seurana.

Suomen jalkapallomaajoukkueen legendaarinen huoltaja Gunnar Yliharju sai osansa mediahuomiosta, kun Huuhkajat varmisti historiallisen EM-paikkansa.

Yliharju, 79, aloitti Suomen A-maajoukkueen huoltajana jo vuonna 1969. Kisapaikan ratkaisseen Liechtenstein-ottelun jälkeen Huuhkajien tähtihyökkääjä Teemu Pukki kävi halaamassa Yliharjua.

Vajaata viikkoa myöhemmin Yliharju sai halattavakseen Kaija Savusen ja Henni Viljanmaan – kaksi naista, joilla on iso rooli raumalaisessa jalkapallossa.

Savunen ja Viljanmaa pääsivät lavalle, kun kotimaisen jalkapallon vuoden parhaita palkittiin Palloliiton vuotuisessa Captain’s Ball -gaalassa, sillä Pallo-Iirot arvostettiin vuoden grassroots-seuraksi.

Yliharju jakoi palkinnon yhdessä PK-37:n monivuotisen puuhanaisen Marja Lipposen kanssa.

– Olen todella ylpeä tästä. Vihdoinkin ne tajusivat, miten hyvää hommaa me teemme, Pallo-Iirojen toiminnanjohtajana työskentelevä Savunen tokaisee.

Tosin Pallo-Iirojen ruohonjuuritason toiminta on huomattu aiemminkin. Suomen Palloliitto palkitsi Pallo-Iirojen harrastekoordinaattori Henni Viljanmaan vuoden grassroots-toimijana 2015.

– Me toimimme niin laajalla alueella. Meillä on seurassa toimijoita ihan kaksivuotiaasta 95-vuotiaaseen, Savunen huomauttaa.

Vauvasta vaariin, se on yksi raumalaisseuran sloganeista.

Seuran vanhin on Iiro-Vaarien johtokuntaan kuuluva Vilho Jokela.

– Hän ei ihan enää pelaa, mutta käy kokouksissa ja kaikki pelit katsomassa. Ja terävä kuin mikä, Savunen napauttaa.

Ikähaitarin yläpäässä Pallo-Iirojen toimintaa edustaa ikämiesten Höntsijät ryhmä, ja raumalaisia lapsia liikuttavat Nappulaliiga, Iirolandia ja lapsi-vanhempi-ryhmät. Esimerkiksi Iirolandia kerää Äijänsuon talviharjoitteluhalliin viikottain reilut 300 lasta.

Lisäksi Pallo-Iirot järjestää liikuntakerhoja koulujen aamu- ja iltapäiviin.

– Onhan tämä joukkuelaji hyvä, sillä tässä on pakko ottaa toinen huomioon ja kasvaa sosiaaliseksi, Savunen puntaroi.

– Joukkueurheilijat oppivat ottamaan toisensa huomioon, kun he kasvavat laumassa.

Captain’s Ball -gaala oli yhtä satakuntalaisen ja raumanseutulaisen jalkapallon juhlaa, sillä Pallo-Iirojen grassroots-palkinto ei suinkaan jäänyt seudun ainoaksi huomionosoitukseksi.

Pallo-Iirojen B-tytöissä pelannut Aada Nurmi palkittiin vuoden tyttöpelaajana. Euralainen Nurmi oli seurajoukkueensa lisäksi tärkeässä roolissa niin oman ikäluokkansa kuin vuotta vanhempienkin maajoukkueessa.

Tyttöjoukkueen vuoden valmentaja puolestaan oli Pallo-Iirojen B-tytöt SM-hopealle luotsannut Markus Nurmi.

Koko gaalan palkintorohmu oli köyliöläinen Jutta Rantala. HJK:ta edustanut Euran Pallon kasvatti oli naisten liigan maalitykki, paras hyökkääjä ja vuoden liigapelaaja.