Viskarin naisten sakset viuhuvat jo kolmannessa polvessa

Perinteikäs raumalainen Parturi-Kampaamo Viskari täyttää tänä keväänä 60 vuotta.

Parturi-Kampaamo Viskarissa töitä tehdään äidin ja tytärten kesken. Johanna Viskari-Grundström (oik.) vastaa vielä tovin yrityksen pyörittämisestä. Seuraavina vetovastuun 60-vuotiaasta perheyrityksestä ottavat Johannan tyttäret Emmi Heikkinen ja Milla Mäkilä (istumassa). Eija Suominen (taustalla) työskentelee liikkeessä vuokratuoliyrittäjänä.

Parturi-kampaajan ammatti on Viskarin perheessä siirtynyt äidiltä tyttärelle jo kolmanteen sukupolveen.

Sirkka Viskarin vuonna 1963 perustamaa parturi-kampaamoa luotsaa tätä nykyä hänen tyttärensä Johanna Viskari-Grundström.

Seuraavina vetovastuun aikovat ottaa Johannan tyttäret Emmi Heikkinen ja Milla Mäkilä.

Kalatori 4:ssa sijaitseva Parturi-Kampaamo Viskari on nykyään kommandiittiyhtiö. Sellaiseksi se muuttui vuonna 1989, joitakin vuosia sen jälkeen, kun Johanna ryhtyi työskentelemään liikkeessä yhdessä äitinsä kanssa.

– Valmistuin parturi-kampaajaksi Raumalta vuonna 1983. Olin vuoden verran vieraan palveluksessa, ennen kuin siirryin perheyritykseen. Liikkeemme sijaitsi tuolloin Kauppakadun ja Isopoikkikadun kulmauksessa, Johanna muistelee.

Myöhemmin yritykseen tuli mukaan myös Johannan sisko Susanna, joka joutui kuitenkin jättämään parturi-kampaajan ammatin terveydellisistä syistä.

Yrityksen ”äiti” Sirkka Viskari opiskeli ammattiinsa Turussa. 1950-luvulla hän muutti miehensä kanssa Ruotsiin, jossa pääsi töihin paikalliseen parturiin. 1960-luvun alussa he muuttivat takaisin Suomeen.

– Tuolloin Raumalla asunut isoisäni kehotti vanhempiani asettumaan tänne Raumalle, Johanna selvittää.

Parturi-kampaamolle oli kaupungissa kysyntää, ja jo seuraavana vuonna liikkeen perustamisesta Sirkka Viskari sai avukseen Sinikka Virtasen, joka tuli töihin oppisopimuksella.

Johanna syntyi vuonna 1964, aikana, jolloin yrittäjänaiset eivät juuri tunteneet termiä ”äitiysloma”.

– Äiti oli noin kolme viikkoa äitiyslomalla, minkä jälkeen hän palasi takaisin töihin ja serkkuni tuli minua hoitamaan. Samoihin aikoihin liikkeen työntekijämäärä kasvoi neljään.

Viskarin parturiliike ehti olla vuokralla kahdessa eri paikassa Kauppakadulla, kunnes 1990-luvun alussa perhe päätyi ostamaan oman liikehuoneiston Kalatori 4:stä – keskellä syvintä lamaa.

– Silloin tuli vietettyä monta unetonta yötä, mutta hyvin siitä lopulta selvittiin, kuten selvisimme korona-ajastakin, Johanna huokaisee.

Molemmat Johannan tyttäret, Emmi ja Milla, kouluttautuivat oppisopimuksella myös parturi-kampaajiksi. Emmi opiskeli ensin keittiöalaa, mutta vaihtoi sitten ammattia.

– Se taisi olla vuosi 2006, kun isä ja äiti rakensivat taloa. Äiti kävi välillä rakennuksella ja välillä taas opettamassa minua leikkaamaan hiuksia, Emmi kertoo.

Sirkka-mummun apuakin opetuksessa tarvittiin, sillä Emmi on isoäitinsä tapaan vasenkätinen, ja siksi Sirkan piti opettaa tyttärentyttärelleen, miten hiusten föönaaminen sujuu vasenkätiseltä parhaiten.

– Minä tulin oppisopimuksella töihin vuonna 2008, heti lukion jälkeen. Työskentely omien kanssa sujuu ihan mukavasti. Ihan kuin kotona olisin, Milla nauraa.

Parturi-Kampaamo Viskarin toimintaperiaate on alusta lähtien ollut se, että asiakkaat voivat tulla hiustenleikkuuseen aikaa varaamatta.

Naisten mukaan varauksiakin toki otetaan, mutta rajoitetusti.

Valtaosa Viskarin asiakkaista on ollut, ja on miehiä, mutta viime aikoina naisasiakkaitakin on ruvennut tulemaan enemmän.

Nykyään hoitokodissa asuva Sirkka Viskari teki töitä yli 70-vuotiaaksi, sillä hänellä oli paljon vakioasiakkaita, jotka halusivat istahtaa juuri hänen parturintuoliinsa.

– Vakioasiakkaita meillä käy edelleen todella paljon. Yksikin mies totesi kerran, että hän on käynyt ”vieraissa” vain kerran, Emmi muistelee nauraen.

Hiustenleikkuu on Viskarin toiminnan kulmakivi. Vasta sitten tulevat värjäykset ja permanentit. Liikkeessä myös ajetaan ja muotoillaan partoja.

Hiustenleikkuun perusperiaate ei ole muuttunut vuosikymmenten kuluessa mitenkään; kampa, sakset ja kone ovat edelleen parturin tärkeimmät työvälineet.

– Leikkuumallit ovat tietenkin muuttuneet, mutta hyvin moni vakioasiakkaista tokaisee aina, että ”leikkaa sillai ko ennenki”, Emmi sanoo hymyillen.

Parturi-Kampaamo Viskarissa työskentelee Johannan, Emmin, Millan sekä parhaillaan äitiyslomalla olevan Noora Ketolan lisäksi Eija Suominen, joka liittyi tiimiin jo 2 000-luvun alussa.

– Olen ollut välillä yrittäjä, välillä työntekijä ja nyt taas vuokratuoliyrittäjä. Olen viihtynyt täällä mainiosti yli 20 vuotta, hän toteaa.

Huhtikuussa 60 vuotta täyttävä perheyritys pyörii Johannan mukaan edelleen menestyksellisesti. Siksi hän voikin luottavaisin mielin jäädä pikkuhiljaa eläkkeelle, työskenneltyään yli 40 vuotta parturi-kampaajana.

– Äiti oli pyörittänyt firmaa hyvin, joten minun oli aikoinaan helppo hypätä sen johtoon. Seuraavaksi vuoron saavat Emmi ja Milla.

Viskarin naiset uskovat tietävänsä, mikä on heidän pitkäikäisen yrityksensä salaisuus.

– Me osaamme leikata hiukset hyvin!

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut