Kolumbialaisen Oriannan visiitti venyi kuukausien mittaiseksi: muusikko on kuitenkin tehnyt Raumalla paljon uutta musiikkia

Maan lentokenttä avautuu vasta syyskuussa.

Oriana Aristizábal Ortiz artistinimeltään Orianna Musica ei ihan tiennyt mitä tuleman pitää, kun hän maaliskuussa saapui Raumalle taiteilijaresidenssiin säveltämään musiikkia raumalaiskuoro Flikkatten Göörin kanssa.

Korona muutti suunnitelmia lopulta niin paljon, että pianisti, laulaja-lauluntekijä odottelee edelleen pääsyä takaisin kotimaahansa. Alun perin hänen piti lähteä Suomesta jo huhtikuussa.

– Tarkoitukseni oli matkustaa Puolaan siskoni luokse ja matkustaa kuukauden ajan Euroopassa.

Kolumbian, kuten koko Etelä-Amerikan, koronatilanne on niin huono, että maan lentokenttä avautuu vasta syyskuussa.

Muutama viikko sitten Orianna onnistui saamaan maansa lähetystön kautta paluulennon, mutta hän ei päässyt matkaan, kun Helsingin ja Brysselin välinen lento peruttiin viime hetkellä.

Muusikko on kotoisin Medellínin kolmen miljoonan asukkaan suurkaupungista, joka sijaitsee sisämaassa.

– Tulen surulliseksi maani tilanteesta, joten olen yrittänyt olla katsomatta uutisia sieltä niin paljon. Kun Euroopassa korona on jo hellittämässä, Kolumbiassa ihmiset ovat lukkiutuneena sisätiloihin.

Tähän saakka muusikko on voinut majoittua RaumArs-taiteilijaresidenssiin, mutta tällä viikolla hän muutti raumalaisen ystävänsä luokse.

Vaikka tilanne on se mikä se on, Orianna ei vaikuta kovin onnettomalta.

– Voi sanoa, että olen jumissa Suomessa, mutta tunnen oloni täällä mukavaksi. Voin elää normaalia elämää. Rauma on hiljainen, turvallinen paikka asua ja olen viihtynyt täällä hyvin.

- Tunnen jo paljon muita muusikoita ja olen nauttinut siitä, että olen voinut täällä keskittyä musiikin tekemiseen.

Mielessä on virinnyt myös jonkun musiikkitilaisuuden järjestäminen.

– Nyt kun tiedän olevan täällä syyskuuhun saakka, etsin mahdollisuuksia esittää musiikkiani täällä.Keväällä hän osallistui myös Brummin livestriimiin.

Ero kolumbialaisen suurkaupungin ja suomalaisen pikkukaupungin välillä on suuri.

– Medellín on tungokseen asti täynnä. Musiikki soi kaikkialla– olen itsekin kasvanut musiikin keskellä – ja monet tulevat kaupunkiin juhlimaan. Yöelämä onkin vilkasta.

Raumalla artisti on tutustunut toisenlaiseen elämänmenoon: lenkkeilyyn luonnonmaisemassa ja järven rannassa pesiville joutsenille jutteluun.

– Vaikka ihmiset ovat aluksi ujoja, ystävystyminen on helppoa.

Orianna viehättää Suomessa myös se, että täällä ei ole koko ajan pakko olla sosiaalinen, kuten latinokulttuurissa.

– Täällä hiljaisuus ja se, ettei tee mitään, ei ole kiusallista, vaan mukavaa.

Musiikin tekemiselle Rauma on osoittautunut tuotteliaaksi: muusikko on juuri saanut valmiiksi videon uusista kappaleistaan.

– Alun perin tulin tänne säveltämään yhdessä kuorolaisten kanssa. Se vaihtuikin sooloprojektiin.

Uutta lauluntekemisessä on se, että espanjan sijaan sanoituskieli on englanti.

– Se muutti aika paljon koko lauluntekoprosessia, sillä espanjaan verrattuna englannin kieli on kovin lyhytsanainen ja konkreettinen eikä siinä ole samalla tavalla adjektiiveja kuin espanjassa.

Espanjaa artisti kuvaa hyvin romanttiseksi ja monisanaiseksi.

– Yhdelle asialle on kymmenen erilaista tapaa ilmaista.

Millaista musiikkia Raumalla sitten on syntynyt?

Orianna ei välttämättä kategorioisi kappaleitaan mihinkään tiettyyn boksiin. Hänellä on populaarimusiikin koulutus, johon on kuulunut muun muassa jazzia ja oman maan musiikkia.

– Musiikissani on paljon vaikutteita jazzharmonioista. Kappaleeni kuulostavat latinomusiikilta, koska olen Kolumbiasta. Olen myös tehnyt bossanovaa. En ole kuitenkaan hakenut kappaleisiini erityisesti latinobiittiä. Sävellän ajattelematta, mitä genreä se edustaa.

Musiikissaan hän sanoo keskittyvänsä tunnelman ja tarinan välittämiseen. Raumalla syntyneet kappaleet kumpuavat nuoren naisen omasta elämästä. Warrior kertoo oman polkunsa valinneista naisista.

– Sitä voi kutsua kannanotoksi, kuten toistakin uutta kappalettani, jossa lauletaan rakkaudesta.

Oriannan ajasta Raumalla on valmistunut myös video, joka  on katsottavissa RaumArs-taiteilijavierasohjelman sivulla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut